Την κατεδάφιση και απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών, που υφίστανται εντός κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού, ζητεί από την εταιρεία που διαχειρίζεται το γνωστό καφέ μπαρ Shark στην παραλία της Καλαμαριάς η Κτηματική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15/3/2022 και επικαλούμενη διατάξεις σχετικών νόμων, η Κτηματική Υπηρεσία ζητεί την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε συνολική κατεχόμενη έκταση εντός κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού εμβαδού 444,01 τ.μ.
Αναλυτικότερα, η απόφαση κατεδάφισης, με ημερομηνία 12/01/2024, αφορά τις παρακάτω κατασκευές:
-ξύλινο δάπεδο σε διάφορα επίπεδα, υπό στοιχεία Α-Β-Γ-Δ-Ε-Ζ-Η-Ι-Κ-Λ-Α, εμβαδού 430,41 τ.μ., καθώς και μεταλλική κατασκευή και μπετόν, στα οποία στηρίζεται,
-διάφορες κατασκευές που εδράζουν επί αυτού: υαλοπετάσματα, ξύλινες κατασκευές με καλάμια μπαμπού, ξύλινοι πάσσαλοι, κάγκελα, τζαμαρίες, ξύλινα μπαρ επικαθήμενα, φυτά (φοίνικες) και μία ομπρέλα,
-στέγαστρο που καλύπτει το τμήμα που εμπίπτει εντός του κυρίου καταστήματος υπό στοιχεία Λ-Ρ-Χ-Φ-Κ-Λ, εμβαδού 97,10 τ.μ., και εκτείνεται με μορφή προβόλου, υπό στοιχεία -τ–Χ-Ρ, εμβαδού 40,90 τ.μ. και στο τμήμα υπό στοιχεία 3-4-5-6-3 εμβαδού 1,20 τ.μ.,
-μεταλλική τέντα και προβολείς, που υπάρχουν πάνω στο στέγαστρο,
-ξύλινη επένδυση από διακοσμητικό πλέγμα ξύλου και καλαμιών μπαμπού, συνολικού μήκους 16,20 μ. και ύψους 3,00 μ. περίπου, που υφίσταται επί των πλευρών Α-Β, Η-Θ και Θ-Χ,
-γυάλινη πόρτα (έξοδος κινδύνου), μήκους 2,30 μ., επί της πλευράς Α-Β και συγκεκριμένα στη θέση Α’-Β’,
-ξύλινη πόρτα (έξοδος κινδύνου), μήκους 2,00 μ., επί της Η-Θ και συγκεκριμένα στη θέση Ο-Π,
-μεταλλική σκάλα με ξύλινα πατήματα, υπό στοιχεία Α’-Α”-Β”-Β’-Α’, εμβαδού 2,76 τ.μ. στη δυτική πλευρά της κατεχόμενης έκτασης,
-μεταλλική περίφραξη ύψους 2 μέτρων, και μεταλλικός πάγκος που εδράζει στο έδαφος και στην κατασκευή υπό στοιχείο Π-Ο
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας (σ.σ. 30 ημερών) -από την κοινοποίησή του- και εφόσον η διαχειρίστρια εταιρεία δεν προβεί στα παραπάνω, η κατεδάφιση, άρση και απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών από την κοινόχρηστη ζώνη αιγιαλού και παραλίας που βρίσκονται μπροστά από το κατάστημα θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Το χρονικό
Όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο κατεδάφισης, υπηρεσιακό σημείωμα του Τμήματος Αιγιαλού της Κτηματικής Υπηρεσίας στις αρχές του 2012 πρότεινε να τεθεί οριστικά στο αρχείο ο φάκελος του έργου νομιμοποίησης των εντός αιγιαλού εγκαταστάσεων του καταστήματος, «δεδομένου ότι με υπαιτιότητα της επισπεύδουσας εταιρείας έχει καταστεί ανενεργός ο φάκελος από το 2009».
Δύο ημέρες αργότερα, η υπηρεσία ενημέρωσε τη διαχειρίστρια εταιρεία του καταστήματος καθώς και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι ο παραπάνω φάκελος τίθεται οριστικά στο αρχείο και πως η υπηρεσία πρόκειται να προβεί στην εφαρμογή των κατ’ αρμοδιότητά της προβλεπόμενων μέτρων για τα σχετικά έργα.
Είχε προηγηθεί πρωτοκόλληση διοικητικής αποβολής της εταιρείας τον Οκτώβριο του 2006, ενώ έξι χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2012, συντάχθηκε από δικαστικό επιμελητή η έκθεση αποβολής, σε συνέχειας της πρωτοκόλλησης, και τελικά η εταιρεία αποβλήθηκε.
Ακολούθησε ο καθορισμός αποζημίωσης του δημοσίου για την αυθαίρετη χρήση από 1/3/2017 έως 31/3/2022, που αποτιμήθηκε σε περίπου 114.000 ευρώ.
Η έκθεση της αυτοψίας της 15ης Μαρτίου του 2022 επιδόθηκε στη διαχειρίστρια εταιρεία την 1η Αυγούστου το 2022, στην οποία της γνωστοποιείτο ότι κατέχει αυθαίρετα τη συγκεκριμένη έκταση. Η εταιρεία κλήθηκε να εκφράσει εγγράφως τις απόψεις της ως προς τα διαπιστωθέντα εντός έξι ημερών, αλλά τις κατέθεσε τελικά στις 26 Αυγούστου του 2022. Μεταξύ των απόψεων της εταιρείας, αναφερόταν ότι «…) για την εν λόγω έκταση έχουμε υποβάλει στην Υπηρεσία σας πλήρη φάκελο δικαιολογητικών κατά τις διατάξεις του ν.2971/2001 προκειμένου για τη νομιμοποίηση χρήσης του χώρου έμπροσθεν του καταστήματος […]. […] η επιχείρησή μας έχει ακολουθήσει τη διαδικασία που απαιτείται και είμαστε σε αναμονή των επόμενων ενεργειών που θα απαιτηθούν […]».