Ηλεία: Η μέρα που ράγισε ο Πύργος – Γιατί η 26η Μαρτίου ξυπνάει μνήμες εφιαλτικές

Ήταν 14.10 το μεσημέρι της 26ης Μαρτίου του 1993 όταν ο Πύργος δονήθηκε από συνολικά 6 σεισμούς, εκ των οποίων ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Φέτος, συμπληρώνονται, είκοσι οκτώ χρόνια  από την ημέρα που ο εγκέλαδος σημάδεψε ανεξίτηλα την πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας με απολογισμό μία νεκρή, 16 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Η σεισμική δραστηριότητα στον Πύργο και στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαίωσε με δραματικό τρόπο τα δεδομένα παλαιότερων επιστημονικών ερευνών του Τομέα Δυναμικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία δύο ενεργές ρηξιγενείς ζώνες που έτεμναν την πόλη, ήταν δυνατόν να προξενήσουν σημαντικά προβλήματα.

Παράλληλα, η συνεκτίμηση των στοιχείων της δραστηριότητας των ρηγμάτων που άρχισε το 1992 και οι καταγραφές των ηλεκτρικών σημάτων (ΒΑΝ) οδήγησαν στη –με μεγάλη προσέγγιση από τις 21 Μαρτίου- πρόγνωση του σεισμού της 26ης Μαρτίου. Παρότι η εμπειρία του καταστροφικού σεισμού της Καλαμάτας το 1986 και της Κυλλήνης το 1988 ήταν σχετικά πρόσφατες, ο σεισμός του 1993 στον Πύργο κλόνισε τα θεμέλια του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της πόλης.

Αρκετοί πολίτες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς σπίτι και κοιμούνταν σε σκηνές ή εγκατέλειψαν τον Πύργο, οι μαθητές έκαναν μάθημα σε λυόμενα, ενώ ο φόβος και η ανησυχία απλώθηκαν πάνω από τη ηλειακή πρωτεύουσα για πολύ καιρό, αφού οι «πληγές» άργησαν να επουλωθούν.

Σύμφωνα με το patrisnews.com, το νοσοκομείο της πόλης, εκκλησίες, σχολεία, νεοκλασικά κτίσματα κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά σαν χάρτινος πύργος και υπολογίζεται ότι το 50% των κτιρίων του Πύργου υπέστησαν ζημιές, ενώ το οικονομικό κόστος άγγιξε τα 60 δισ. δραχμές.

 

Exit mobile version