Ουρές στο Ιπποκράτειο για rapid test – Σε σχέδιο μετατροπής του Βελλιδείου σε κέντρο COVID αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος – «Σε κάθε οικογένεια της Θεσσαλονίκης υπάρχει ένας ασθενής» τόνισε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας
Ξεφεύγει η κατάσταση με τη διαχείριση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, αφού τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, ενώ τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται ήδη στα όρια τους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι «σε κάθε οικογένεια της πόλης υπάρχει και ένας ασθενής».
«Βρισκόμαστε στο προτελευταίο στάδιο των περιοριστικών μέτρων με την ελπίδα να αποδώσουν» ανέφερε ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα ξέφυγαν», αποδίδοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ότι υπήρξε μια χαλάρωση και ένας εφησυχασμός. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι ώρα να γίνει απόδοση ευθυνών. «Πρέπει να αποδώσουν τα μέτρα», σχολίασε ενώ εμμέσως πρότεινε και το πρότυπο του Ισραήλ, που εφάρμοσε ένα αυστηρό lockdown για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα. Ο κόσμος έχει εμφανίσει μια κόπωση από τον Μάρτιο, αλλά όπως είπε πειθαρχεί στα νέα μέτρα.
Παράλληλα, εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις οικονομικές επιπτώσεις της όλης κατάστασης, ώστε να προστατευθούν όλοι οι πολίτες που πλήττονται και να επιστρέψουν κανονικά στις εργασίες τους όταν τελειώσει αυτή η δραματική περιπέτεια. «Πρέπει να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο να υπάρξει βοήθεια από τους δήμους αλλά και την κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Ζέρβας.
Κέντρο κορωνοϊού το Βελλίδειο
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι υπάρχει σχέδιο για να μετατραπεί το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο σε κέντρο για κορωνοϊού με την τοποθέτηση κλινών. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι δεν απέχουμε και πολύ από το να ζήσουμε και στην Ελλάδα καταστάσεις όπως αυτές που έζησε η Ιταλία στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου απηύθυνε έκκληση σε όλους τους γιατρούς στη χώρα να βοηθήσουν όπως μπορούν, ενώ σημείωσε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να στηθούν σκηνές και νοσοκομεία σε δημόσια κτίρια προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες.
Ουρές για rapid test στο Ιπποκράτειο
Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εφημερεύει σήμερα (επικουρικά και το «Διαβαλκανικό Νοσοκομείο») πολίτες σχηματίζουν ουρές στον προαύλιο χώρο. Οι ουρές έχουν σχηματιστεί λόγω των rapid-test που πραγματοποιούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε ασυμπτωματικούς πολίτες. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για τα «οξυμένα προβλήματα» των ειδικευομένων και εξειδικευόμενων γιατρών, για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, τονίζοντας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας «καταρρέει».
Νωρίτερα η πρόεδρος Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Θεσσαλονίκης τόνισε πως στα νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις ειδικευομένων σε ορισμένα τμήματα, ενώ και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ κατήγγειλε ότι «όλες οι περιβόητες εξαγγελίες για προσλήψεις δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».
Ανησυχία και στην επιστημονική κοινότητα
Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη είναι και οι ειδικοί, οι οποίοι φοβούνται ότι το προσεχές διάστημα θα αντικρύσουμε εικόνες «Μπέργκαμο» στην πόλη της βόρειας Ελλάδας.
«Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, το lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 5:00.
«Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω» ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων, υπογράμμισε ο κ. Γώγος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αν χρειαστεί πρέπει «το lockdown να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας ότι «είμαστε στα όρια και για αυτό υπάρχει κινητικότητα στη βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ», ενώ συμπλήρωσε ότι «η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα και στη Λάρισα, καθώς και εκεί τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται.
Δερμιτζάκης: «Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη θα χειροτερεύσει»
Ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη με τον κορωνοϊό εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μέτρα που θα είχαν αποτελέσμα στη μείωση των κρουσμάτων άργησαν να τεθούν σε εφαρμογή και λόγω αυτού, τη δεύτερη από τις τρεις εβδομάδες της καραντίνας θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα. «Το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων» εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης προσθέτοντας πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο lockdown.
Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε, «καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες, αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί».
Τόνισε μάλιστα ότι «οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές και θα χειροτερεύει η κατάσταση» και συμπλήρωσε ότι «οποιαδήποτε μορφή πορείας ή συγκέντρωσης αυτή τη στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο κι από οποιαδήποτε ομάδα, πιστεύω είναι εγκληματική».