Λευτέρης Κογκαλίδης: Ο δημοσιογράφος που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή (φωτο)

'Ενας γλυκύτατος άνθρωπος στη Θεσσαλονίκη

Συχνά, η προσφορά και η αφοσίωση ενός ανθρώπου προς έναν τομέα ξεπερνούν την αναγνώριση που λαμβάνουν. Ο Λευτέρης Κογκαλίδης, ένας  δημοσιογράφος από τους παλιούς στο χώρο αποτελεί ένα παράδειγμα αυτού του φαινομένου. Με δεκαετίες εμπειρίας στον τομέα της μουσικής δημοσιογραφίας, ο Κογκαλίδης έχει αφήσει το στίγμα του στην ελληνική και ξένη μουσική σκηνή, παρά το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει το έργο του με κάποιον επίσημο τρόπο.  Σήμερα ο Λευτέρης  έχει  περισσότερους από 90.000 δίσκους και αμέτρητες ταινίες σ ένα αρχείο που πραγματικά αξίζει τον κόπο να αξιοποιηθεί.

Από την πρώτη του εμφάνιση στον χώρο της δημοσιογραφίας, ο Κογκαλίδης δεν αντέγραψε απλά τα γεγονότα, αλλά τα ανέδειξε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Η εμπειρία του και η αγάπη του για τη μουσική αναδεικνύονται σε κάθε γραπτή του λέξη και σε κάθε συνέντευξη που παραχώρησε. Μέσα από τα άρθρα του, κατάφερε να μεταφέρει την ουσία της μουσικής στους αναγνώστες του, να τους κάνει να νιώσουν και να εκτιμήσουν την τέχνη αυτή με έναν νέο, πιο βαθύ τρόπο.

Ωστόσο, παρά την αξία και τη σπουδαιότητα του έργου του, η αναγνώριση από την πολιτεία παραμένει να απουσιάζει. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι η μουσική δημοσιογραφία συχνά θεωρείται δευτερεύουσα σε σχέση με άλλους τομείς της δημοσιογραφίας. Ωστόσο, η προσφορά του Κογκαλίδη υπερβαίνει τα στενά πλαίσια αυτής της άποψης.

Γ.Ε.Φ

Για όσους δεν τον ξέρουν

*Ο Λευτέρης Κογκαλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από τα μαθητικά του χρόνια στο αμερικάνικο κολέγιο “Ανατόλια” παρακολουθεί φανατικά κάθε μουσική εκπομπή. Από το 1962 δημοσιογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Γράφει στο πρώτο ελληνικό μουσικό περιοδικό “Μοντέρνοι Ρυθμοί”. Από το 1964 αρχίζει μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και από το 1966 καλλιτεχνικά και δημοσιογραφικά προγράμματα και ρεπορτάζ στην τηλεόραση. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 γράφει στίχους τραγουδιών και υποστηρίζει την κίνηση των συγκροτημάτων της Θεσσαλονίκης για ελληνικό στίχο. Από το 1970-80 είναι ανταποκριτής στην Ελλάδα των περιοδικών “Billboard” και “Music Week”.

Την ίδια περίοδο συμμετέχει στη FIDOF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανωτών Φεστιβάλ), ενώ παρακολουθεί για 30 χρόνια τη διεθνή μουσική έκθεση MIDEM στις Κάννες. Συμμετέχει σε επιτροπές οργανωτικές και πρόκρισης στα”Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης” και “Eurovision”. Στήνει και διευθύνει ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιδρύει -ανιδιοτελώς- σχολή δημοσιογραφίας, δημιουργεί για περισσότερα από δέκα χρόνια εκδηλώσεις για τη νεολαία και μια κυψέλη νέων -μαθητών τότε- που σήμερα δραστηριοποιούνται σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, αλλά κυρίως στα ΜΜΕ.

Ακόμα, παρουσιάζει συναυλίες, ταξιδεύει και συλλέγει δίσκους και βιβλία για τη μουσική και τα μιούζικαλ. Η πορεία του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση είναι ταυτισμένη με την ΕΡΤ 3, όπου έγινε Διευθυντής Τηλεόρασης και Διευθυντής Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων. Από το 2000 εκλεγόταν κάθε χρόνο παμψηφεί Πρόεδρος του Δ.Σ. της CIRCOM Regional, της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών (380 σταθμοί σε 38 χώρες).

 

 

 

Exit mobile version