Όταν πριν από περίπου ενάμισι χρόνο μάθαινα την πρόθεση και την υλοποίηση μίας μεσαιωνικής μπυραρίας στο Παλιούρι Χαλκιδικής σκέφτηκα δύο πράγματα: Τι υπέροχη ιδέα και πόσο καταδικασμένη! Και όμως, τελικά αν υπάρχει μεράκι, διάθεση και φαντασία, όλα είναι πιθανά. Η μεσαιωνική μπυραρία Thirsty Dragon έγινε ένα μαγικό μέρος για να ξαποστάσει κάθε ταξιδευτής του Φανταστικού. Και δεν έμεινε εκεί. Φέτος, αποφάσισε να υλοποιήσει το πρώτο μεσαιωνικό φεστιβάλ με την απλή ονομασία Dragon Festival! Ανάμεσα σε παγωμένη μπύρα, παϊδάκια Ορκ και κατάλληλη μουσική υπόκρουση, ανακρίναμε την Αγριεμένη Σερβιτόρα (ορκίζομαι πως δεν την θύμωσα εγώ!) Κατερίνα Καραγιάννη και αποσπάσαμε πολύτιμες πληροφορίες…
Συνέντευξη στον Χρήστο Κεσκίνη*
Μίλησέ μας λίγο για τον “Διψασμενο Δράκο”. Τι ακριβώς είναι και πώς ήρθε στον κόσμο μας;
Ο Διψασμένος Δράκος aka “Thirsty Dragon” είναι μια θεματική μπυραρία βασισμένη στα αγαπημένα μας παιχνίδια ρόλων, βιβλία και ταινίες φαντασίας. Εκτός από τη μεγάλη ποικιλία σε μπύρες, όλα είναι στη θεματολογία του Medieval Fantasy, από το φαγητό έως και κάθε μικρή λεπτομέρεια στη διακόσμηση.
Πώς και αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια μπυραρία τέτοιου τύπου στην Ελλάδα και μάλιστα στη Χαλκιδική;
Όλα ξεκίνησαν πίνοντας κρασί σε ένα ξύλινο και πέτρινο σαλέ. Εμπνευστήκαμε από τον χώρο και σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε το παλιό «κατώι» του παππού, που ήταν ένας χώρος που λειτουργούσε σαν αποθήκη, φτιαγμένος από ξύλο και πέτρα, για να παίζουμε DnD με την δική μας παρέα. Το αλκοόλ μας έφτιαξε τη διάθεση και είπαμε να το εξελίσουμε και να κάνουμε έναν χώρο που θα μπορούσαμε να τον μοιραστούμε μαζί με άλλους που έχουν την ίδια τρέλα με εμάς. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μαγαζί που θα θέλαμε εμείς να πηγαίνουμε και το σχεδιάσαμε έτσι ώστε πρώτα να ικανοποιεί τα δικά μας γούστα! Το γιατί έγινε στην Χαλκιδική νομίζω το απάντησα. Δεν υπήρχε καλύτερος χώρος από το παλιό κατώι. Ήταν το ιδανικό καπηλειό!
Τα σχόλια που λαμβάνετε από τον κόσμο ποια είναι;
Όσοι είναι φανατικοί μπαίνουν μέσα και είναι σαν πηγαίνουν σε παιδική χαρά! Τους αρέσει πολύ να ανακαλύπτουν τις κρυμένες λεπτομέρειες που έχουμε βάλει στο χώρο. Το μόνιμο σχόλιο είναι «Γιατί δεν το κάνατε Θεσσαλονίκη;» και «Πότε θα ανοίξετε στη Θεσσαλονίκη;». Αυτοί που δεν είναι λάτρεις πάλι ενθουσιάζονται και μπαίνουν με μεγάλη άνεση στο κλίμα. Εντυπωσιάζονται πάντα από τα ποτήρια και όπως λένε οι περισσότεροι νιώθουν σαν Βίκινγκς. Όμως η μεγαλύτερη χαρά για εμάς είναι όταν μας λένε ότι στο Δράκο νιώθουν σαν να είναι στο σπίτι τους! Γιατί αυτό ακριβώς θέλαμε κι εμείς, όποιος μπαίνει να νιώθει άνετα και οικεία. Ο Δράκος θέλουμε να είναι το σπίτι όλων όσων μοιράζονται την ίδια αγάπη με εμάς και είμαστε πολύ περήφανοι που το καταφέραμε.
