Λινού: «Προχωρήσαμε σε lockdown χωρίς μέτρα προηγουμένως σε ΜΜΜ και εργασιακούς χώρους» (video)

«Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα έπρεπε να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν»

 Επικριτική για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown και μετά τις 7 Μαρτίου (κάτι που δυστυχώς περιμένουν όλοι), τόνισε ότι προχωρήσαμε στο τελευταίο στάδιο μέτρων χωρίς να έχουν προηγηθεί μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει την διασπορά του κορωνοϊού.

«Να μην επικεντρωνόμαστε στον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων αλλά στο πηλίκο των θετικών κρουσμάτων στο σύνολο τω τεστ που έγιναν Τις τελευταίες 8-10 μέρες το πηλίκο αυτό είναι σταθερό, αλλά είναι υψηλό. Γύρω στο 3,6-3,7%. Το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό. Εκτός αν έχουμε μεγάλη διασπορά των νέων στελεχών οπότε η μάχη με τον κορωνοϊό είναι πολύ άνιση», ανέφερε αρχικά.

Και στάθηκε στην ανάγκη για λήψη όλων των υπαρχόντων μέτρων προτού επιβληθεί ένα lockdown: «Προχωρήσαμε στο τελευταίο στάδιο μέτρων χωρίς να έχουν προηγηθεί μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει την διασπορά όπως μέτρα για τη μείωση της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Στις επιβαρυμένες περιοχές οι άνθρωποι μετακινούνται κυρίως με ΜΜΜ. Πρέπει να γίνει σοβαρή παρέμβαση και στους χώρους εργασίας. Δε νομίζω ότι εφαρμόζεται το μέγιστο της τηλεργασίας στο δημόσιο που έπρεπε να είναι 80-90%. Να αυξήσουμε την τηλεργασία».

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, επεσήμανε: «Δε σηκώνει η αγορά περισσότερο κλείσιμο. Και για λόγους ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών. Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς».

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν μεταδίδουν τη νόσο οι εμβολιασμένοι»

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κορωνοϊό», σχολίασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος και πρόσθεσε: «Σίγουρα το μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Γιατί ο εμβολιασμός μειώνει το ιικό φορτίο που προσλαμβάνει κάθε άτομο. Γι’ αυτό, δυνάμει, θεωρούμε ότι όποιος εμβολιάζεται μπορεί να μεταδίδει και γι΄αυτό πρέπει να τηρεί τα μέτρα προστασίας».

Για τη διαδικασία του εμβολιασμού επεσήμανε: «Υπάρχουν ομάδες που έμειναν αδικαιολόγητα εκτός σχεδιασμού όπως η ηλικιακή ομάδα των 65-75 και τα άτομα με σοβαρές παθήσεις, τα οποία θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί στον εμβολιασμό των ομάδων 60-64. Θα έπρεπε άμεσα να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας» είπε, εκτιμώντας ότι η ανοσία από τον εμβολιασμό διαρκεί 6 με 8 μήνες.

 

Exit mobile version