Γώγος και Σαρόγλου στον ΘΕΜΑ 104.6: Υπάρχει ζήτημα στην Αττική – Για τουλάχιστον δύο μήνες δεν πρέπει να στηριχθούμε στα εμβόλια – «Καμπανάκια» από τους επιστήμονες για την τήρηση των μέτρων – Η συζήτηση για τα σχολεία και η ανησυχία για τα ενεργά κρούσματα
Για το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, συγκαλεί σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, στις 13:30, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στη σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.
Την ίδια ώρα, αργά και σταδιακά βήματα επιστροφής στην κανονικότητα κάνει η Ελλάδα την ώρα που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε συνδυασμό μάλιστα με τις χαμηλότερες του αναμενομένου παραδόσεις εμβολίων στα κράτη-μέλη από τις παρασκευάστριες εταιρείες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτεία ετοιμάζεται να ακούσει σήμερα την εισήγηση των ειδικών σχετικά με τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων που αφορούν στα σχολεία, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, το κυνήγι αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από την Επιτροπή η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται την ερχόμενη Δευτέρα να επανεκκινήσουν -με τήρηση των μέτρων προστασίας- τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.
Ενώ λοιπόν η αγορά αναμένει με αγωνία τις νέες ανακοινώσεις, οι αρμόδιοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας επισημαίνοντας σε κάθε τόνο πως μπορεί να υπάρχει αποκλιμάκωση, αλλά αυτή είναι βασανιστικά αργή, ενώ προειδοποιούν πως δεν θέλει πολύ να έρθει και τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα μας. Η μετάλλαξη δε του κορωνοϊού η οποία ήδη μαστίζει χώρες της Ευρώπης είναι ένας «Άγνωστος Χ» ο οποίος στην Ελλάδα δεν έχει -ακόμη τουλάχιστον- μπει στην εξίσωση.
Παρασκευής: Σχολεία, κυνήγι, ψάρεμα και μετακινήσεις στο «τραπέζι» της Επιτροπής
Στο πλαίσιο αυτό, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ανοίξουν ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία το Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει σε λίγες ώρες, Δημήτρης Παρασκευής.
Όσο αφορά την απελευθέρωση του κυνηγιού και του ψαρέματος, σχολίασε πως γίνεται αντιληπτή η σημαντικότητα για τον ψυχισμό των πολιτών, διαβεβαιώνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί. «Προς το παρόν κάποιοι νομοί είναι πολύ καλύτερα από άλλους, και υπάρχει κίνδυνος για τους νομούς», απάντησε ερωτηθείς αν θα επιτραπεί η μετακίνηση, διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι το ζήτημα θα μπει στο τραπέζι της συνεδρίασης σε συνάρτηση με τις δραστηριότητες που υποδεικνύει η κυβέρνηση ότι πρέπει να ανοίξουν, δίνοντας ως παράδειγμα τα χιονοδρομικά.
«Ευελπιστούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει την ανοσία ή τουλάχιστον να έχουμε προφυλάξει τους πιο ευάλωτους», σημείωσε και εξήγησε πως ακόμα κι όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί, υπάρχει κίνδυνος να νοσήσει, απλά ελαχιστοποιείται, δεν εξαλείφεται. Το ίδιο ισχύει και για τη μετάδοση του ιού. «Δεν θα κινδυνεύουμε να έχουμε εξάρσεις, όχι ότι δεν θα κινδυνεύουμε καθόλου», διευκρίνισε.
Σύψας: Δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε η Αθήνα – Άσχημη τροπή αν «σκάσει»
Από πλευράς του, την αγωνία του για την Αττική και συγκεκριμένα το κέντρο της Αθήνας όσον αφορά ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» με τον κορωνοϊό μετέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική.