Πείτε μας δυο λόγια για τους Άρχοντες του Δράκου (σπουδές, ενδιαφέροντα, χόμπι κτλ)
Ο innkeeper Αλέξανδρος έχει τελειώσει σχολή μαγειρικής και εργαζόταν για χρόνια σε κουζίνες, γι΄ αυτό και ξέρει να μαγειρεύει τα καλύτερα orc ribs! Είναι ο δικός μας παραμυθάς- Dungeon Master και παίζει παιχνίδια ρόλων από χρόνια. Φανατικός λάτρης του Drizzt Do’Urden και της σειράς του Salvatore, έχει πολύ υλικό για να αντλεί έμπνευση και να γράφει τα δικά του σενάρια. Εγώ είμαι η Κατερίνα η αγριεμένη σερβιτόρα (κάποιοι με φωνάζουν αρχόντισσα του Δράκου και δε καταλαβαίνω καν τον λόγο) και έχω σπουδάσει Αισθητική και Κοσμητολογία όμως για πολλά χρόνια η δουλειά μου ήταν η διοργάνωση εκδηλώσεων. Από πολύ μικρή διάβασα Τόλκιν και μπήκα στον κόσμο της φαντασίας. Χόμπι μου είναι η χαρτογράφιση των φανταστικών κόσμων που γράφει ο Αλέξανδρος.
ενώ ο Δημήτρης Κολοβός του Συλλόγου Φίλων Τόλκιν παρακολουθεί την σκηνή
Από την πρώτη μέρα λειτουργίας, ο “Δράκος” έχει φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις. Πες μας λίγα λόγια για αυτές.
Μπορεί να μας αρέσει πολύ να σερβίρουμε μπύρες και ζεστό φαγητό, όμως θέλουμε να περνάμε καλά και να διασκέδαζουμε με όσους έρχονται στο καπηλειό μας. Έτσι ξεκινήσαμε τα διάφορα event τα οποία θέλουμε να έχουν κάθε φορά διαφορετικό χαρακτήρα και να μπορούμε μαζί με τον κόσμο να ξεφεύγουμε κι εμείς από την πραγματικότητα. Θέλουμε να μοιάζουν με γιορτή που μαζευόμαστε και γινόμαστε όλοι μαζί μια παρέα, παίζουμε παιχνίδια, ακούμε όμορφη μουσική και γιατί όχι, να μαθαίνουμε και καινούργια πράγματα. Εκτός από τις εκδρομές που οργανώνουμε, έχουμε καθιερώσει και θεματικές βραδιές όπως είναι το Halloween, St Patrick’s Day, πειρατικές βραδιές και άλλα πολλά.
Πόσο δύσκολο είναι να κάνετε κάλεσμα σε κόσμο εκτός Παλιουρίου; Από όσο ξέρω, μέχρι και λεωφορεία ναυλώνονται από Θεσσαλονίκη. Αξίζει;
Το να έρθει κόσμος από Θεσσαλονίκη ήταν για εμάς ένα μεγάλο challenge που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Σιγά σιγά το καταφέραμε όμως και σε αυτό βοήθησαν πάρα πολύ οι εκδρομές με τα λεωφορεία. Είναι μεγάλη ευκολία να μπορεί να έρθει όποιος θέλει να επισκεφθεί τον Δράκο είτε δεν έχει δικό του μεταφορικό, είτε θέλει να έχει την άνεση να απολαύσει άφθονη μπύρα. Αν αξίζει; Σίγουρα ναι! Αυτό που συμβαίνει στις εκδρομές νομίζω είναι μαγικό!
Κάθε μεσαιωνική μπυραρία που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να σερβίρει παϊδάκια από Ορκ!Αλήθεια, ποιος τα κυνηγάει; Έχει πολλά στην ορεινή Χαλκιδική;
Το κυνήγι των ορκ είναι δουλειά του Δράκου. Πολλά βρίσκονται στα δάση γύρω από το Παλιούρι αλλά ανάλογα με την εποχή, μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψει και λίγο πιο μακρυά για να έχουμε επαρκή ποσότητα από τα υπεροχα παϊδάκια τους!
Από όλα όσα έχουμε πει, φαίνεται ξεκάθαρα πόσο αγαπάτε τον Μεσαίωνα. Γιατί όμως;
Γιατί όταν σκεφτόμαστε φαντασία, το μυαλό μας μπαίνει κατευθείαν σε μια μεσαιωνική ατμόσφαιρα. Γιατί μεγαλώσαμε μέσα από φανταστικούς κόσμους, μέσα από άπειρα βιβλία γεμάτα μάγους, πολεμιστές, δράκους και φυσικά κάστρα! Πολλά κάστρα! Όπως καταλαβαίνεις ήταν αναπόφευκτο να αγαπήσουμε τον μεσαίωνα.
