“Από την 3η Νοεμβρίου μπήκαμε στο lockdown στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε ήδη μπει στην τέταρτη εβδομάδα, θεωρώ ότι έχει υπάρξει μια επιπεδοποίηση και υπάρχει ελαφρώς μια πτωτική τάση. Η μελέτη που κάνει το ΑΠΘ στα λύματα και το ιικό φορτίο είναι ενθαρρυντική γιατί υπάρχει μια ραγδαία αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου που βρίσκεται στα λύματα. Αν όχι αυτή την εβδομάδα, προς το τέλος της και στις αρχές της επόμενης θα φανούν κάποια θετικά αποτελέσματα. Αισιοδοξούμε, ελπίζουμε και προσπαθούμε” δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
“Όσο εγώ, όσο ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος είπαμε στον Πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να κοιτάμε και το ζήτημα των τοπικών lockdown γιατί η λογική των οριζόντιων μέτρων πιθανόν να μην εξυπηρετεί τώρα. Γιατί αν για παράδειγμα η Κρήτη έχει χαμηλά κρούσματα, δεν υπάρχει λόγος να έχουν τα ίδια μέτρα με εμάς ” σημείωσε.
“Είναι γεγονός ότι στις περιοχές που έχουν έντονο πρόβλημα με τον κορονοϊό, στις 10 πρώτες οι εννέα είναι από την Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα την Κεντρική Μακεδονία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε εντοπίσει και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Τι έφταιξε; Η διασπορά που έγινε από τη Θεσσαλονίκη, πήγαιναν στα χωριά τους για τον Α ή Β λόγο και αφετέρου έφταιξε η διασπορά που έγινε από τους εργάτες γης. Αν δείτε τους νομούς που έχουν το έντονο πρόβλημα, Πέλλα, Ημαθία, Σέρρες είναι κατεξοχήν αγροτικοί νομοί. Αυτοί δεχόντουσαν χιλιάδες εργάτες γης, που ερχόντουσαν με ονομαστική πρόσκληση από την Αλβανία και δυστυχώς για αυτούς όταν ήταν ανοιχτό το πέρασμα της Κρυσταλλοπηγής ενώ έπρεπε να έχουν το χαρτί του τεστ των 72 ωρών και ότι είναι καθαροί, τελικά αποδείχθηκε ότι το χαρτί ήταν “μαϊμού” και το αγόραζαν με 15-20 ευρώ” τόνισε.
“Θέλω να πιστεύω ότι τώρα σε συνδυασμό με τα μέτρα και την προσοχή όλων μας, όχι τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη που το θεωρώ αδύνατον, αλλά την άλλη εβδομάδα σιγά, σιγά να ανοίξει και το λιανεμπόριο και να αρχίσει να κινείται και η αγορά που το έχουν μεγάλη ανάγκη” συμπλήρωσε.
“Έφερε μια χαλαρότητα στις αρχές Σεπτέμβρη ότι είχαμε μόνο δύο κρούσματα. Αυτό αν το συνδυάσουμε με τα πάρτι των φοιτητών στο ΑΠΘ, άρχισαν τα πάρτι στα λαδάδικα, άρχισαν οι πανηγυρισμοί των φιλάθλων για τις ομάδες, μια χαλαρότητα γενική υπήρχε με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν. Από 20 Οκτώβρη άρχισαν να ανεβαίνουν, το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, έγινε πενθήμερο για τους Θεσσαλονικείς. Ήρθε και κορυφώθηκε εκεί” ανέφερε.
“Το κακό έγινε και φτάσαμε εδώ. Είχαμε φτάσει στο σημείο ένας στους τρεις να έχει κορονοϊό. 32% θετικότητα” υπογράμμισε. “Το πάθημα έγινε μάθημα για όλους μας, ελπίζω ότι πλησιάζοντας οι γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων να είμαστε όλοι σοβαροί και συγκρατημένοι και να μην ξεσαλώσουμε” τόνισε.