Επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων «βλέπουν» οι ειδικοί τις επόμενες ημέρες – Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως μετά από καιρό σήμερα ενδέχεται να έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.
Μπορεί η σημαντική μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων τον περασμένο μήνα να μας γέμισε ελπίδα πως γρήγορα θα τελειώσει ο «Γολγοθάς» του κορονοϊού, ωστόσο από τα δεδομένα των τελευταίων ημερών φαίνεται πως η μάχη καλά κρατεί.
Αν και αργοπορημένα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, η χώρα μας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα του κορονοϊού, αλλά και με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που φαίνεται πως πλέον κυκλοφορούν σιωπηρά μέσα στην κοινότητα.
Πρώτη για το ότι φέτος δεν θα γιορτάσουμε ούτε Απόκριες, ούτε 25η Μαρτίου, ούτε Καθαρά Δευτέρα είχε μιλήσει στο MEGA η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.
Η ίδια είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να κάνουμε πλάνα ούτε για τις Απόκριες. «Απόκριες δε θα κάνουμε, αλλά μάσκες θα φοράμε. Θα είναι σαν να κάνουμε Απόκριες. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες πόσο θα κρατηθούν τα μέτρα. Είναι δύσκολες μέρες, το ξέρουμε όλοι. Καρναβάλι δε θα γίνει, είναι δυνατόν με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας να γίνονται καρναβάλια;» είχε πει η κ. Παγώνη.
Ωστόσο για ένα διαφορετικό Πάσχα μίλησε και χτες στον Ant1 ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως είχαμε μάθει ούτε φέτος», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά πως θα συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.
Διπλάσια κρούσματα στην Αττική τις επόμενες μέρες
Για τη σύνδεση της αύξησης του ιικού φορτίού στα λύματα της Αττικής (σύμφωνα με το ΕΚΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στο 40%), με την άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού, μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μοντέλα το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε ποσοστό 30% ενώ στην Αττική μέσα στον Φεβρουάριο τα κρούσματα – σε ημερήσια βάση – θα κυμαίνονται στα 500 περίπου.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα νούμερα αυτά θα καταγράφονται με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιείται καθημερινά ένας σημαντικός αριθμός τεστ (περίπου 33.000).
Επιπλέον ανέφερε ότι «τα μοντέλα που μελετάμε δείχνουν μια σημαντική αλλά λογική αύξηση μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη και μετά μια πιο γρήγορη αύξηση αλλά όχι επιθετική».
Πρόσθεσε επίσης ότι τον Φλεβάρη αναμένουμε σε ημερήσια βάση 4ψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Κατά μέσο όρο 1.200 κρούσματα την ημέρα.
Όσον αφορά τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στο Νοτιοαφρικάνικο σημειώνοντας ότι πλέον είναι σαν να έχουμε δύο ιούς. «Το νοτιοαφρικάνικο στέλεχος έχει στην ουσία “διαθέσιμο” όλο τον πληθυσμό ακόμα και αυτούς που έχουν νοσήσει. Ουσιαστικά ξεκινάμε πάλι από το μηδέν αλλά ευτυχώς πλέον έχουμε όπλα κατά της ασθένειας. Τα εμβόλια».
Συναγερμός για ραγδαία αύξηση την Τρίτη
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έκρουσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, λέγοντας πως ίσως σήμερα καταγραφεί τετραψήφιος αριθμός.
«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΕΟΔΥ.
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που είχαμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα ήταν στις 29 Δεκεμβρίου, όπου καταγράφηκαν 1.047 μολύνσεις Covid – 19.
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown, διευκρίνισε πάντως ότι η εξέλιξη της επιδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα – μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα».
Στη δίνη του κορονοϊού η Αττική – Ένα βήμα πριν το ολικό lockdown
Οι λοιμωξιολόγοι της ειδικής επιτροπής του υπ. Υγείας δεν σταματούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην πρωτεύουσα, η οποία είναι στην «κόψη» του ξυραφιού και ανά πάσα στιγμή μπορεί να «σκάσει». Το παράδειγμα άλλωστε της Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο εξακολουθεί να τρομάζει, καθώς χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες για να μειωθούν τα κρούσματα.
Πλέον το σκληρό lockdown τύπου Πάτρας στην Αττική είναι πιο κοντά από ποτέ και νέα μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν και την προσεχή Παρασκευή. Αναμένονται δηλαδή αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και στην ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα θυμίζουν Πάτρα.
Όπως μάλιστα, γράφει σήμερα η Καθημερινή που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν καλά τους επιδημιολογικούς δείκτες εάν για τρεις ημέρες τα κρούσματα είναι συνεχώς ανοδικά, τότε τα νέα μέτρα πρέπει να θεωρούνται… δεδομένα. Οι δείκτες δείχνουν ειδικά στην Αττική, ανοδικές τάσεις «παρόμοιες με αυτές στα τέλη Οκτωβρίου».
Στην κυβέρνηση αν και δεν χαρακτηρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση «τρίτο κύμα», δεν μπορούν ωστόσο να αποκλείσουν με βεβαιότητα πως αυτό δεν είναι προ των πυλών. Και το μείζον στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί καθώς διαφορετικά ένα έρθει και συμπαρασύρει και την Αττική, τότε θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο ΕΣΥ και στην οικονομία της χώρας.
Οι επόμενες τρεις ημέρες, λοιπόν, θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες καθώς θα δούμε την διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και δεύτερον θα δούμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.