Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επιδημία στην Ελλάδα, με πολλές περιοχές να ανεβαίνουν κατά πολύ ημέρα με την ημέρα σε νέες διαγνώσεις κορωνοϊού.
Η Αττική χθες κατέγραψε αρκετές κάτω από τις μισές νέες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν για όλη τη χώρα, δείχνοντας μια μικρή αποσυμπίεση όπως έχουν τονίσει και οι κύριοι Γκίκας Μαγιορκίνης και Νίκος Χαρδαλιάς κατά τις τελευταίες ενημερώσεις. Αντίθετα, άλλες περιοχές της περιφέρειας βρίσκονται σε “πορτοκαλί” συναγερμό, χωρίς να αποκλείεται σύντομα να μπουν στην … κόκκινη ζώνη.
Χθες, ο μολυσματικός χάρτης “απλώθηκε” σε 36 περιφερειακές ενότητες της χώρας, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστούν και άλλες περιοχές να ακολουθούν με υψηλά νούμερα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε διάστημα μίας εβδομάδας, από τις 11 Οκτωβρίου έως και χθες, το Λεκανοπέδιο έχει καταγράψει 1462 νέα περιστατικά κορωνοϊού και η Θεσσαλονίκη 349.
Ακολουθεί η Κοζάνη, η πρώτη περιφερειακή ενότητα στην οποία επιβλήθηκε τοπικό lockdown με 200 νέες μολύνσεις σε διάστημα μίας εβδομάδας. Σε μικρή απόσταση και τα Ιωάννινα που κατέγραψαν 147 κρούσματα σε μία εβδομάδα και πρόκειται για μία περιοχή για την οποία την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του καλώντας τους κατοίκους να τηρούν πιστά τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Η Καστοριά ανεβαίνει ψηλά στον επιδημιολογικό χάρτη (95 κρούσματα σε μία εβδομάδα), ενώ και η Λάρισα μοιάζει να επιβαρύνεται σημαντικά, με 57 νέες μολύνσεις σε διάστημα επτά ημερών. Προς το παρόν η Λάρισα βρίσκεται στο επίπεδο 2 και όχι στο επίπεδο 3, με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.
Αχαΐα και Βοιωτία είναι δύο περιοχές που ακολουθούν, με 44 και 34 νέα περιστατικά αντίστοιχα την τελευταία εβδομάδα. Σε μικρή απόσταση και η Κορινθία (37 περιστατικά σε μία εβδομάδα), περιοχή για την οποία, επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του ο κ. Χαρδαλιάς την περασμένη Παρασκευή.
Την τελευταία εβδομάδα, επιβάρυνση παρουσιάζουν και οι εξής περιοχές: Το Ηράκλειο με 31 περιστατικά για το εν λόγω διάστημα, η Πέλλα (27 κρούσματα), η Λέσβος (23 κρούσματα), οι Σέρρες (23 περιστατικά), τα Τρίκαλα (19 μολύνσεις), η Κέκρυρα (19 περιστατικά), η Φθιώτιδα (18 κρούσματα) και το Κιλκίς (17 περιστατικά).
Ο χειμώνας, συνεπώς, έρχεται με ιδιαίτερα υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο για μεγάλο μέρος της επικράτειας. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται ακόμη πιο δύσκολοι, όπως έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας ευνοεί τη μεταδοτικότητα – αυξάνεται έως και κατά 10 φορές σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη – το ίδιο και η αναγκαστική συγκέντρωση περισσότερου κόσμου σε κλειστούς χώρους.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας εργάζονται εντατικά για να αυξηθεί ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο τα περιστατικά κορωνοϊού, όσο και της γρίπης και χωρίς να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων για λοιπά περιστατικά, χειρουργεία, κτλ. Σήμερα, γίνεται η αρχή προσθήκης νέων Εντατικών από δωρεές που έχουν πραγματοποιηθεί.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινίασε τις 50 νέες και υπερσύγχρονες ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, δωρεά της Βουλής, οι οποίες αναμένεται να δώσουν σημαντική “ανάσα” στο νοσοκομείο που από την πρώτη φάση σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλευόμενων με Covid-19.