Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που θα είναι ακόμη πιο δύσκολο φοβούνται οι ειδικοί. Μπορεί να βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη εβδομάδα και η κυβέρνηση, μέσα στην εβδομάδα, να ανακοινώνει, όπως όλα δείχνουν, παράταση του lockdown, καθώς τα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι γεμάτα από διασωληνωμένους, όμως οι ειδικοί έχουν αρχίσει να μιλούν για το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο, όπως υπολογίζουν, θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα.
«Προφανώς θα υπάρξει τρίτο κύμα κορονοϊού», εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, θα υπάρξει συνέχεια του κύματος της πανδημίας, στο οποίο βρισκόμαστε, προφανώς και ίσως άμεσα θα δούμε αναχαίτισή του αλλά αυτή δεν θα μπορέσει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποφύγουμε ένα τρίτο. Στην πραγματικότητα το τρίτο κύμα μπορεί να είναι πιο δύσκολο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης, θέτοντας ως παράδειγμα δυσκολίας το πώς θα γίνει η διαχείριση του κύματος αυτού. Σύμφωνα με τον καθηγητή, σαφώς, εάν δεν προσέξουμε μπορούμε να δούμε χειρότερους δείκτες σε κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους επομένως η στάση μας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί εν τέλει ένα τρίτο κύμα. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως κατά την γνώμη του κ. Σαρηγιάννη δεν είναι απίθανη παράταση του lockdown, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και τις τρεις εβδομάδες.
Παγώνη: Τρίτο κύμα της πανδημίας μετά τα Χριστούγεννα
Νωρίτερα τη Δευτέρα μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυρία Παγώνη ανέφερε συγκεκριμένα: «Εχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως. «Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε η κυρία Παγώνη.
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω. Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα. «Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα», επισήμανε η ίδια. Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών.
Σύψας: Κυλιόμενο lockdown έως την άνοιξη
Απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο να γίνει άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα. Ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ διευκρίνισε ότι άρση των μέτρων θα γίνει όταν η κάλυψη στις ΜΕΘ θα είναι κάτω από 60%-70%.
«Ήδη υπάρχει μια επιπέδωση όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτή η επιπέδωση κρατά πέντε ημέρες, άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε μια καθοδική τάση. Εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από χίλια, τουλάχιστον, και 500 ιδανικά, θα υπάρξει μια περίοδος μία δύο εβδομάδων που η πανδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει και αυτή η περίοδος, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο μοναδικός παράγοντας που θα μας οδηγήσει να σκεφτούμε την άρση μέτρων είναι το σύστημα υγείας, όταν δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των ΜΕΘ θα είναι κάτω από 60%-70%» δήλωσε στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Σύψας υποστηρίζει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα κρούσματα δεν θα έχουν πέσει. «Την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε. Οριστικά, ούτε τα κρούσματα θα έχουν πέσει. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Πόσο βαθιά στον Δεκέμβριο, πόσο θα έχουμε πλησιάσει τις γιορτές, αυτό είναι άγνωστο. Είναι οριακά τα νούμερα για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποια οικονομική δραστηριότητα. Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Είμαστε σε ένα πλατώ, ελπίζουμε ότι το επόμενο σκαλοπάτι θα είναι προς τα κάτω».
Μέχρι την άνοιξη, όπως λέει, θα πηγαίνουμε με κυλιόμενο lockdown. «Το πάθημα που είχαμε τον Οκτώβριο θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Μέχρι και την άνοιξη το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνοδεύεται από νέα μέτρα όταν κρίνεται απαραίτητο και θα πάμε σε αυτό που λέγεται κυλιόμενο lockdown, αυτό είναι προσωπική μου άποψη, έτσι πιστεύω θα πάμε μέχρι την άνοιξη» σημείωσε.
Τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού «βλέπει» ο ΠΟΥ
Ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον κορονοϊό προέβλεψε την Κυριακη, 22 Νοεμβρίου, ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.
«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο. «Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Νάμπαρο.
Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας του κορονοϊού για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση: Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματα του νέου κορονοϊού να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα ενώ η Τουρκία κατέγραψε ένα ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων.
Ο Νάμπαρο επισήμανε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι – με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ – την ώρα που άλλα κράτη στις Άλπεις όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα και σημείωσε ότι η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε «ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων». «Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων πέσουν, και θα πέσουν, τότε μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε», σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται η Solothurner Zeitung. «Αλλά τώρα; Πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;», συνέχισε.
Ο Νάμπαρο εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός: «Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες».
Ο Νάμπαρο σημείωσε επίσης ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί», υπογράμμισε και κατέληξε: «Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής».