Τι αλλάζει για τα καταστήματα από το πρωί του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου – Ποια κλείνουν, ποια θα είναι ανοιχτά και πώς οι αγορές
Μετά την απόφαση για νέα μέτρα λόγω του κορονοϊού σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και αρκετές περιοχές τις χώρας, τα καταστήματα -με ορισμένες εξαιρέσεις- θα παραμένουν κλειστά τα Σαββατοκύριακα, καθώς το λιανεμπόριο πλέον θα λειτουργεί μόνο τις καθημερινές και μόνο με click away.
Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση των 32 ειδικών του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού. Στους κόλπους της επιτροπής των ειδικών επικράτησαν διαφωνίες ειδικά για το τι πρέπει να γίνει στην Αττική, που έχει τις τελευταίες ημέρες χτυπήσει κόκκινο σε νέα κρούσματα, ξεπερνώντας καθημερινά τα 1.000.
Σε μία τηλεδιάσκεψη θρίλερ, οι λοιμωξιολόγοι κατέληξαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση νέα μέτρα για την Αττική, τη Θεσαλονίκη και τη Χαλκιδική τα παρακάτω:
- Click away στα καταστήματα από Δευτέρα έως Παρασκευή
- Κλειστά τα καταστήματα το Σαββατοκύριακο
- Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα
- Ανοιχτά παραμένουν τα γυμνάσια. Κλειστά παραμένουν τα λύκεια.
- Tο Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
- Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.
- Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).
Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.
Εστίαση: Νέα μέτρα στήριξης
Μέτρα στήριξης της εστίασης, όπως απαλλαγή από τα ενοίκια και τον Μάρτιο και μειωμένο ΦΠΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τις κλειστές επιχειρήσεις και τον Μάρτιο αλλά και τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίους του 2021.
«Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Τη στήριζε πριν χτυπήσει η πανδημία, τη στηρίζει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα τη στηρίξει και όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Και η εστίαση, προφανώς, είναι ένας κρίσιμος κλάδος και ως προς την απασχόληση και ως προς την ανταγωνιστικότητα και ως προς την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, διότι συνδέεται άμεσα με το τουριστικό μας προϊόν» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.
Aναλυτικά τα τέσσερα μέτρα:
- Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά
- Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία
- Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο
- Το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη