Έρευνες στα λύματα για τον εντοπισμό της μετάλλαξης στελέχους του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη, ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι ούτε ένα θετικό δείγμα γρίπης δεν κατέγραψε μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ που είναι και Εργαστήριο Αναφοράς για τον νέο κορονοϊό, SARS-CoV-2 στη Βόρεια Ελλάδα.
Τέτοια εποχή ο ιός της γρίπης βρίσκονταν στην κορύφωσή του με το εργαστήριο αναφοράς να πραγματοποιεί περίπου 1.000 τεστ καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημιολογικής περιόδου από τον Γενάρη μέχρι και τον Μάρτιο. Από αυτά συνήθως ένα 30% ήταν θετικό στον ιό της γρίπης. Αντίστοιχα φέτος τα δείγματα προς εξέταση δεν ξεπέρασαν μέχρι στιγμής τα 100 ενώ κανένα δεν έχει βγει θετικό. Την ίδια ώρα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες το εργαστήριο εξέταζε 4.000 δείγματα κορονοϊού τη μέρα, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ΑΠΘ περίπου 170.000 δείγματα.
«Τέτοια εποχή ήμασταν στην κορύφωση της γρίπης. Στην Ελλάδα ξεκινάει στις 10-15 Ιανουαρίου και όλο το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πάρα πολλά θετικά δείγματα. Ήταν ο πρωταγωνιστής στις αναπνευστικές λοιμώξεις» είπε στο ethnos.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ και μέλος του Β’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα και πρόσθεσε: «Αυτό, όμως, το περιμέναμε. Η γρίπη είναι ένας αναπνευστικός ιός που μεταδίδεται πιο δύσκολα από τον κορονοϊό . Οπότε καταλαβαίνεται με τα μέτρα προστασίας, με τις μάσκες αλλά και το γεγονός ότι εμβολιάστηκαν πολλοί περισσότεροι φέτος για τη γρίπη δεν θα δούμε πολλά θετικά δείγματα».
Μπαράζ ελέγχων για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος από τον Οκτώβριο
Σε ό,τι αφορά το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού η καθηγήτρια του ΑΠΘ τόνισε ότι το εργαστήριο προχωρά αναδρομικά στον έλεγχο όλων των δειγμάτων από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα. Μέχρι στιγμής τα θετικά κρούσματα παραμένουν τρία. «Κάνουμε συνεχώς εντατικούς ελέγχους και έχει αυξηθεί ο όγκος των δειγμάτων. Από τη στιγμή που κυκλοφορεί το στέλεχος δεν είναι απαραίτητο ότι ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνεται μόνο σε τουρίστες και σε πύλες εισόδου. Γίνεται σε όλα τα δείγματά μας ανεξάρτητα από το που προέχονται αυτά. Το μόνο σίγουρό είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ μεταδοτικό στέλεχος». Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ η μετάδοσή του ιού σταματάει με τα ίδια μέτρα προστασίας που ισχύουν σήμερα. «Επομένως έχουμε ένα στέλεχος με μεγάλη μεταδοτικότητα και από την άλλη μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε εφόσον τηρήσουμε όλα τα μέτρα».
Πρύτανης ΑΠΘ στο ethnos.gr: Δεν έχει εντοπιστεί ο μεταλλαγμένος ιός στα λύματα
Εδώ και δέκα μέρες την μετάλλαξη του ιού προσπαθεί να εντοπίσει στα λύματα και το ΑΠΘ. Ο τρόπος κατάδειξης της μετάλλαξης τεχνικά είναι διπλός. «Δεν έχουμε αποτελέσματα ακόμη. Το ερευνούμε το τελευταίο δεκαήμερο. Ο ένας τρόπος είναι να ψάξεις την αλληλουχία όλου του γονιδιώματος οπότε είσαι 100% σίγουρος ότι πιάνεις μια συγκεκριμένη μετάλλαξη. Και ένας άλλος τρόπος είναι να πας κατευθείαν να κάνεις ανίχνευση, να κάνεις αλληλουχία και να δεις αν υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτό το πράγμα» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.
«Το ψάχνουμε, το αναζητούμε. Αναπτύσσουμε τη μεθοδολογία αλλά η μεθοδολογία δεν σημαίνει ότι θα το ανιχνεύσουμε. Το να εντοπίσεις ένα ολόκληρο ιό που έχει ένα τεράστιο RNA είναι ψίλος στα άχυρα γιατί είναι μια πολύ μικρή ποσότητα και τώρα ξαφνικά αναζητάς από το RNA ένα μικρό κομμάτι που έχει μεταλλαχθεί. Ενδέχεται να το βρούμε, ενδέχεται και να μην το βρούμε» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Χημείας Θεόδωρος Καραπάντσιος που συμμετέχει στην ομάδα του για την ανάλυση των λυμάτων.
Λύματα: Παραμένει στο πράσινο η Θεσσαλονίκη παρά το άνοιγμα αγοράς και σχολείων
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να βρίσκεται στο πράσινο παρά το άνοιγμα αγοράς και σχολείων. «Δεν υπάρχει μεγάλος επιπολασμός. Οι αυξομειώσεις που είναι πολύ λογικές να υπάρχουν είναι στο πράσινο».