Του Χρήστου Μαζανίτη
Η νέα απειλή στο σύγχρονο πεδίο έρχεται από ψηλά, είναι θανατηφόρα και μη ανιχνεύσιμη. Πρόκειται για μια νέα γενιά Μη Επανδρωμένων Ιπτάμενων Αντικειμένων (Drones) που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα ενός πυραύλου κι ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV), με εξαιρετικά φονικά αποτελέσματα. Τα «kamikaze drones» ή αλλιώς «Μη Επανδρωμένους Βομβιστές Αυτοκτονίας», είναι η νέα απειλή στο πεδίο των μαχών που μπορεί να κρίνει σημαντικά – και το κυριότερο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό – το αποτέλεσμα υπέρ αυτού που τα χειρίζεται.
Μη ανιχνεύσιμα
Ήδη, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους διαφορά συστήματα kamikaze drones. Η τεχνολογίας που χρησιμοποιούν είναι σχετικά απλοϊκή, όμως εξαιρετικά αποτελεσματική. Πρόκειται για αεροχήματα σε σχήμα πυραύλου. Εκτοξεύονται από ράμπα και κινούνται με την βοήθεια ηλεκτροκινητήρα. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα «κοινά» UAV’s. Η ταχύτητα περίπου των 130 χιλιομέτρων που κινείται αλλά και ο ηλεκτροκινητήρας αφήνουν μικρό ίχνος στα αντίπαλα ραντάρ καθιστώντας το μη ανιχνεύσιμο. Έχει εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και αυτονομία 2 ωρών. Ζυγίζει περίπου 40 κιλά και φέρει εκρηκτική κεφαλή βάρους 10 κιλών. «Φανταστείτε ότι έχετε έναν πύραυλο που εκτοξεύεται από μια βάση και σε μια ακτίνα 150 χιλιομέτρων πετά αθόρυβα μεταδίδοντας εικόνα σε έναν επίγειο σταθμό. Κι ο χειριστής του επιλέγει τον στόχο, στον οποίο κατευθύνεται χωρίς να αφήνει θερμικό ίχνος. 10 κιλά εκρηκτική κεφαλή μπορεί να καταστρέψει ένα άρμα μάχης ή να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε ένα Πολεμικο πλοίο, καθιστώντας το ευάλωτο σε άλλη απειλή από μαχητικό αεροσκάφος» εξηγεί στο enikos.gr αξιωματικός, με μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα συστήματα.
Τα διδάγματα
Στο άκουσμα των λέξεων Drone και UAV μας έρχεται στο μυαλό η Τουρκία. Είναι η χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει πολλά στις τεχνολογίες αυτών των συστημάτων, κυρίως μέσω της εταιρείας Bayraktar, που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν και πρώην υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Τα διδάγματα από το πεδίο των μαχών στην Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον τα Bayraktar TB2, δείχνουν ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τελική έκβαση μιας μάχης. Η Τουρκία δεν έχει επαναπαυθεί στην σχετική επιτυχία αυτών των συστημάτων. Και λέμε σχετική διότι σε καμία περίπτωση δεν αντιμετώπισαν τακτικό Στρατό και οργανωμένη αεράμυνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο εξέλιξης του mega UAV με την ονομασία Akinci ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει το δικό της kamikaze drone.
Laser στις φρεγάτες του ΠΝ
Το πρόβλημα με αυτού του είδους τις απειλές, τα drones αυτοκτονίας, είναι ότι δεν είναι εύκολα εντοπίσιμα, ενώ η κατάρριψη τους είναι δύσκολη από πυραύλους ή δυσανάλογα κοστοβορα. Τις απειλές αυτές έχουν εγκαίρως επισημάνει στο ΓΕΕΘΑ και σε από κοινού συσκέψεις με το Πολεμικό Ναυτικό έχουν ήδη προταθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και λύσεις. Στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού ήδη έχει γίνει συζήτηση με τους Αμερικανούς για την αποδέσμευση υψηλής τεχνολογίας αντιμετώπισης τέτοιων απειλών. Η εγχώρια βιομηχανία στις ΗΠΑ έχει αναπτύξει μεταξύ άλλων το λέιζερ με τον κωδικό «ΑΘΗΝΑ» (Athena). Μια τεχνολογία… από το μέλλον, που ήδη έχει δοκιμαστεί σε πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Πρόκειται για σύστημα που φέρει «Τεχνολογία Επιταχυνόμενης Σύμπτυξης Λέιζερ», σε ελεύθερη μετάφραση ή ALADIN όπως το αποκαλούν οι Αμερικανοί, που είναι το αρκτικόλεξο της φράσης Accelerated Laser Demonstration Initiative (ALADIN). Αυτό που κατάφεραν είναι η συγκέντρωση πολλών δεσμών λέιζερ σε μια ακτίνα, η οποία επικεντρώνεται στον στόχο και τον εξουδετερώνει.
Μαλιστα, εκτός από τις φρεγάτες ήδη στις ΗΠΑ δοκιμάζεται σε οχήματα τυπου τζιπ αλλά και μαχητικά αεροσκάφη, τόσο F-35 όσο και F-16.
Από το μέλλον
Το μεγάλο πλεονέκτημα των αντιαεροπορικών λέιζερ είναι ότι δεν μένουν από πυρομαχικά ενώ μπορούν να εμπλέξουν πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.
Πρόκειται για τεχνολογία που έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, μόνο που είναι έτοιμη για το πεδίο των μαχών του σήμερα. Ήδη έχουν δοκιμαστεί δυο εκδόσεις του «ATHENA», η μια με λέιζερ των 10 και η άλλη των 30 Kilowatt.
Μια καμερα εντοπίζει τον στόχο και στέλνει δέσμη, που την επικεντρώνει σε ένα πολύ μικρό σημείο. Η ακτίνα χτυπάει τον στόχο με ταχύτητα του φωτός. Υπερθερμαίνει τον στόχο τον οποίο τελικά εξουδετερώνει. Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε μικρά τετρακόπτερα Drones, σε ρουκέτες, βάρκες και αυτοκίνητα μεγέθους τζιπ. Ενώ το σπουδαιότερο είναι ότι καταρρίπτει και UAV’s με επιτυχία 100%.