Έναν σωστό σχεδιασμό για την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ πρασίνου και αστικού περιβάλλοντος προτείνει για τη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Ορφανός. Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» επισημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να αναπτυχθούν φυσικά τοπία εντός του πολεοδομικού ιστού και να επιτευχθεί μια ευρύτερη συνεργασία για την προστασία και την ανάπτυξη του περιαστικού δάσους Σέιχ- Σου.
Σχολιάζοντας τις μαζικές κοπές δέντρων από την απερχόμενη δημοτική αρχή ο κ. Ορφανός αναφέρει ότι: «Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να υπάρχουν προτάσεις για το πως θα βελτιωθεί το πράσινο, που λείπει από την πόλη. Τον προηγούμενο χειμώνα ξεκίνησαν να γίνονται συνεχείς κοπές δέντρων, τα οποία δεν έπρεπε να κοπούν. Αν είναι ένα δέντρο το οποίο έχει αρρωστήσει σαφώς και θα κόψεις και θα το αντικαταστήσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ, όμως, ότι 115 δέντρα, στη σειρά, αρρώστησαν στην οδό Κρήτης, Ή στην Τσιμισκή που είναι ο κεντρικότερος δρόμος και σε άλλα σημεία της πόλης».
«Δεν κόβεις ένα δέντρο απλά για πεις: «Ξέρεις, κάτι κάνω». Το θυσιάζεις μόνο όταν δεν μπορείς να το σώσεις. Τότε καταλαβαίνω ότι πρέπει να σκεφτείς ότι: «Στεναχωριέμαι που θα το χάσω αλλά πρέπει να το αντικαταστήσω». Δυστυχώς, η σημερινή δημοτική διοίκηση δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση κι αυτό ενοχλεί και τους κατοίκους. Υπήρχαν περιοχές της Θεσσαλονίκης οι οποίες είχαν ένα πιο φιλικό περιβάλλον και ξαφνικά έγιναν σαν τοπίο από τη Σαχάρα, με τα δέντρα κομμένα και μια εικόνα η οποία μας απελπίζει. Δέντρα κόπηκαν ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Τα δέντρα, αν τα φυτέψεις σε εποχή που δεν είναι σωστή, το πιθανότερο είναι ότι θα τα χάσεις» σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο Γιώργος Ορφανός τονίζει ότι: «Είναι φανερό ότι χρειάζεται ένας σχεδιασμός ο οποίος θα αποκαταστήσει την ισορροπία του πρασίνου. Πρέπει να προχωρήσουμε για να βελτιώσουμε το φυσικό τοπίο. Η Θεσσαλονίκη συγκαταλέγεται στις πόλεις με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη. Τόσο καιρό δεν έχει γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός για το Σειχ Σου το οποίο είναι ένα κομμάτι δάσους που δίνει πνοή στην πόλη μας. Όμως, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Είχα προτείνει πολύ νωρίς και κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 να γίνει μια συνεργασία με τους άλλους παρακείμενους δήμους, να βρούμε απαντήσεις και να δώσουμε λύσεις. Να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να δώσουν χρήματα. Πέρασαν 4- 4,5 χρόνια και τώρα, τελειώνοντας την τετραετία και εν όψει εκλογών, ο δήμος Θεσσαλονίκης έφτασε να πει ότι αποδέχεται μια τέτοια σκέψη συνεργασίας. Με ενοχλούν τέτοιες κινήσεις. Κατά την διαδρομή μου, ακολουθώ μια βασική αρχή: Όταν υπόσχεσαι κάτι πρέπει να το σχεδιάζεις και να το πραγματοποιείς. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που λείπουν από την πόλη» .