«Η Αττική και ο κεντρικός Τομέας δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε, τα πολλά κρούσματα και ένα R που φτάνει στο 1 και ένας δείκτης θετικότητας που ξεπερνάει το όριο ασφαλείας του 4% μας προβληματίζουν. Έχουμε συνθήκες πολύ υψηλής επιφυλακής», είπε χαρακτηριστικά. Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή τόνισε ο ίδιος και ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ιός και ότι δεν αποκλείεται τρίτο κύμα, συμπλήρωσε.
Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων-λυκείων που πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σήμερα υπογράμμισε πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.
Γώγος (ΘΕΜΑ 104.6): Είμαστε σε σαφή ύφεση, αλλά στην Αττική υπάρχει ένα θέμα
«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από την αρχή της επιβάρυνσης έχουμε, σαφή ύφεση και στον αριθμό κρουσμάτων και στις δύσκολες παράμετρους», δήλωσε με την σειρά του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο παθολόγος Λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικου τμηματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική, λέγοντας ότι «υπάρχει ένα θέμα στην Αττική», επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. «Μπορούμε να επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, ελεγχόμενη», υπογράμμισε ο κ. Γώγος, λέγοντας ότι ήδη μετά το άνοιγμα των καταστημάτων διαπιστώνεται μια επιβάρυνση στην κυκλοφορία.
Για το εμβόλιο, σημείωσε ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα που οφείλονται στην έγκριση και παράδοση. Όπως εξήγησε, «υπάρχει ένα θέμα στις πρώτες ύλες, καθώς η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη. Υπερεκτιμήθηκε η δυνατότητα παραγωγής, παρότι έγιναν μεγάλα βήματα». Επιπλέον, «όταν ήρθε η εξάντληση στην παραγωγή δυσκόλεψε η προμήθεια».
Όπως είπε, όλα τα εμβόλια που παράγονται παγκοσμίως αυτή τη στιγμή είναι ασφαλή. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες και ήδη έχουν χορηγηθεί εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, χωρίς πρόβλημα.
Ενώ όπως είπε, «φαίνεται να έχουμε μεγάλη ανοσοποιητική ικανότητα». Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τους επόμενους μήνες θα έρθουν και εμβόλια από άλλες εταιρείες (moderna, astrazeneca) τα οποία θα βοηθήσουν την κατάσταση.
Θωμαΐδης: 20.000 ενεργούς φορείς δείχνουν τα λύματα στην Αττική
Αντίστοιχα, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μίλησε για την κατάσταση στα λύματα της Αττικής και την διασπορά της covid-19 μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
«Εμείς κάνουμε υπολογισμό προβλεπόμενων φορέων και όχι κρουσμάτων. Υπολογίζουμε από το ιικό φορτίο τόσο συμπτωματικούς, όσο και ασυμπτωματικούς. Ο επιπολασμός που υπολογίζουμε είναι της τάξεως του 0,5%. Δηλαδή περίπου 20.000 φορείς μόνο στην Αττική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Αν για κάποιο λόγο δούμε απότομη αύξηση τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγάλη διασπορά» εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης και σημείωσε ότι «το άνοιγμα της αγοράς δεν φαίνεται να έχει επιβαρύνει την κατάσταση. Θα περιμένουμε όμως να δούμε και τα στοιχεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να έχουμε πλήρη εικόνα».
Παγώνη: Φοβόμαστε τρίτο κύμα
Για το άνοιγμα των Λυκείων και την σημερινή κατάσταση με την πανδημία μίλησε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας στο MEGA η Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι «τα σχολεία δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο κλειστά. Θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, κάνοντας τα τεστ και τα παιδιά και οι καθηγητές σε τακτά διαστήματα» ενώ σημείωσε πώς το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων ενδέχεται να αυξήσει τα κρούσματα κορωνοϊού, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς προκειμένου η έξοδος από την καραντίνα να γίνεται με τρόπο συγκροτημένο και ασφαλή, είπε η Ματίνα Παγώνη. Οι ειδικοί φοβούνται ένα τρίτο κύμα πανδημίας, το οποίο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το ήδη γονατισμένο σύστημα υγείας. «Φοβόμαστε τρίτο κύμα για να μην πιεστεί το σύστημα υγείας γιατί δε θα αντέξει» είπε.