Από αισθητική άποψη, τι σημαίνει για εσάς ένα Μεσαιωνικό φεστιβάλ; Και ειδικά εν έτη 2023 σε μια χώρα που ήταν διαφορετική σε νοοτροπία από τη Μεσαιωνική Δύση;
Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έζησαν το μεσαίωνα όπως η Δυτική και κεντρική Ευρώπη λόγω κατακτητών. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που δεν το βίωσε με αυτό τον τρόπο. Έχουμε επισκεφθεί όμως περιοχές, όπως η Ρόδος για παράδειγμα, που το Μεσαιωνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο, οπότε έχουμε πάρει πολλές επιρροές. Από αισθητικής άποψης για εμάς ένα Μεσαιωνικό Φεστιβάλ είναι κάτι που πρέπει να θυμιζεί ένα χωριό, φτωχό, χωρίς ανέσεις, με τα απολύτως απαραίτητα για να επιβιώσεις αλλά παρόλα αυτά μέσα σε όλο το σκοτάδι να υπάρχει η αίσθηση της χαράς και της ανάγκης για γιορτή.
Ας περάσουμε τώρα στο Μεσαιωνικό Dragon Festival. Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Η ιδέα προέκυψε εντελώς τυχαία, μέσα από μια απλή επιθυμία να μαζευτούμε μερικοί άνθρωποι μεταξύ μας και να στήσουμε μια γιορτή γύρω από μια φωτιά και να το ζήσουμε έτσι λίγο παραπάνω από αυτό που κάνουμε στις εκδρομές μας.
Μίλησέ μας για την υλοποίηση. Πώς φαίνεται να προχωράει; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για το φεστιβάλ και ποιοι οι αφανείς ήρωες (χορηγοί, εθελοντες κτλ)
Η υλοποίηση ενός τέτοιου φεστιβάλ και στην περιοχή που βρισκόμαστε, είναι αρκετά δύσκολη είναι η αλήθεια. Δεν βρίσκουμε εύκολα πόρους γι΄αυτά που θέλουμε να ετοιμάσουμε και τα περισσότερα αναγκαζόμαστε να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας για να μπορέσουμε να είμαστε όσο πιο πιστοί μπορούμε στο θέμα. Υπεύθυνος του φεστιβάλ είναι φυσικά ο Δράκος. Αυτός το οργανώνει με τη βοήθεια δυστυχώς μόνο μερικών εθελοντών. Η ανάγκη για χέρια είναι μεγάλη και φυσικά η ανάγκη για χρήματα. Λίγοι είναι αυτοί που μας βοηθάνε στο έργο αυτό και είναι ο πάντα αγαπημένος Fantasy Wanderer, ο φούρνος Λεμονή που θα ετοιμάσει για εμάς τα ψωμιά που χρειαζόμαστε, το eFantasy, το βιβλιοπωλείο Psathaki, οι υπηρεσίες καθαρισμού Ήλιος, τα οικοδομικά υλικά Τσατσαρώνης και το τυπογραφείο Μαυρογένης. Δεν θα μπορούσα να μην πω πόσο σημαντική είναι και η δική σου βοήθεια Χρήστο, γιατί έχεις δώσει τα φώτα σου σε εμάς τους noobs που πάμε να οργανώσουμε κάτι τέτοιο. Επίσης χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Λάμπρο Dr Weird που σχεδίασε το λογότυπο και την αφίσα μας με τόση αγάπη όπως και στον Δημήτρη Κολοβό που είναι ο πρώτος που δήλωσε εθελοντική εργασία και είναι κοντά μας σε όλα τα βήματα.
Πόσο εύκολο ήταν να βρεθουν οι χώροι και ο απαραίτητος εξοπλισμός για να γίνει το φεστιβάλ;
Το να βρεθεί χώρος ήταν το πιο εύκολο. Έχουμε τρομερή υποστήριξη από τον κοινοτάρχη του χωριού και μόλις είπαμε τι θέλουμε να κάνουμε, ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή για να μας υποστηρίξει. Ο εξοπλισμός είναι το μεγάλο μας αγκάθι. Κατασκευάζουμε ότι μπορούμε μόνοι με όσα χρήματα έχουμε να διαθέσουμε. Σίγουρα για πρώτη φορά μπορεί να μην καταφέρουμε να τα πετύχουμε όλα, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και το επόμενο θα γίνει όπως το θέλουμε.
Τι να περιμένουμε στις 15 Οκτωβρίου;
Σόου εμπνευσμένα από το Μεσαίωνα, κοστούμια, μουσική, τραπέζια με παιχνίδια ρόλων, επιδείξεις με σπαθιά, μια αγορά που θα έχει τρομερό ενδιαφέρον και φυσικά μπύρα, πολλή μπύρα, πάρα πολλή μπύρα και φαγητό μαγειρεμένο σε τσουκάλι.
