Κάθετη πτώση στις γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία το 2022

Οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν περισσότερο από 50% έως το φθινόπωρο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικό δημοσίευμα, αλλά οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν λιγότερο δραστικά παρά τη διακοπή των παραδόσεων ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ήταν σχεδόν 60% χαμηλότερες τον Οκτώβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές από τη χώρα μειώθηκαν μόνο κατά περίπου 49%, παρά τις μεγάλης κλίμακας προσπάθειες απομάκρυνσης από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

«Το εμπόριο με τη Ρωσία έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας», κατέληξε η γερμανική κυβέρνηση σε γραπτή απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Το έγγραφο προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατόν» να γνωρίζουμε λεπτομερώς πόσο από τη μείωση του γερμανορωσικού εμπορίου είναι άμεση συνέπεια του πολέμου και πόσο οφείλεται στις κυρώσεις της ΕΕ που έχουν από τότε επιβληθεί στη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν από το ινστιτούτο Ipsos τη Δευτέρα δείχνουν ότι η προθυμία των Γερμανών να υποστηρίξουν την Ουκρανία μειώνεται ελαφρώς σε σύγκριση με παλαιότερα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ενώ η σαφής πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξακολουθούσε να υποστηρίζει την υποδοχή των ουκρανών προσφύγων κατά την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Δεκέμβριο, η υποστήριξη για την παράδοση όπλων στο Κίεβο μειώθηκε στο 48%, σε σύγκριση με το 55% τον Απρίλιο του 2022.

Εν τω μεταξύ, το 43% συμφωνεί πλέον με τη δήλωση ότι «τα προβλήματα της Ουκρανίας δεν μας αφορούν και δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε». Τον Απρίλιο, το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο από το ένα τρίτο.

Πηγή: https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/katheti-ptosi-stis-germanikes-exagoges-pros-ti-rosia-to-2022/?utm_source=piano&utm_medium=email&utm_campaign=13877&pnespid=sLhmEipAL7II3.3RpSy6AoyNvUygVJ4ofOvg0bRutExmf1yVaAAVruBtWq3qaHz3yz1grHC9pg

Exit mobile version