Πιέζονται τα νοσοκομεία της Αττικής – «Πυρετώδεις» προετοιμασίες για άνοιγμα της αγοράς από 8 Μαρτίου – Ποια καταστήματα θα ανοίξουν – Νέος πενταψήφιος για SMS μόνο για το λιανεμπόριο
«Ασφυκτικό» μοιάζει το τοπίο της πανδημίας στην χώρα μας και ιδίως στην Αττική, γεγονός όπως φαίνεται, αναμένεται να οδηγήσει τους επιστήμονες να ειδηγηθούν παράταση του υφιστάμενου αυστηρού lockdown για μία εβδομάδα.
Όπως έχει τονιστεί τα τελευταία 24ωρα, οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα σημερινά και αυριανά στοιχεία από τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Παρά την διάθεση, όμως, τόσο της Πολιτείας όσο και των επιστημόνων να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα και να αρθούν κάποια από τα μέτρα περιορισμού, τα «μαθηματικά» της πανδημίας φαίνεται να είναι τέτοια που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.
Συγκεκριμένα, σήμερα, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες να είναι αρκετά περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες ξεπερνώντας ίσως κατά πολύ και τα 1.000. Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως και τα χθεσινά κρούσματα ήταν πολλά, παρά το γεγονός πως συνήθως τις Δευτέρες καταγράφονται… χαμηλές πτήσεις. Την ίδια ώρα, την ανησυχία εντείνει και το γεγονός πως τα 880 κρούσματα της Δευτέρας προέκυψαν από σημαντικά χαμηλότερο αριθμό τεστ από αυτόν που διενεργείται συνήθως.
Η εικόνα στα νοσοκομεία
Προκειμένου να σχηματιστεί το πλαίσιο που έχουν μπροστά τους οι λοιμωξιολόγοι, πρέπει να μπει στο κάδρο και η εικόνα στα νοσοκομεία, η οποία επίσης δεν προκαλεί αισιοδοξία.
Το «κύμα» των ασθενών με λοίμωξη covid-19 προς τα δημόσια νοσοκομεία δυναμώνει συνεχώς – πλέον νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς- και υψώνεται απειλητικό έξω από τις ΜΕΘ. Την 1η Φεβρουαρίου οι ασθενείς λόγω κορωνοϊού στο ΕΣΥ ήταν 1.594. Αυξήθηκαν δηλαδή οι νοσηλευόμενοι μέσα σε τρεις εβδομάδες κατά 58%.
Σε όλες τις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κα.) στο ΕΣΥ χθες νοσηλεύονταν 646 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 346 ήταν διασωληνωμένοι. Μόλις δύο εβδομάδες και δύο ημέρες νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν λιγότεροι κατά 100! Στις 5 Φεβρουαρίου, και πριν ανακοινωθεί το σκληρό lockdown για την Αττική, στις Μονάδες βρίσκονταν διασωληνωμένοι 246 ασθενείς. Χθες καταγράφηκε υψηλός αριθμός εσαγωγών, «σπάζοντας» το αρνητικό υψηλό ρεκόρ της περασμένης Πέμπτης, οπότε είχαν γίνει 277 εισαγωγές πανελλαδικά με τις 171 στην Αττική. Εισήχθησαν 299 ασθενείς εκ των οποίων οι 179 σε νοσοκομεία της Αττικής – Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Θριάσιο και Αττικόν δέχθηκαν τους περισσότερους ασθενείς.
Τζανάκης: Είμαστε στο απόγειο του τρίτου κύματος αυτή την εβδομάδα
«Αυτή την εβδομάδα θα εισπράξουμε το απόγειο αυτού του επιδημικού κύματος και θα είμαστε τυχεροί αν δεν ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα», επεσήμανε για την πορεία του κορωνοϊού ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 , αυτές τις ημέρες φαίνεται μια επιπεδοποίηση της καμπύλης και θα δούμε αποκλιμάκωση από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον καθηγητή, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει μετά τις 8 Μαρτίου, εκτός εάν βρεθεί ένας πιο λειτουργικός, εύρυθμος και ευέλικτος τρόπος να ανοίξει νωρίτερα.
