Οι καθηγητές και τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναλύουν τα δεδομένα για την Ελλάδα κι εξηγούν ότι τα μέτρα θα αποδώσουν αλλά σε βάθος χρόνου.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η τήρηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο. Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων σχολίασε πως ήδη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι αρκετά άσχημη, ωστόσο, αν τα μέτρα τηρηθούν σωστά σε έναν μήνα θα φανεί το αν έχουν και αποτέλεσμα.
Παράλληλα, ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, σχολίασε πως είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει περισσότερο το μερικό lockdown έτσι ώστε να υπάρξει περισσότερη αποδοτικότητα και να σταματήσει η έξαρση του κορονοϊού.
«H αναπαραγωγή ιού είναι τέτοια που σε 15 μέρες με 1 μήνα μπορούμε να αποκλείσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του… αν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα δούμε τα αποτελέσματα. Σε 15 μέρες με 1 μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος στον «ΣΚΑΪ».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης, και έτσι μπορούμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί κι εδώ έχουμε ευκαιρία να δούμε και να προλάβουμε».
Κλείνοντας σχολίασε: «Προσβλέπουμε στο εμβόλιο. Προσπαθούμε να συντηρήσουμε μια κατάσταση σε ένα επίπεδο χωρίς μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας για να φτάσουμε στις αρχές του χρόνου στον εμβολιασμό, έτσι ελπίζω, καταρχάς των υγειονομικών, για να αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και μέχρι Απρίλιο – Μάιο να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Μέχρι τότε πρέπει να παίρνουμε μέτρα γρήγορης διάγνωσης απομόνωσης κρουσμάτων πολλά τεστ, προληπτικά μέτρα, όπως αυτά που πήραμε τώρα, που είναι πολύ αυστηρά, και ελπίζουμε να αποδώσουν για να περιορίσουμε τη διασπορά στην κοινότητα ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα».
Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο Μανώλης Δερμιτζάκης επεσήμανε ότι δεν υπάρχε χρόνος κι ελπίζει πως το lockdown θα κρατήσει παραπάνω για να μειωθεί η διασπορά του ιού. «Τα προπροηγούμενα ήταν πολύ ελαφρά, δεν άφησαν αποτύπωμα, βλέπουμε ακόμα το αποτέλεσμα του πρώτου πακέτου. Τα προηγούμενα ήταν λίγο πιο βάρια, θα αφήσουν κάποιο αποτύπωμα, και έχουμε τα καινούργια, με οριζόντια χαρακτηριστικά, που τα δούμε σε 2 – 3 εβδομάδες. Αν παίρναμε αυτά τα μέτρα (του Σαββάτου) ένα μήνα πριν θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Έχουμε πάντως ένα καλό πακέτο μέτρων».