Σκουτέλης: Μέχρι το καλοκαίρι κάποια ανοσία του πληθυσμού
Επίσης, την εκτίμηση πως έχει έρθει η ώρα να ανοίξουν τα σχολεία έκανε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Σκουτέλης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά πως «το άνοιγμα της αγοράς πήρε τη θέση του ανοίγματος των σχολείων, για να πάρει σε λίγο καιρό σειρά και η εστίαση». Όσο αφορά το πότε μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία, δεν απάντησε σαφώς, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ακόμα κι αυτήν τη Δευτέρα. «Τα νούμερα διορθώνονται βασανιστικά αργά», είπε και χαρακτήρισε «τολμηρό βήμα» το άνοιγμα της αγοράς, τόσο για την Επιτροπή, όσο και για την κυβέρνηση.
Μιλώντας για τον εμβολιασμό, ο κ. Σκουτέλης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί κάποια ανοσία του πληθυσμού, υπενθυμίζοντας ότι «περιμένουμε κι από άλλες εταιρείες» εμβόλια και όχι μόνο από την Pfizer. Για την τελευταία εξήγησε ότι, «δεν έχει ελαττώσει την παραγωγή, αλλά τη διαθεσιμότητα».
Σαρόγλου (ΘΕΜΑ 104.6): Για τουλάχιστον δύο μήνες δεν πρέπει να στηριχθούμε στα εμβόλια
Την ίδια ώρα, απαισιόδοξος, όσον αφορά τον ρυθμό εμβολιασμού, εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Σαρόγλου. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 είπε ότι η καθυστέρηση, που υπολογίζεται σε περίπου μιας εβδομάδας, «δεν νομίζω ότι παίζει ουσιαστικό ρόλο στη γενική προστασία της χώρας μας έναντι του COVID19».
Πρόσθεσε, ότι «για τους επόμενους 2 μήνες θα πρέπει να στηριχτούμε στα κλασσικά μέτρα δηλαδή, κοινωνική αποστασιοποίηση, μάσκα και όλα αυτά που παγκοσμίως αναφέρονται». Σημείωσε, ότι η χώρα μας «είναι ένας σχοινοβάτης που είναι πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Από τη μια πλευρά είναι η οικονομία, να μην πτωχεύσουμε και από την άλλη οι κανόνες δημόσιας Υγείας». «Αν δεν ισορροπήσουμε», όπως είπε, «θα πέσουμε».
Για κάθε άνοιγμα που γίνεται, τόνισε, πρέπει να υπάρχει και ένα αντάλλαγμα. Πιο συγκεκριμένα, «για τα χιονοδρομικά θα πρέπει να επιστρέφουν την ίδια μέρα οι εκδρομείς, όχι ανοιχτά ξενοδοχεία και εστίαση. Για τα σχολεία, να ανοίξει η τρίτη Λυκείου, αλλά με τεστ σε καθηγητές και ενδεχομένως μαθητές. Στα ΟΠΑΠ να γίνονται τεστ σε υπαλλήλους και πελάτες». Όπως τόνισε, πρέπει ό,τι ανοίγει να υπάρχει και μια προϋπόθεση ισορροπίας.
Εκτίμησε, ότι ακόμη, η χώρα μας μετρά δεκάδες νεκρούς καθημερινά σχεδόν 250 την εβδομάδα, δηλαδή 750 τον μήνα. «Για αυτό αγωνιούμε», σημείωσε. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «δεν είναι απλό πράγμα ο εγκλεισμός, ακόμη και για λόγους υγείας», ενώ όπως είπε, «υπάρχουν άνθρωποι που παραμερίζουν χρόνια νοσήματα λόγω της πανδημίας». «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι εδώ και πρέπει όσο μπορούμε να εφαρμόζουμε κατά χιλιάδες φορές έχουμε ακούσει», συμπλήρωσε.