Πώς μπορει να έρθει κάποιος;
Αρχικά οδικώς. Το Παλιούρι είναι μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη οπότε εύκολα το επισκέπτεσαι με αυτοκίνητο. Επίσης μπορεί να έρθει με τα δρομολόγια του Δράκου! Όχι πετώντας, αλλά με λεωφορεία που θα ξεκινούν από τον Λευκό Πύργο και θα επιστρέφουν πάλι εκεί. Οι θέσεις γεμίζουν τρομακτικά γρήγορα, οπότε όσοι ενδιαφέρονται καλό είναι να βιαστούν!
Ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να εισχωρήσει στο λημέρι του Δράκου;
Κανένα! Το λημέρι του Δράκου μπορεί να το επισκεφθεί ελεύθερα όποιος θέλει! Η είσοδος είναι δωρεάν. Θα πρέπει μόνο να είναι εξοπλισμένοι με καλή διάθεση και φυσικά τα όπλα τους!
Είναι αλήθεια ότι κάτω από την μπυραρία υπάρχει όντως ένας Δράκος που φυλάει τον θησαυρό του;
Ναι φυσικά και είναι αλήθεια. Ο θησαυρός του όμως είναι τα βαρέλια μπύρας τα οποία πολλές φορές αδειάζει μόνος του γιατί δεν ξεδιψάει ποτέ!
Τι άλλο ετοιμάζει ο Δράκος; Μπορείτε να μοιραστείτε κάποια μυστικά του μαζί μας;
Ετοιμάζει σίγουρα πολλές θεματικές εκδρομές που θα έχουν θεματολογία από συγκεκριμένα παιχνίδια και βιβλία. Είναι μια σειρά από εκδρομές που θέλουμε να κάνουμε και σκοπό έχουν να είναι πιο διαδραστικές με quests που θα οργανώνουμε, μενού στο θέμα που θα έχουμε, αντίστοιχη μουσική και πολλά άλλα. Σίγουρα στα πλάνα είναι ένα δεύτερο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ πιο πλούσιο από το πρώτο. Τα υπόλοιπα που ετοιμάζει ο κύριος Δράκος θα τα μάθετε στην πορεία. Έχει διάφορες τρελές ιδέες που εμείς θα υλοποιήσουμε σιγά σιγά. Θα τα μάθετε όταν έρθει η ώρα, γιατί αν τα πούμε από τώρα το πιο πιθανό είναι να μας σερβίρει εμάς φλαμπέ!
Πρόγραμμα 1ου Dragon Festival
10:00 ΈΝΑΡΞΗ
11:00- 14:00 Wargaming Game Νικόλαος Νεδέλκος
11:00- 19:00 Arena rpg Pure Critical
12:00- 17:00 Τοξοβολία
12:30- 13:30 Παιδικές δραστηριότητες Toni Pepperoni
12:30-14:00 Workshop φανταστικής γραφής Tales of the Wyrd
13:00- 18:00 DnD 5e Rpg Lodge
14:00- 16:00 Workshop βαφής μινιατούρων 3D Reign
14:00- 17:00 Meet and Greet Νικόλαος Νεδέλκος
15:00- 16:00 Middle Earth Strategy Battle game Guardians of the White Tower
15:00- 15:20 Παρουσίαση σπαθασκίας
15:30- 16:00 Επίδειξη με σπαθιά
16:00- 17:10 Ξυλοπόδαρα
17:00- 19:00 Terrain Dnd Νικόλαος Νεδέλκος
17:00- 18:30 Workshop φανταστικής γραφής Tales of the Wyrd
17:20- 17:40 Χορευτικό Βαρβάρα+ κιθάρα
18:00- 18:30 Επίδειξη με σπαθιά και ασπίδες
18:30 Κλήρωση δώρων από Playwise
19:00 Pagan + fire show+ χορευτικό
21:00 ΛΗΞΗ
Όπως βλέπεται, οι Innkeepers ετοιμάζουν κάτι μοναδικό για όποιον παρακαλούσε να ζήσει σε ένα χωριό του Μεσαίωνα. Εξοπλιστείτε με καλή διάθεση, φαντασία και ενέργεια (καλό είναι να έχετε και κανένα σπαθί ή τόξο, ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά) και ελάτε να ενωθούμε σε έναν μαγικό χορό ανάμεσα σε συντρόφους, μαγικά πλάσματα και πάγκους με φίλτρα και γριμόρια νεκρών από καιρό μάγων! Και που ξέρετε Αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσουμε και τον ίδιο τον Δρακο!
* O Xρήστος Κεσκίνης ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη εννέα αιώνες μετά από την εποχή που θα ήθελε. Είναι συγγραφέας ηρωϊκής φαντασίας, αρθρογράφος και επιμελητής ανθολογιών του φανταστικού. Είναι μέλος του “Συλλόγου Φίλων Τόλκιν” και του Συλλόγου Heavy Metal Exlibur