Οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας δεν πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία είπεο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στην εκπομπή «Τα Λέμε»με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα.
Οι εξαγωγές μας στην Ουκρανία είναι πολύ μικρές και στη Ρωσία ακόμη πιο μικρές, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ. Ειδικά για τη Ρωσία ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα οι εξαγωγές μας είναι απειροελάχιστες. Η Ουκρανία ήταν μια ανερχόμενη αγορά με αυξητική τάση και θετικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, συμπλήρωσε. Στην Ουκρανία η Ελλάδα κυρίως εξάγει πετρελαιοειδή, αλλά και λάδι, ελιές, οπωροκηπευτικά, φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα. Η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο είναι πολύ μεγάλη και θα καλυφθεί η μικρή «τρύπα» που προκαλεί ο ουκρανορωσικό πόλεμος. Αντίθετα θα υπάρξει πρόβλημα με τους εισαγωγείς, καθώς οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία αγγίζουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι θα υπάρξουν προβλήματα τόσο στην ενέργεια, όσο και τον τουρισμό, ειδικά στη Β. Ελλάδα.
Σχετικά με το μέλλον των εξαγωγών ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει βάλει τρεις όρους χρηματοδότησης: Εξωστρέφεια, Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Πράσινη Μετάβαση, ενώ διευκρίνισε ότι καμιά εταιρεία δεν θα μπορεί να κάνει εξαγωγές αν πρώτα δεν μετασχηματιστεί ψηφιακά και αν δεν σέβεται το περιβάλλον. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό, πέρα από την τιμή και την ποιότητα που είναι δεδομένα, κοιτούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το σεβασμό του περιβάλλοντος, ως κριτήρια συνεργασίας. Οι μικρές επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι καταδικασμένες,
υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κορεσμένη αγορά, ενώ υπάρχουν παρθένες αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ελληνικά προϊόντα. Η στροφή στη μεσογειακή διατροφή έχει ευνοήσει τα ελληνικά προϊόντα, με την παραγωγή πολλές φορές να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Για το σήμα των Μακεδονικών Προϊόντων ο Γ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι αργήσαμε πολλά χρόνια, αλλά πλέον το σήμα για τα Μακεδονικά Προϊόντα χρησιμοποιείται από τα μέλη του ΣΕΒΕ.