Κατερίνα Νοτοπούλου: Προοπτικές & Προκλήσεις για τον Τουρισμό στην Βόρειο Ελλάδα

Στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη ως προϋπόθεση για το μέλλον κάθε τουριστικού προορισμού και στον στρατηγικό ανασχεδιασμό του τουριστικού μας προϊόντος αναφέρθηκε η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου μιλώντας σε εκδήλωση του τμήματος Τουρισμού με θέμα τις  «Προοπτικές & Προκλήσεις για τον Τουρισμό στην Βόρειο Ελλάδα» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού και Οικονομικού  Πολυσυνεδρίου Money Show 2023.

Εκπρόσωποι φορέων τουρισμού, επιμελητηριακοί φορείς, ακαδημαϊκοί, βουλευτές η κοινωνία των πολιτών τίμησε την εκδήλωση και συνεισέφερε στο γόνιμο διάλογο.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ότι «ο ανασχεδιασμός της πολιτικής μας πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες: Τη βιώσιμη, ευφυή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Το στοίχημα είναι η ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας ως ενός ενιαίου συνόλου πολλαπλά υποσχόμενων, και δυναμικά αναπτυσσόμενων, αειφόρων τουριστικών προορισμών, 365 ημερών. Η επίτευξη των νέων στόχων απαιτεί αλλαγή οράματος που θα πρέπει να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας όπως το αίσθημα ασφάλειας και φιλοξενίας, τη σύνδεση της τουριστικής δραστηριότητας με τους ισχυρούς «μύθους» που συνδέονται με τη χώρα: το νερό με τις τρεις διαστάσεις του, τον πολιτισμό, τη διατροφή και τη φύση για τη παραγωγή μοναδικών «πράσινων» εμπειριών ποιότητας στη προσπάθεια της οργανωμένης ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού».

Μίλησε για τη θέση της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας, με τις γεωστρατηγικές της προεκτάσεις που συνδέεται άρρηκτα με τον διαχρονικό ρόλο της: οικονομικό κέντρο με ζώνη επιρροής σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη και ταυτόχρονα στην φυσική μας ενδοχώρα στις Βαλκανικές χώρες και στην παρευξείνια ζώνη. «Αυτό το ρόλο φιλοδοξούμε» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη αλλά και η περιβάλλουσα περιοχή μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη πύλη εισόδου/εξόδου με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, θεμελιώνοντας και ενοποιώντας ένα οικοσύστημα υποδομών, γνώσης και καινοτομίας.

«Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού» είπε,  «απαιτεί πάνω από όλα νέο τρόπο τουριστικής διακυβέρνησης: με το κεντρικό κράτος να επικεντρώνεται στον επιτελικό του ρόλο, με τις περιφέρειες να αναλαμβάνουν την επεξεργασία ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδίων. Πρέπει να χαράξουμε όλοι μια κοινή γραμμή. Χρειαζόμαστε ένα ολιστικό σχέδιο τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο. Να διεκδικήσουμε Μαζί αναπτυξιακά εργαλεία και χρηματοδοτικές ευκαιρίες».

Η τομεάρχης Τουρισμού κάλεσε σε μια κοινωνική συμφωνία για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, πριν υπονομευτεί η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.  «Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο ρόλο αυτό με αίσθημα ευθύνης στην Κοινωνία και στις προσκλήσεις των Καιρών. Ας υπερβούμε τα στεγανά και ας σηκώσουμε τα μανίκια για δουλειά, το έχουμε ξανακάνει. ΜΑΖΙ».

O Σπύρος Αβδημιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας αναφέρθηκε στις προκλήσεις βιωσιμότητας και διακυβέρνησης του ελληνικού τουρισμού, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη βιώσιμων και «πράσινων» μορφών τουρισμού είναι μονόδρομος. Όσον αφορά το τωρινό μοντέλο της διακυβέρνησης του «αυτόματου πιλότου», ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά απαιτείται ένα ισχυρό υπουργείο Τουρισμού με δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής συνεργασίας με τα συνεργαζόμενα υπουργεία, περισσότερη αυτονομία καθορισμού τουριστικής πολιτικής από τις περιφέρειες, χρηματοδότηση και διασύνδεση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να ενταχθούν στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον και να παράσχουν μια μοναδική εμπειρία, ανάλογη της ομορφιάς της χώρας μας.

Ο Άγγελος Τόλκας, Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ μίλησε για την περίπτωση της Ημαθίας και της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάγκη υποδομών, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που ωστόσο δεν έχουν αναδειχθεί καθώς υπάρχει εγκατάλειψη της περιφέρειας.

Ο Σάββας Σαπαλίδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας αναφέρθηκε στα «πέτρινα» όπως τα χαρακτήρισε χρόνια του τουρισμού στην περιοχή εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης που αφήνουν βαθύ αποτύπωμα στην περιοχή και αποτελούν πλήγμα για την οικονομία του τόπου. Τόνισε ακόμη την έλλειψη εθνικού και περιφερειακού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού.

Ο Βαγγέλης Κυριακού, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην ανάγκη για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη 365 μέρες το χρόνο, στις τάσεις και συμπεριφορές των ταξιδιωτών που μεταβάλλονται καθώς και στην ανάγκη δικτύωσης των προορισμών και της διασύνδεσης του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Χρήστος Σαραντόπουλος Πρόεδρος του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης,  Σωκράτης Φάμελλος τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Exit mobile version