Η ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής μας υγείας και ευεξίας. Ωστόσο, ένα στα οχτώ άτομα παγκοσμίως (με έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νεαρών ατόμων) ζει με ψυχικές διαταραχές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική κατάσταση, την ευημερία, την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, καθώς και τον γενικότερο τρόπο ζωής τους.
Σήμερα, 10 Οκτωβρίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φέτος τονίζει πως «Η Ψυχική Υγεία είναι Παγκόσμιο Δικαίωμα» ώστε να επιστήσει την προσοχή σε ένα θέμα που μας αφορά όλους. Παγκοσμίως πολλά άτομα βιώνουν διακρίσεις και την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων τους, ενώ πολλοί δεν έχουν καν πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα που χρειάζονται.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΜΟΠ θέτει ως προτεραιότητα την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και πρακτικών που προάγουν την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των ατόμων, ιδίως των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Προς αυτόν το σκοπό, το ΚΜΟΠ έχει αναπτύξει 3 ειδικά σχεδιασμένα e-books που απευθύνονται σε επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο-η για θέματα που αφορούν στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, στη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού σε νέους-ες με αναπτυσσόμενες ή υπάρχουσες ψυχολογικές δυσκολίες, και στην αντιμετώπιση του εθισμού σε ηλεκτρονικά παιχνίδια.
3 e–books για την προαγωγή της ψυχικής υγείας
- Balance: Οδηγός Καλύτερης Ισορροπίας μεταξύ Προσωπικής και Επαγγελματικής Ζωής
O οδηγός Balance απευθύνεται σε εργαζόμενους-ες και στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στη μεταπανδημική εποχή.
Ο οδηγός περιλαμβάνει πρακτικές συμβουλές και δραστηριότητες, εμβαθύνει σε βασικές θεωρίες, διερευνά τις προκλήσεις στην επαγγελματική ζωή, παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ψυχική υγεία και άλλα χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης.
- Arty: Εργαλειοθήκη ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του αντικτύπου της πανδημίας Covid-19 σε νέους-ες με αναπτυσσόμενες ή υπάρχουσες ψυχολογικές δυσκολίες
Η «Εργαλειοθήκη Ευαισθητοποίησης» παρέχει στους επαγγελματίες που εργάζονται σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, σε οργανώσεις νεολαίας και σε δομές ψυχικής υγείας κατευθυντήριες γραμμές και εργαλεία ώστε να βοηθήσουν τα νεαρά άτομα να αντιμετωπίσουν κεκαλυμμένες πιέσεις και στρεσογόνους παράγοντες, προάγοντας την ψυχική τους υγεία μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και εξερεύνησης.
Περιλαμβάνει μια ανάλυση των επιπτώσεων της πανδημίας σε κοινωνικό, γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο και των κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νεαρά άτομα. Παράλληλα, οι επαγγελματίες μπορούν να βρουν δημιουργικά εργαλεία και κατευθυντήριες γραμμές ευαισθητοποίησης, συστάσεις ψυχικής υγείας και προτάσεις χάραξης πολιτικής.
- Mindset: Εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση του εθισμού στα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Το Εγχειρίδιο Mindset, διαθέσιμο στα αγγλικά, είναι ειδικά σχεδιασμένο για νέους-ες και αποτελεί έναν εύχρηστο οδηγό μέσα στον οποίο μπορούν να βρουν πολύτιμες πληροφορίες και πόρους για να κατανοήσουν ολιστικά τη διαταραχή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού καθώς και τα συμπτώματα και τις συνέπειές της.
Παράλληλα, το εγχειρίδιο περιλαμβάνει συμβουλές και πρακτικές ώστε οι νέοι-ες να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες ηλεκτρονικού παιχνιδιού και να επιτύχουν την ισορροπία με άλλες δραστηριότητες.