Ιστορική παρέμβαση Πούτιν, Τραμπ και Μακρόν στον Καύκασο

Με μία σπάνια και ιστορική κοινή ανακοίνωσή τους για τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν παρενέβησαν Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στην κλιμακούμενη κατάσταση στον Καύκασο.

Σε κοινή τους δήλωση οι πρόεδροι των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας καταδικάζουν την κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ και ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Οι τρεις ηγέτες, των οποίων οι χώρες συμπροεδρεύουν στην «ομάδα Μινσκ», κάνουν έκκληση προς την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, για την επίλυση του ζητήματος.

Η ανακοίνωση των τριών προέδρων:

«Εμείς, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, εκπροσωπώντας και όλα τα μέλη της ομάδας του Μινσκ, καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο την κλιμάκωση της βίας στην γραμμή επαφής στο Καραμπάχ.

Λυπούμαστε βαθύτατα για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. 

Ζητούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των σχετικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ζητούμε επίσης από τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευτούν χωρίς καθυστέρηση στην επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη και χωρίς προϋποθέσεις, υπό την αιγίδα των χωρών της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ».

Η ομάδα του Μίνσκ είχε συγκροτηθεί το 1992 με σκοπό την διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκεται στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Αρμένιοι εθελοντές πριν φύγουν για την πρώτη γραμμή στον Καύκασο

Η Ρωσία προσφέρθηκε επίσης να φιλοξενήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για συνομιλίες σχετικά με τον τερματισμό των μαχών, οι οποίες ξέσπασαν την Κυριακή σε μια αναβίωση μιας παλαιάς σύγκρουσης για τον ορεινό θύλακα.Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συζητήσει την κρίση με το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν επίσης συζητήσει πώς η ομάδα του Μινσκ, η οποία μεσολαβεί στη σύγκρουση, θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό των συγκρούσεων, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Έντονη αντίδραση από την Άγκυρα στην ενέργεια των τριών προέδρων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία συμμετείχαν στην αναζήτηση εκεχειρίας σε μια αμφισβητούμενη περιοχή του Καυκάσου, δεδομένου ότι είχαν παραμελήσει τα προβλήματα στην περιοχή αυτή για 30 χρόνια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο

«Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία έχουν παραμελήσει αυτό το πρόβλημα για σχεδόν 30 χρόνια, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι εμπλέκονται στην αναζήτηση εκεχειρίας. Εάν θέλετε πραγματικά [να το λύσετε], οι κατακτητές πρέπει να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια λύση», δήλωσε ο Ερντογάν.Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εάν πρόκειται να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην περιοχή.

Σύροι τζιχαντιστές μαχητές πολεμούν στο Καραμπάχ, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν

«Σήμερα, έχουμε πληροφορίες, με βεβαιότητα, που δείχνουν ότι μαχητές από τζιχαντιστικές ομάδες έχουν φύγει από το πεδίο της μάχης στη Συρία μέσω του Γκαζιαντέπ προς το πεδίο των επιχειρήσεων του Άνω Καραμπάχ. Είναι ένα πολύ σοβαρό νέο, που αλλάζει το παιχνίδι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ υποσχέθηκε να συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα σχολίασε επίσης την κλιμάκωση, δηλώνοντας ότι οι αναφορές μαζικής στρατολόγησης μαχητών στη βόρεια Συρία για να μεταφερθούν στο Καραμπάχ εγείρουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη μαχητών από την Συρία και τη Λιβύη στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ συνιστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη (του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας) επισήμαναν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη στην περιοχή ( του Ναγκόρνο Καραμπάχ) η αποστολή εκεί μαχητών από τη Συρία και την Λιβύη», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Καραμπάχ», ενώ «τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν την μεγάλη τους ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες».

Οι αναφορές έρχονται μόλις μια μέρα αφότου ο Πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή, κατηγορώντας την Άγκυρα για τις «πολεμικές» δηλώσεις της, καθώς η Τουρκία υποσχέθηκε να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν τόσο «στις διαπραγματεύσεις όσο και στη μάχη».

Πληροφορίες από: ΑΠΕ, AFP, Sputnik, Reuters

Exit mobile version