Ηαρθρωτή ψηφιακή έκθεση «ἱστορίης ἀπόδεξις» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τα 2.500 χρόνια από την επέτειο δύο ιστορικών μαχών του 480 π.Χ. που συμπληρώθηκαν το 2020: της Μάχης των Θερμοπυλών και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τις πηγές, τους ιστορικούς συγγραφείς, που έζησαν τα ίδια τα γεγονότα ή έζησαν τον απόηχο τους, ενώ η επίδρασή τους καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας ακόμη και σήμερα. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://2500years.culture.gov.gr ο ψηφιακός επισκέπτης περιηγείται απολαμβάνοντας τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή πλατφόρμα (κείμενα, φωτογραφίες, animation, χρονολόγιο, αφήγηση [ελλ/αγγλ], πηγές, συνδέσεις κ.α.), ενώ στο link https://youtu.be/krHaN8zFbMU οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της ψηφιακής έκθεσης από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Αναστασία Λαζαρίδου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας PostScriptum Κώστα Κωνσταντινίδη.
Μαρμάρινο άγαλμα οπλίτη, «ο Λεωνίδας».
Η αρθρωτή έκθεση «ἱστορίης ἀπόδεξις» αποτελεί μια δυναμική, πολυεπίπεδη και πρωτότυπη δράση. Σχεδιάστηκε στη λογική των συνεργειών και της διασύνδεσης των Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί η έκθεση αναφοράς για τα ιστορικά γεγονότα στο φυσικό χώρο εννέα συνεργαζόμενων Μουσείων που διαθέτουν στις συλλογές τους έργα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα γεγονότα αυτά, υπό το συντονισμό του Τμήματος Εκθέσεων της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Δ.Α.Μ.Ε.Ε.Π.).
Το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Πόλης Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας της ΕΦΑ Πειραιώς & Νήσων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου της ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής, το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών που επέλεξε η ΕΦΑ Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης της ΕΦΑ Λακωνίας, το Νομισματικό και Επιγραφικό Μουσείο, είναι οι χώροι για τους οποίους σχεδιάστηκε και στους οποίους παρουσιάζεται εποπτικό υλικό για τις ιστορικές μάχες, εκθέτοντας ένα διαφορετικό θεματικό άξονα των γεγονότων.
Η περιορισμένη πρόσβαση στα Μουσεία για λόγους υγειονομικής ασφάλειας από την πανδημία στάθηκε η αφορμή για τη Δ.Α.Μ.Ε.Ε.Π., υιοθετώντας καλές πρακτικές, να προχωρήσει στην ψηφιακή μεταγραφή της έκθεσης «ἱστορίης ἀπόδεξις», σε ακολουθία των επιταγών για ανοιχτά μουσεία και ανοιχτή πρόσβαση σε όλους τους χώρους πολιτισμού.
Για την έκθεση συνεργάστηκαν πολλοί συντελεστές: οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικοί φορείς, που παρείχαν σπουδαίο συμπληρωματικό υλικό, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Π&Α Κανελλοπούλου, Ιδρύματα και Μουσεία του εξωτερικού, όπως το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Ostiense, το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας Κοτσανά, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Αρχείο πολεμικού ναυτικού κ.α.
Ομοίωμα τριήρους
Συνολικά, συγκεντρώθηκε ένα ψηφιακό αποθετήριο που ξεπερνά τις εκατό αναφορές στα συγκεκριμένα γεγονότα με πρόσβαση σ’ ένα ευρύτερο εκθεσιακό υλικό (κεραμεική, νομίσματα, εργαλεία, οπλισμός, γλυπτά, μνημεία, χάρτες και πολλά άλλα). Η έκθεση διαρθρώνεται σε δώδεκα θεματικές ενότητες που δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο και διαχρονικό πλαίσιο παρουσίασης των ελληνοπερσικών πολέμων, προσφέροντας έγκυρη γνώση για τα γεγονότα του 480π.Χ. με τρόπο ελκυστικό και καινοτόμο.
Η παραγωγή της είναι δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά), με εύχρηστη πλοήγηση και δυναμικό περιεχόμενο. Αξιοποιεί τις διαθέσιμες οπτικοακουστικές δυνατότητες και απευθύνεται στο ευρύ κοινό για να προσφέρει ένα άρτιο και ολιστικό ψηφιακό περιεχόμενο και ελκυστικό τεχνικό αποτέλεσμα παρουσίασης των ιστορικών γεγονότων.