Ο Κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε χθες στον Μπ. Τζόνσον και σήμερα θα συναντηθεί με τον Μ. Ντράγκι λίγο πριν τις συνόδους ΕΕ και ΝΑΤΟ και ενώ η Τουρκία συνεχίζει προκλήσεις και παζάρια.
Μετά την ανακοίνωση του Fuel Pass 2 στο υπουργικό χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά ένα διπλωματικό αγώνα δρόμου προκειμένου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου να μη βρει καθόλου “χώρο” η Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης χθες επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βρετανό ομόλογο του, Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου “συζήτησαν τις προκλήσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, σε μία συγκυρία κρίσιμη για την επίδειξη ενότητας της Συμμαχίας στη στήριξη της Ουκρανίας”.
Αυτός βέβαια που απειλεί την ενότητα της Συμμαχίας είναι η Τουρκία, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία η Αθήνα. Σημειωτέον δε ότι το τηλεφώνημα Μητσοτάκη- Τζόνσον πραγματοποιήθηκε μετά την επικοινωνία του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φλερτάρει τώρα με την ιδέα αγοράς Eurofighter, ενδεχομένως για να δείξει στις ΗΠΑ ότι έχει εναλλακτικές εάν δεν πάρει F16 ή και F35.
Η ελληνική κυβέρνηση όμως δε σκοπεύει να αφήσει κανέναν σύμμαχο να “χαριεντίζεται” ελαφρά τη καρδία με την Τουρκία, η οποία απειλεί να θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Το βασικό επιχείρημα της Αθήνας ως γνωστόν είναι ότι δεν μπορεί η Δύση να ανεχτεί αναθεωρητικές λογικές από την Τουρκία, την ώρα που τις καταδικάζει όσον αφορά στη Ρωσία. Η χώρα μας “πατάει” επίσης πάνω στις διεθνείς συνθήκες για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου και στο διεθνές δίκαιο για τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι χάρτες της “γαλάζιας πατρίδας” και η απειλή του casus belli αποτελούν εξάλλου αποδείξεις της τουρκικής επιθετικότητας, την οποία ο πρωθυπουργός θα θέσει και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αύριο και μεθαύριο.
Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα συναντηθεί μάλιστα με τον Ιταλό ομόλογο του, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κινείται δραστικά για την επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, κόντρα στις αντιρρήσεις της Γερμανίας. Ο κ. Ντράγκι χθες μιλώντας στην ιταλική Γερουσία χαρακτήρισε το μέτρο του πλαφόν ακόμη πιο επείγον και αναγκαίο, δεδομένου ότι η Μόσχα “παίζει” με τη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου, προειδοποιώντας την Ευρώπη για ένα δύσκολο χειμώνα.
Στη συνάντηση όμως αναμένεται να τεθούν και τα ελληνοτουρκικά, καθώς η Ιταλία συγκάλεσε πρόσφατα σύσκεψη για τη Λιβύη χωρίς την Ελλάδα, αλλά με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η Ιταλία αποτελεί επίσης έναν ισχυρό δυνητικό ενεργειακό εταίρο της Ελλάδας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη και η Αθήνα δεν θέλει βέβαια σε αυτή τη συζήτηση την Άγκυρα.
Ο βασικός “παραδοσιακός” σύμμαχος της Αθήνας απέναντι στην Τουρκία παραμένει βεβαίως η Γαλλία. Αν και “λαβωμένος” από το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει βαρύνοντα λόγο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Και μετα τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία. Γεγονός που ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως ένδειξη της δυσαρέσκειας των συμμάχων για τα τουρκικά παζάρια και εκβιασμούς.
ΠΗΓΗ: news247.gr