Δεδομένης της επετείου του πραξικοπήματος του 1967, ο Γραμματέας άνοιξε την ομιλία του ενθυμούμενος “την ελπίδα που είχαμε ενώ βλέπαμε τους συνταγματάρχες στη τηλεόραση, γιατί ξέραμε ότι όταν τους πετάξουμε στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας, θα περνάμε πίσω τη χώρα μας. Σήμερα, η μάχη για να πάρουμε τη χώρα μας πίσω από τα funds, από κρατικές εταιρίες άλλων χωρών, πολυεθνικές και ολιγάρχες είναι πιο δύσκολος και γίνεται ενάντια στο χρόνο, καθώς μέρα με τη μέρα η Ελλάδα καταστρέφεται. Αλλά ο αγώνας είναι το ίδιο απαραίτητος με τον εθνικό αγώνα κατά της δικτατορίας τότε.”
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, στρέφοντας τη συζήτηση στο θέμα των εξορύξεων που είναι κοντά στη κοινωνία της Ρόδου, είπε χαρακτηριστικά, “Ας υποθέσουμε για λίγο ότι μπορούμε να βγάλουμε το πετρέλαιο. Ο δήμος Ροδίων θα το πάρει; Όχι βέβαια: η ExxonMobil θα το πάρει. Εμείς δε θα δούμε ούτε ευρώ. Θα έχουμε καταστρέψει το περιβάλλον, δε θα έχουμε κερδίσει ούτε ευρώ και δε θα βγει ούτε ένα κουταλάκι πετρέλαιο για τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμα. Όχι, ευχαριστούμε.”
Για τη κατάσταση της χώρας σήμερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης προσέθεσε, “Σήμερα, έχουμε χάσει 1εκ. νέους, έχουμε φτωχοποιηθεί, το χρέος αυξάνεται και τα εισοδήματα είναι ανύπαρκτα. Και μας λένε ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη, γιατί έχουμε πλεόνασμα. Το πλεόνασμα είναι το αποτέλεσμα της λεηλασίας του ελληνικού λαού, του οποίο ο πλούτος πάει σε ολιγάρχες, πολυεθνικές και hedge funds. Και γι’αυτό μας ζητάει ο κ. Σταϊκούρας να τον χειροκροτήσουμε. Η Ελλάδα είναι στην ίδια δυσχερή θέση που βρισκόταν πριν την αρχή της κρίσης το 2008 και χειρότερη.”
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και στο θέμα της Ευρώπης, λέγοντας “Δεν είμαστε αντι-ευρωπαιστες. Εμείς είμαστε η Ευρώπη: η Ευρώπη των λαών που μάχονται ενάντια στη λιτότητα και την απαξίωση: από τους δρόμους της Γαλλίας μέχρι τους δρόμους της Ελλάδας. Η Ευρώπη του DiEM25, των εκατοντάδων χιλιάδων πραγματικά ενωμένων Ευρωπαίων, που μάχονται από κοινό για την ευημερία όλων μας, όχι μόνο των ισχυρών και των πλουσίων.”
Κλείνοντας, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη είπε “Οι 7 τομές είναι τα απολύτως απαραίτητα για να ορθοποδήσει η χώρα, αλλά δεν είναι αρκετά. Το όραμα για το μέλλον μας το δείχνει η νεολαία, η οποία αναζητά ένα μέλλον προστατευμένο και από το κεφάλαιο, αλλά και από το κράτος. Η απάντηση μας για τη μέρα μετά τη ρήξη είναι τα ΔΙΑΣΚΕΠ: τα συμβούλια κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών στα οποία θα λογοδοτούν οι διοικήσεις οργανισμών & κομβικών εταιρειών”.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ανακοίνωση των υποψηφίων του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στα Δωδεκάνησα: Αλαβέρας Φίλιππος παραγωγός ΜΜΕ Ρόδος, Κανετάκης Γιώργος οικονομολόγος Κως, Κορακιανίτη Παρασκευή (Βούλα) απόφοιτος Ιταλικής Φιλολογίας – ξενοδοχοϋπάλληλος Ρόδος, Μπαράκας Αθανάσιος ελεύθερος επαγγελματίας – Παραολυμπιονίκης Ρόδος, Παπαγεωργίου Δημήτρης ηλεκτρονικός μηχανικός Ρόδος, Σούλου Αννέτα δικηγόρος Λέρος.