Στοιχεία κοινού μετώπου έχει αποκτήσει πλέον ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων για την παράταση του προγράμματος «55-67», γνωστού ως «Πλησίον της Σύνταξης», η πρώτη φάση του οποίου λήγει την επόμενη εβδομάδα οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνονται και αποστελεχώνονται οι Υπηρεσίες των δήμων.
Μετά την πρωτοβουλία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, και προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, το θέμα έχει φθάσει στους αρμόδιους υπουργούς, κατόπιν επιστολής της ΠΕΔ-ΚΜ, έχοντας γίνει ομόφωνα δεκτή η εισήγηση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, έχοντας κινητοποιήσει ταυτόχρονα και την ΚΕΔΕ. Η επιστολή της ΠΕΔ-ΚΜ (6380/12.7.2022) εστάλη στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρο Πρωτοψάλτη. Με αυτή ζητείται νομοθετική τροποποίηση που να δίνει τη δυνατότητα στους ήδη εργαζόμενους-ωφελούμενους του προγράμματος «που συμπληρώνουν δύο χρόνια εργασίας, εφόσον οι ίδιοι επιθυμούν, αλλά και εφόσον καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, να μπορούν να παραμείνουν άλλα ‘‘1+1’’, δηλαδή συνολικά τέσσερα χρόνια».
Να σημειωθεί ότι για το θέμα τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, και συγκεκριμένα οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μουλκιώτης και Ευαγγελία Λιακούλη, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση.
«Από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η αποχώρηση εργαζομένων από τις θέσεις εργασίας τους, και έως τον Ιούλιο του 2023 θα έχει αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των ωφελούμενων. Την ίδια ώρα οι δήμοι θα αποστελεχωθούν και οι Υπηρεσίες στο σύνολό τους θα αποδυναμωθούν, αποτέλεσμα που θα εισπράξει η κοινωνία σε όλους τους τομείς. Η παράταση της ισχύος του προγράμματος είναι άκρως αναγκαία για τους συμπολίτες και συνεργάτες μας καθώς βρίσκονται στην πιο ευάλωτη περίοδο του εργασιακού τους βίου λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους, και υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς εργασίας είναι πασιφανές ότι θα βρεθούν έωλοι απέναντι στο καυτό πρόβλημα της συμπλήρωσης των ετών εργασίας», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος ενώνει τη φωνή του με τους εργαζόμενους στηρίζοντας τον αγώνα τους.
Συγκέντρωση υπογραφών
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τελευταία μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου η δημοτική Αρχή, με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας των εργαζομένων για την έκδοση ειδικού ψηφίσματος-αιτήματος, το οποίο έχουν ήδη υπογράψει 213 ωφελούμενοι του προγράμματος, με τον δήμαρχο να απευθύνει πρόσκληση στο σύνολο των εργαζομένων ανά την επικράτεια για ανάλογη πρωτοβουλία.
«Μετά την παρέλευση της διετίας θα βρεθούμε ξανά όμηροι της ανεργίας, αφού δεν θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποιο άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα ούτε φυσικά ευκαιρίες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της ηλικίας μας, αφού ο ιδιωτικός τομέας, όσα κίνητρα και να έχει, δύσκολα προτιμά εργαζόμενους από τις ηλικίες μας», τονίζουν μεταξύ άλλων στο κείμενό τους οι εργαζόμενοι, το οποίο θα αποσταλεί στους αρμόδιους υπουργούς. Αναλυτικά το κείμενο που των ωφελούμενων έχει ως εξής:
«Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο είμαστε ωφελούμενοι του προγράμματος απασχόλησης για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, και προσληφθήκαμε στους δήμους για 1+1 έτη.
»Στην εποχή μας που η ανεργία μαστίζει τον τόπο μας, αυτό το πρόγραμμα ήρθε σαν λύτρωση. Ιδιαίτερα αν αναλογιστείτε το γεγονός ότι οι ιδιώτες επιχειρηματίες δύσκολα προτιμούν να απασχολούν τους εξηντάρηδες ή τις εξηντάρες. Αυτή τη δραματική ηλικιακή διάκριση στην εργασία τη βιώνουμε έντονα.
»Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ μας έδωσε την ευκαιρία να εργαστούμε συμπληρώνοντας έτσι ένα μέρος του χρόνου που χρειάζεται για να συνταξιοδοτηθούμε. Η απασχόληση μας στο δήμο, σε διάφορες ειδικότητες, αποδεικνύει πως παρά την ηλικία μας μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και παραγωγικοί. Η πρόσληψη μας κάλυψε πάγιες ανάγκες του δήμου και σήμερα νιώθουμε ότι είμαστε ξανά ενεργοί και κυρίως χρήσιμοι.
»Τα δύο αυτά χρόνια που θα απασχοληθούμε στο δήμο είναι σημαντικά αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι την συνταξιοδότηση μας.
»Η συντριπτική πλειοψηφία των ωφελούμενων αυτού του προγράμματος χρειαζόμαστε 3 ως 4 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούμε.
»Μετά την παρέλευση της διετίας θα βρεθούμε ξανά όμηροι της ανεργίας, αφού δεν θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποιο άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα ούτε φυσικά ευκαιρίες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της ηλικίας μας.
»Ο ιδιωτικός τομέας, όσα κίνητρα και να έχει, δύσκολα προτιμά εργαζόμενους από τις ηλικίες μας.
»Πληροφορηθήκαμε πως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας πρότειναν την επέκταση του προγράμματος για άλλα 1+1 έτη. Αυτή η πρόταση μας βρίσκει όλους σύμφωνους και τα οφέλη της υιοθέτησης από την κυβέρνηση θα είναι πολλαπλά.
»Εμείς, οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα έχουμε δουλειά για άλλα δύο χρόνια ή μέχρι την συνταξιοδότηση μας, σε θέσεις και ειδικότητες για τις οποίες αποκτήσαμε ήδη μια σημαντική εμπειρία.
»Δεν θα ξαναζήσουμε την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που προκαλεί η ανεργία, ούτε θα αντιμετωπίζουμε την άρνηση δουλειάς με πρόσχημα το περασμένο της ηλικίας μας.
»Δεν θα ξαναβρεθούμε στο δραματικό αδιέξοδο να ψάχνουμε δουλειά στα 60-63 μας με τη φτώχια να χτυπά την πόρτα μας.
»Δεν θα επιβαρύνουμε την ΔΥΠΑ με επιδόματα ανεργίας.
»Θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε στο ασφαλιστικό σύστημα με τα καθημερινά ένσημα μας.
»Με χαρά ακούσαμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αύξηση των ωφελούμενων του προγράμματος 55-67.
»Όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της διάρκειας της απασχόλησης ώστε αυτά τα χρόνια της απασχόλησης μας να μας οδηγήσουν με ασφάλεια στην συνταξιοδότηση.
»Ζητάμε λοιπόν να υιοθετηθεί η πρόταση της ΚΕΔΕ και να επεκταθεί η διάρκεια της απασχόλησης μας για 1+1 έτη.
»Δεν επιζητούμε τη μονιμότητα του δημόσιου τομέα. Θέλουμε να εργαστούμε. Θέλουμε η εργασία μας να αξιολογείται και να κρίνεται. Γι’ αυτό ζητάμε η επέκταση της διάρκειας απασχόλησης να είναι ετήσια και να ανανεώνεται μόνο εάν το θέλει ο φορέας που απασχολούμαστε.
»Με τη βεβαιότητα ότι γίνεται κατανοητό το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε μετά τη λήξη του προγράμματος, προσδοκούμε στην αποδοχή του αιτήματος μας».