Κατερίνα Νοτοπούλου: Τέλος στο αποτυχημένο πρόγραμμα στο «Σπίτι μου»

Τέλος στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» αλλά και στις προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε χιλιάδες νέες και νέους να αποκτήσουν τη δική τους στέγη βάζει η απόφαση της ΝΔ να τερματίσει το σχετικό πρόγραμμα.

Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χαρακτηρίζοντάς το ως έναν από τους πυλώνες της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και παρά τα όσα διέρρεαν προεκλογικά για τη συνέχιση του προγράμματος, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει νέος κύκλος στο πρόγραμμα εξαιτίας δημοσιονομικών ορίων.

Ενώ η ακρίβεια εξακολουθεί να εξανεμίζει το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και το κόστος της στέγασης αυξάνεται και δυσχεραίνει τη διαβίωση εκατομμυρίων Ελλήνων και Ελληνίδων, η κυβέρνηση αδιαφορεί και τους εγκαταλείπει στη μοίρα τους.

Τελικά το πρόγραμμα “Σπίτι μου” ήταν ένα πρόγραμμα δυσλειτουργικό και κακοσχεδιασμένο που δεν έδωσε λύση στην ανάγκη των νέων για στέγη.

Εκτός προγράμματος τρεις στους τέσσερις ενδιαφερόμενους

 Οι 3 στους 4 ενδιαφερόμενους έμειναν εκτός προγράμματος  ενώ μόνο το 6% των δανείων έχει εκταμιευθεί σε 4 μήνες.

Φυσικά εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μένουν ακόμα στα παιδικά τους δωμάτια.

 Μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων και αύξηση των τιμών πώλησης

Αναλυτικά,

από το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 750 εκατομμυρίων ευρώ,

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 40.000 και από τον αριθμό αυτόν 23.875 έλαβαν προέγκριση και 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της έγκρισης.

Όμως η κατάσταση είναι τραγική και όσον αφορά  τις εκταμιεύσεις των δανείων, ενώ σύμφωνα με απάντηση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, στη Βουλή, τους πρώτους τέσσερις μήνες είχαν γίνει μόλις 850 εκταμιεύσεις.

Σύμφωνα  με τα δημοσιευμένα  στοιχεία  το μέσο δάνειο που εγκρίθηκε είναι 105.000€.

Αυτό το κεφάλαιο δεν μπορεί να καλύψει την αγορά μιας αξιοπρεπούς οικογενειακής κατοικίας.

Επομένως οι δικαιούχοι θα πρέπει  να διαθέτουν  ίδια κεφάλαια  δεκάδων χιλιάδων ευρώ!

Για παράδειγμα μόλις το 35% των ακινήτων- ακίνητα άνω των 40 ετών, ήταν διαθέσιμα προς πώληση σε τιμές έως 150.000 άρα ο δικαιούχος του προγράμματος έπρεπε  να διαθέσει για αυτό ίδια κεφάλαια  44.000 ευρώ  ενώ για ακίνητο με τιμή πώλησης 200.000 η ίδια συμμετοχή εκτοξεύεται στα 95.000 €!

Δε φτάνει δηλαδή που πρέπει  να έχουν εξασφαλισμένη τη δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεων του δανείου , πρέπει να έχουν και ισχυρές αποταμιεύσεις διαφορετικά να αγοράσουν μικρές γκαρσονιέρες που δε θα καλύψουν τις ανάγκες μιας οικογένειας.

Πώς φέρθηκε η κυβέρνηση στους 400.000  νέους που χρειάζονται μια κατοικία για να ξεκινήσουν τη ζωή τους;

Αδιαφόρησε και τους κορόιδεψε.

Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν προσέφερε στέγη στους νέους που έχουν ανάγκη.

“Προσέφερε” τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου τραπεζικών δανείων του ΟΕΚ (νυν ΔΥΠΑ) και τα βάφτισε “Σπίτι μου” με τυμπανοκρουσίες και πυροτεχνήματα.

Πώς φέρθηκε η κυβέρνηση στους 40.000 νέους που προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα “Σπίτι μου” για να στεγάσουν τη ζωή τους;

Τους ώθησε στην κορεσμένη αγορά των ακινήτων άνω των 40 ετών – που στο μεταξύ ανατιμήθηκαν λόγω απρόσμενης ζήτησης- ,απέρριψε το 75% αυτών με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και επιβράβευσε τους  έχοντες ίδια κεφάλαια.

 Λησμόνησε ότι  ο ΟΕΚ προσέφερε και απευθείας ολόκληρα δάνεια με κοινωνικά κριτήρια. Λησμόνησε επίσης ότι κάποτε ο ΟΕΚ προσέφερε και τα κλειδιά σε κατοικίες που ο ίδιος ο οργανισμός κατασκεύαζε.

Λιγότερο από 1% του ΑΕΠ διαθέτει η Ελλάδα σε στεγαστική πολιτική

Στην ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία στάθμη στην στεγαστική πολιτική καθώς διαθέτει λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ σε στεγαστική  πολιτική όταν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ τους, η Ιταλία το Βέλγιο η Ολλανδία Ιρλανδία το 1%. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ε.Ε που δεν διαθέτει καν κοινωνικές κατοικίες.

Η Πορτογαλία στο ταμείο Ανάκαμψης κατέθεσε πρόταση για το στεγαστικό της πρόγραμμα αξίας 2076 φορές μεγαλύτερης από τη Ελλάδας.

Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν διαθέτουν ούτε σχέδιο, ούτε την πολιτική βούληση για να δώσουν λύσεις στα καυτά κοινωνικά προβλήματα την ώρα που το στεγαστικό πρόβλημα έχει οξυνθεί, τα ενοίκια παρουσιάζουν εκρηκτικές αυξήσεις και η ακρίβεια γονατίζει τους πολίτες.

Το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της στέγασης δεν αντιμετωπίζεται ούτε με προεκλογικά πυροτεχνήματα, ούτε με πρόχειρες και αμφιλεγόμενες πολιτικές που δημιουργούν υψηλές προσδοκίες, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει στεγαστική πολιτική όμως η  παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.

Οι πολιτικές για τη στέγη έχουν τεράστια σημασία για την  αντιμετώπιση του Δημογραφικού και της πληγής του braindrain, η οποία αντί να επουλώνεται, θα βαθαίνει ακόμα περισσότερο εξαιτίας της ανεπάρκειας και της αδιαφορίας της κυβέρνησης.

Υπάρχει άμεση ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου  στεγαστικής πολιτικής.

Περιλαμβάνει την πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας, τη γενναία αύξηση της επιδότησης ενοικίου, τον έλεγχο και τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τη δημιουργία Τράπεζας Στέγης και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Exit mobile version