Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, όσο και στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση η στρατηγική του… lockdown στους ανεμβολίαστους σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο σε “κόκκινες” περιοχές, με ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο.
Ωστόσο, επιφυλάξεις τόσο από αυτοδιοικητικούς, ακόμη και από “γαλάζια” στελέχη συνόδευσαν τις ανακοινώσεις.
Επίσης, έντονες είναι οι αντιδράσεις και στον εμπορικό κόσμο αλλά και σε εστίαση και ψυχαγωγία, ενώ οι χρήστες του twitter έκαναν μέσα σε 2 ώρες trend το hashtag #κρούσματα.
Εκτός των περιοριστικών μέτρων η Εκκλησία
Πολλές συζητήσεις προκαλεί η εξαίρεση των πιστών από την υποχρέωση του rapid test για την είσοδο τους στην εκκλησία, κι ενώ τον επόμενο μήνα, στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, ξεκινούν μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.
Η πρόσφατη γιορτή του Αγίου Δημητρίου ανέδειξε ότι το μέτρο της μάσκας δεν τηρείται ευλαβικά στους ναούς, το αντίθετο μάλιστα, κάτι που πολλοί εκτιμούν ότι καθιστά επικίνδυνη τη συγκεκριμένη απόφαση.
“Η εξαίρεση της εκκλησίας δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο μαζί της” εκτιμά επιστήμονας που έχει γνώση των διαβουλεύσεων, μη κρύβοντας την ανησυχία του.
Table of Contents
Κεντρική απόφαση η κανονικότητα για τους εμβολιασμένους
Συζητήσεις πυροδοτεί και το γεγονός ότι τελικά δεν υπήρξε απόφαση για επαναφορά της μάσκας, κάτι που οπωσδήποτε θα αφορούσε όλη την κοινότητα, εμβολιασμένους και μη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κεντρική η απόφαση να μην επηρεαστεί στο ελάχιστο η καθημερινότητα των εμβολιασμένων, καθώς εκτιμήθηκε ότι αυτό θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις και δεν κάνουν το εμβόλιο.
Παράλληλα υπάρχουν κάποιες φωνές που αποδίδουν την απόφαση αυτή στον “φόβο” του πολιτικού κόστους, αλλά και σε “φόβο” ότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε δυσαρέσκεια σε όσους έκαναν το καθήκον τους, κι ενώ τώρα τους ζητείται να κάνουν άμεσα την 3η, αναμνηστική δόση του εμβολίου, έτσι ώστε να μην “τιναχθεί στον αέρα” έστω αυτό το 61% της ανοσίας που έχει επιτευχθεί ως τώρα.
Παράλληλα, η υποχρέωση για rapid test για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια κ.α. προκαλούν την έντονη αντίδραση και των καταστηματαρχών, οι οποίοι μιλούν για ένα ακόμη “οικονομικό χτύπημα”.
Τα δύσκολα μέτρα που ζήτησαν Επιστήμονες
Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αρκετοί οι Επιστήμονες που εισηγήθηκαν πιο σκληρά μέτρα, όπως η απαγόρευση της μουσικής στις “κόκκινες” περιοχές αλλά και απαγορευτικό στην είσοδο ανεμβολίαστων σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ σε περιοχές εξαιρετικά επιβαρυμένες, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα.
Τι αλλάζει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, “όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και στις εκκλησίες, θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid test ή μοριακό εβδομαδιαίως.
Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, στις τράπεζες και στις δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid test ή μοριακό. Το μέτρο δεν αφορά αγορές τροφίμων (super market), φαρμακεία και την εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων”.
Τσουχτερά πρόστιμα και ποινές
Επιπλέον εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε σχέση με τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 5.000 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και το λουκέτο.
Ποινές προωθούνται και για τις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.
Ενίσχυση του ΕΣΥ ακόμη και με επίταξη γιατρών
Τέλος έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1300 κλίνες σε ΜΕΘ Covid αλλά και με γιατρούς και επικουρικό προσωπικό, ακόμη και με επίταξη αν χρειαστεί. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με ιδιωτικές κλινικές για παραχώρηση κλινών για Covid περιστατικά.
πηγή : newsit