Δεν αποτελεί μυστικό πως η Χαριλάου Τρικούπη είχε επί πολλά χρόνια αναγάγει σε βασικό της αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, εκεί βρίσκονταν και το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια των μνημονίων. Πλέον, στο ΚΙΝΑΛ δείχνουν να εγκαταλείπουν αυτή τη στρατηγική και επικεντρώνονται στο πως θα αναδειχθούν σε ενναλακτική επιλογή ευθύνης για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του δικομματισμού, επικεντρώνοντας τα πυρά τους εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.
Το νέο ιδεολογικό δόγμα του ΚΙΝΑΛ, που σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να αποτυπωθεί στη φράση «Ιδεολογικός αντίπαλος είναι η Δεξιά», αποτελεί προϊόν βαθιάς επεξεργασίας από την πλευρά της ηγεσίας και όχι ένας ελιγμός τακτικής. Διευκρινίζουν, επίσης, ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «άνοιγμα» προς την πλευρά της Κουμουνδούρου. Το αντίθετο υποστηρίζουν πως συμβαίνει, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως μόνο ένας σοβαρός και αταλάντευτος Σοσιαλδημοκρατικός πόλος μπορεί να καταστεί σοβαρός αντίπαλος της δημοσκοπικής «ηγεμονίας» της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που δεν είναι, ούτε και μπορεί να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζουν.
Με βάση την παραπάνω διαπίστωση, η Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές έπεσαν με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και ο γεύμα στο σπίτι του τοπικού «γαλάζιου» βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη. «Ο κυνισμός και η αλαζονεία της Κυβέρνησης της ΝΔ και του Πρωθυπουργού που νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου θέτουν και σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει προσωπική ευθύνη», τόνισε με ανακοίνωση του το ΚΙΝΑΛ. Δεν έμεινε, όμως, μόνο στις ανακοινώσεις, αφού την Δευτέρα, ο Παύλος Χρηστίδης αναρωτήθηκε δημόσια γιατί δεν μπήκε πρόστιμο στον κύριο Στεφανάδη, που ήταν και διοργανωτής του «κορονογλεντιού».
Η συνέχεια στις επιθέσεις σε βάρος της κυβέρνησης αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ώρες στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου θα έρθει για ψήφιση το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Εκεί, το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να ταχθεί απέναντι στην κυβερνητική πρωτοβουλία, με αιχμή τη συγκρότηση της λεγόμενης «πανεπιστημιακής αστυνομίας», στηριζόμενο στην θέση «Ναι στον έλεγχο, όχι στην αστυνομοκρατία». Πάντως, στο συγκεκριμένο θέμα η Χαριλάου Τρικούπη δέχθηκε «πισώπλατη μαχαιριά» από τον άλλοτε αγαπημένο της πανεπιστημιακό Νίκο Αλιβιζάτο, που με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» στήριξε το νομοσχέδιο, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι έχει περάσει στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, παρά τις καθημερινές καταγγελίες από πολίτες για αστυνομική βία και αυθαιρεσία, ο κατά τα άλλα λαλίστατος καθηγητής που προΐσταται της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει χάσει τη μιλιά του.
Φυσικά, από τη φαρέτρα του Κινήματος Αλλαγής δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ζήτημα της οικονομίας, μπαίνοντας και αυτό με τη σειρά του δυναμικά στη διεκδίκηση της εκπροσώπησης της μεσαίας τάξης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση όχι απλά δεν στηρίζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά τους κάνει και δύσκολη τη ζωή με τα κριτήρια που βάζει για να ενταχθούν στα προγράμματα ενίσχυσης.