Προς άνοιγμα της αγοράς στις 8 Μαρτίου
Τούτων δοθέντων, προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Πιο πιθανό θεωρείται αυτή τη στιγμή το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με αυστηρούς κανονισμούς από τις 8 Μαρτίου.
Στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων εμπλέκονται οι λοιμωξιολόγοι και τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με όλες τις πλευρές να… «κρέμονται» από την πορεία των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα Υγείας, κυρίως στην Αττική.
Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζονται το ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν μετά την χαλάρωση του lockdown. Την ίδια ώρα, παράγοντας του συγκεκριμένου υπουργείου, μιλώντας στο protothema.gr, σημείωνε πως «εμείς διαμορφώνουμε το πλαίσιο λειτουργίας γιατί είναι σημαντικό να ξεκινήσει να επαναλειτουργεί η αγορά. Το λιανεμπόριο έχει δείξει πως μπορεί να προσαρμοστεί στις όποιες συνθήκες και εφόσον το επιτρέψουν οι επιστήμονες μπορούμε να ελπίζουμε για άνοιγμα την 1η ή πιθανότατα την 8η Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση είμαστε κοντά στο τέλος».
Μάλιστα όπως αναφέρει το newmoney.gr με δεδομένο ότι κάθε μήνας με lockdown κοστίζει περίπου 3 δισ ευρώ στο δημόσιο Ταμείο η κυβέρνηση αυτή τη φορά φαίνεται ότι μάλλον θα προτάξει την σταδιακή επαναφορά της λιανεμπορικής δραστηριότητας έναντι των σχολείων.
Σε αυτό το κλίμα άλλωστε ήταν και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης είπε χαρακτηριστικά πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου «θα προηγηθεί κάθε άλλου ανοίγματος». Ο ίδιος ζήτησε να γίνει σχεδιασμός του ανοίγματος της αγοράς κατά τρόπο που θα «μας φτάσει μέχρι το Πάσχα», ενώ σχολιάζοντας το σενάριο για νέο SMS για το λιανεμπόριο, είπε πως πρόκειται για μία πρόταση που έχει καταθέσει από καιρό ο Εμπορικός Σύλλογος.
Λιανεμπόριο με SMS σε νέο αριθμό
Έτσι, με δεδομένη την εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της αγοράς, στο υπουργείο Ανάπτυξης, ψάχνουν τρόπους προκειμένου να είναι έτοιμο το πλαίσιο για καταστηματάρχες και καταναλωτές για όταν κάνουν την σχετική εισήγηση οι επιστήμονες.
Στο πλαίσιο αυτό έχει «παραγγελθεί» προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν οι καταναλωτές να βγαίνουν για τα ψώνια τους, διασφαλίζοντας ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση του SMS στο 13033. Αυτό, γιατί όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τους αρμόδιους παράγοντες, το 13033 έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και περιορισμούς και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να προστεθούν νέες παράμετροι.
Έτσι μία από τις λύσεις που εξετάζεται, η οποία προς το παρόν θεωρείται και η πιο πιθανή, είναι η δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας για SMS η οποία θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο. Μάλιστα, όπως έγραψε η εφημερίδα Τα Νέα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα έχει και χρονικό περιορισμό στις 3 ώρες. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος όπως είπε κάτι τέτοιο είχε προταθεί και τα Χριστούγεννα αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων. «Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του», είπε σχετικά.
Από πλευράς του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM το πρωί της Τρίτης, επιβεβαίωσε πως θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις αγορές, ωστόσο σημείωσε πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι και εξετάζονται περισσότερες των μία λύσεων.
Ο συγκεκριμένος 5ψήφιος αριθμός, πάντως, εάν τεθεί σε εφαρμογή, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033. Οι έξι γνωστοί κωδικοί για SMS που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτούς.