Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε την Τρίτη πως η ελληνική κυβέρνηση θα κινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, ώστε η Τουρκία να σταματήσει τη χρήση του όρου «Turkaegean» στη διαφημιστική καμπάνια που έχει υλοποιήσει για την προώθηση του τουρκικού τουρισμού.
«Η ελληνική κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια σε αυτή τη διαδικασία. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Η χώρα μας θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά φόρα, θα υπερασπίσει τη θέση της στην Αμερική και σε όλες τις χώρες», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
«Αυτή η κίνηση αντίκειται στην ηγεσία τους και στον τρόπο με τον οποίον χειρίζονται τα πράγματα, καθώς οι Τούρκοι ταξιδιώτες και τουρίστες έχουν γεμίσει τα ελληνικά νησιά, τη Μυτιλήνη και την Κω και τη Χίο και τη Σάμο και ψηφίζουν Ελλάδα. Οπότε αυτό ίσως θα έπρεπε να το σκεφτούν οι έχοντες τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τις ανάλογες συμπεριφορές», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα στοιχεία που καταδεικνύουν αύξηση στις αφίξεις και στα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το 2019, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι φέτος είμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που δεν υπήρχαν προ πανδημίας (ενεργειακό, ακρίβεια, πόλεμος στην Ουκρανία), τόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία όσο και τα μηνύματα που έρχονται για τους επόμενους μήνες είναι εντυπωσιακά που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού που προηγήθηκε, αποδίδει καρπούς.
«Η στρατηγική αυτή», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, «είχε δύο στόχους: Πρώτον, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την προσέλκυση ταξιδιωτών που δαπανούν πολλά χρήματα στις διακοπές τους και δεύτερον, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (ήδη η κρουαζιέρα έχει φτάσει τους 10 μήνες)».
Τέλος, όσον αφορά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω των ελλείψεων προσωπικού, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τους υπεύθυνους των αεροδρομίων και τον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και εξέφρασε την ικανοποίησή του που στην Ελλάδα δεν παρατηρείται ανάλογο πρόβλημα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό καθώς το αεροδρόμιο είναι η πρώτη επαφή του ταξιδιώτη με τη χώρα μας.
Όπως είχε αναδείξει στις 23 Μαΐου το CNN Greece, με την ονομασία «Τουρκοαιγαίο» αναφέρεται ο επίσημος κρατικός οργανισμός τουριστικής προβολής της Τουρκίας στη δυτική περιφέρεια της χώρας, στις ακτές του Αιγαίου.
Σχετικά διαφημιστικά βίντεο κυκλοφόρησαν και πέρυσι, αλλά το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας επανέρχεται και στη νέα τουριστική σεζόν με νεότερες καταχωρίσεις για το «Τουρκοαιγαίο» στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Τα δυτικά παράλια της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη Σμύρνη, την Έφεσο, το Αϊβαλί, την Πέργαμο και πάμπολλες γνωστές ιστορικές περιοχές με πλούσια ελληνική ιστορία, αποτελεί μία από τις επτά μείζονες περιφέρειες της χώρας. Μέχρι και σήμερα η επικρατούσα ονομασία της ήταν «Περιφέρεια του Αιγαίου» και διακρίνεται για τα ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτισμικά, πολιτικά, κλιματολογικά, γεωγραφικά κ.ά. χαρακτηριστικά της.
Ο «Go Turkiye» είναι ο επίσημος δικτυακός τόπος τουριστικής προβολής της Τουρκίας που υπάγεται στον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης (TGA, Türkiye Tourism Promotion and Development Agency) του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.
Στα κεφάλαια του goturkiye.com που αναφέρονται σε τουριστικούς προορισμούς στα δυτικά παράλια της Τουρκίας χρησιμοποιείται πλέον ο νεολογισμός “Turkaegean” στα Αγγλικά, “Turkiye Egéene” στα γαλλικά, “Türkische Ägäis” στα γερμανικά, “Turkaegean” στα ισπανικά, δηλαδή «Τουρκοαιγαίο».
«Η επαρχία Σμύρνης του Τουρκοαιγαίου φημίζεται για τα πολλά αυθεντικά τουρκικά χειροτεχνήματα. Από το παραδοσιακό τούρκικο καπιτονέ μέχρι τα περίτεχνα ρούχα, υπάρχει μια συνεχής παραγωγή αιώνων από τεχνουργήματα στο Τουρκοαιγαίο που σίγουρα θα προσελκύσουν την καρδιά και τη ματιά σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα κείμενο, υπό τον τίτλο «Τα ταλαντούχα χέρια του Τουρκοαιγαίου: Οι τεχνίτες στις πόλεις της Σμύρνης».
cnn.gr