Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών έχει αυξηθεί σημαντικά, τα προειδοποιητικά σημάδια συχνά αγνοούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια μετα-ανάλυση στην επιθεώρηση “JAMA Network Open” καταλήγει στο συμπέρασμα ότι συνήθως μεσολαβούν αρκετοί μήνες μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων και της διάγνωσης.
Ενώ οι διαγνωστικές κολονοσκοπήσεις και η αφαίρεση των πολυπόδων του παχέος εντέρου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών οδηγούν σταδιακά σε μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου στους ηλικιωμένους, η αντίθετη τάση διαφαίνεται στους νεότερους.
Ο αριθμός των καρκίνων του εντέρου σε νεότερα άτομα έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.
Μια αμερικανική μελέτη προβλέπει αύξηση κατά 140 % έως το 2030. Οι εξειδικευμένοι οργανισμοί των ΗΠΑ μείωσαν πρόσφατα την ηλικία εισόδου για την έγκαιρη ανίχνευση (με εξέταση κοπράνων) στα 45 έτη. Ωστόσο, η αποδοχή εξακολουθεί να είναι χαμηλή και η επίπτωση του καρκίνου του εντέρου αυξάνεται επίσης μεταξύ των ηλικιών 35 και 45 ετών.
Σε αυτή την κατάσταση, είναι σημαντικό να προσέχει κανείς για πιθανά έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια (“κόκκινες σημαίες”). Ο επιδημιολόγος Joshua Demb από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 81 μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 25 εκατομμύρια άτομα που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών.
Η πιο συχνή “κόκκινη σημαία” ήταν, η παρουσία αίματος στα κόπρανα, σε ποσοστό 45%.
Ακολουθούσαν ο κοιλιακός πόνος (40%) και οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (27%).
Η απώλεια βάρους (17 %), η απώλεια όρεξης (15 %), η δυσκοιλιότητα (14 %) και η διάρροια (12 %) ήταν λιγότερο συχνές, όπως και η αναιμία (11 %), γνωστό προειδοποιητικό σημάδι για κακοήθειες.
ΠΗΓΗ: Iatronet.gr