HEDA: ένας μοναδικός τρόπος διδασκαλίας της αγωγής του πολίτη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω του θεάτρου και της τέχνης

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ΗΕDA” προτείνει την αξιοποίηση της τέχνης ως μέσο για τη βελτίωση της εκπαίδευσης του Ευρωπαίου πολίτη, με στόχο την καλλιέργεια της ανάπτυξης κοινωνικών και πολιτικών δεξιοτήτων, την ενίσχυση της γνώσης, την κατανόηση και εμπέδωση των αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα την ενίσχυση της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης και τους προτείνει τη χρήση μεθόδων από το χώρο της τέχνης για μια ολοκληρωμένη, πιο βιωματική και κατανοητή για τους μαθητές προσέγγιση της διδασκαλίας της “Αγωγής του πολίτη” και των μαθημάτων με συναφές αντικείμενο όπως η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή στο Γυμνάσιο και η Πολιτική Παιδεία στο Λύκειο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 7 εταίροι από 6 χώρες της Ευρώπης:

GeoCamp (Ισλανδία) Coordinator

Centre of Higher Education in Theatre Studies (Ελλάδα)

Action Synergy S.A. (Ελλάδα)

UC Leuven-Limburg (Βέλγιο)

IIS Luigi Einaudi (Ιταλία)

DAH Theatre (Σερβία)

Szkola Branzowa Stowarzyszenia Edukacja – Mlodziez w Pleszewie (Πολωνία)

3ήμερο σεμινάριο επιμόρφωσης στο Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

Από 26 – 29 Ιανουαρίου στο Θέατρο Τόπος ΑΛΛΟύ πραγματοποιείται σεμινάριο επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς από τους εταίρους τους προγράμματος. Η επιμόρφωση θα είναι μόνο στην Αγγλική γλώσσα. Θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί από την Ιταλία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Σερβία και την Πολωνία.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να εφαρμόσουν έπειτα πιλοτικά τη μεθοδολογία στην τάξη τους. Θα μπορούν στη συνέχεια να πάρουν μέρος ως εκπαιδευτές οι ίδιοι πλέον, στο σεμινάριο που θα ακολουθήσει για την εκπαίδευση των Ελλήνων εκπαιδευτικών.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το θέατρο είναι – μεταξύ άλλων – πολιτικό γεγονός και φαινόμενο. Από τα κλασικά έργα της αρχαίας, μεσαιωνικής, αναγεννησιακής εποχής, μέχρι τα πιο σύγχρονα κείμενα και έργα τέχνης, οι πολιτικές ιδεολογικές πτυχές είναι έντονες. Τα κείμενα κρύβουν πάντα έναν κοινωνικό προβληματισμό, δείχνουν κοινωνικές συμπεριφορές/μοντέλα που ο θεατής ή ο αναγνώστης καλείται να ακολουθήσει ή να απορρίψει.

Πολύ περισσότερο όταν το θέατρο και οι θεατρικές (ή γενικότερα η τέχνη) τεχνικές γίνονται εργαλείο και υλικό για τη διδασκαλία αυτών των συμπεριφορών και των κοινωνικών φαινομένων.

Το project HEDA θα αποδώσει στους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς μια μέθοδο μέσω του θεάτρου που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να στοχαστεί οι μαθητές σε κοινωνικά φαινόμενα, ή και κοινωνικές συμπεριφορές, να αποκτήσουν συνείδηση ​​της κοινωνίας στην οποία θα ενταχθούν και θα συμμετέχουν, θα εργαστούν και θα δημιουργήσουν ως υπεύθυνοι, συνειδητοί. οι πολίτες.

Το project HEDA είναι για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένας μοναδικός τρόπος διδασκαλίας της αγωγής του πολίτη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω του θεάτρου και της τέχνης.

Η GUERNICA του Πικάσο είναι ένα εμβληματικό αριστούργημα της σύγχρονης κουλτούρας, εφάμιλλο ενός έργου του Σαίξπηρ ή του Αισχύλου. Ένας κριτικός τέχνης ή ένας ιστορικός αναλυτής τέχνης θα μπορούσε να μιλήσει για την επική σύνθεση του Πικάσο, για ώρες και ώρες.

Αλλά ένας δάσκαλος μπορεί επίσης να μιλήσει στους μαθητές του για τη φρίκη του πολέμου, να καλλιεργήσει Αντιπολεμικά, ειρηνικά συναισθήματα και πεποιθήσεις στους νέους μελλοντικούς πολίτες. Το ίδιο μπορεί να γίνει με μια σκηνή από τις Τρωάδες του Ευριπίδη.

Η HEDA θα υποβληθεί σε επεξεργασία και θα παραδοθεί στους δασκάλους, μια μέθοδος (θεωρία και στη συνέχεια μοντελοποιημένα παραδείγματα) για το πώς βήμα-βήμα, ο δάσκαλος μπορεί να διδάξει την εκπαίδευση του πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα (και μαθήματα σχετικά με αυτά) χρησιμοποιώντας την τέχνη. Θα οργανώσει εργαστήρια για να κατευθύνει τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς σε μια νέα μέθοδο που δεν περιορίζεται στην κλασική διδασκαλία των παθητικών δεκτών που απλώς ακούν αλλά θα προτείνει βιωματικούς τρόπους διδασκαλίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη μέθοδο αναζητήστε στο:

https://theatrestudies.gr/heda-project/ & https://heda-project.eu/

Exit mobile version