Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι εδώ όπως εδώ είναι και το δεύτερο lockdown στη χώρα μας που ξεκινά το πρωί του Σαββάτου, 7 Νοεμβρίου. Οι λοιμωξιολόγοι βλέπουν πιθανό να παραταθεί το lockdown και πέραν των τριών εβδομάδων, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη με 200 έως 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Με αυτό το κριτήριο λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο» είπε στον ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί.
Table of Contents
Βατόπουλος: Παράταση του lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα
Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα, με το νέο καθολικό lockdown που τίθεται σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου, ενώ σχολίασε τη διχογνωμία σχετικά με τα μέτρα στα σχολεία και το ενδεχόμενο να είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα αν είχε επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους νωρίτερα.
Στο ερώτημα εάν οι τρεις εβδομάδες είναι αρκετές για την ανάσχεση του κορονοϊού, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Καταρχάς, ο κόσμος να μην φοβηθεί αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες 1 – 2 ημέρες. Λογικά, το lockdown θα αρχίσει να έχει επίδραση στα κρούσματα μετά από μία εβδομάδα περίπου. Οπότε, οι άλλες δύο εβδομάδες θα είναι αρκετές για να δούμε μία σημαντική ελάττωση των κρουσμάτων, αν όλα πάνε καλά». Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τίποτα δεν αποκλείω».
Βασιλακόπουλος: Θα βγάλουμε χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown
Τη βεβαιότητα ότι θα βγάλουμε ολόκληρο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά των πολιτών τον Δεκέμβριο θα κρίνει πότε θα επιβληθεί ξανά απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
«Το lockdown είναι ένα ύστατο μέτρο που για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά του και να συμμετέχουμε στην εφαρμογή του. Το να πει μια κυβέρνηση ότι πάω με το μάξιμουμ των μέτρων καταστρέφοντας την οικονομία, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Μπορεί να βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown. Αυτό, σίγουρα, δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα. Η συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο θα είναι αυτή που θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι το lockdown λόγω του κορονοϊού ήταν μεν επιβεβλημένο, γιατί και το σύστημα υγείας έχει πιεστεί και πρέπει να αναχαιτιστεί η πανδημία, αλλά από μόνο του δεν φτάνει. «Επειδή κάποτε το lockdown πρέπει να τελειώσει, θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει άλλους επιστήμονες για να περάσουν σωστά το μήνυμα στον κόσμο, γιατί μόλις σταματήσει το lockdown, αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά άλλων θα ξαναμιλάμε για περιορισμούς», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, οι επιστήμονες είχαν πει ότι γύρω στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, θα κριθεί αν τα μέτρα που είχαν προτείνει και ελήφθησαν από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικά και δεν ήταν. «Δεν ήταν λάθος τα μέτρα, αλλά το ποσοστό εφαρμογής τους δεν ήταν αυτό που έπρεπε», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό, ο καθηγητής ανέφερε ότι έχει μεταλλαχθεί και δείχνει ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα, ενώ όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πιο μεταδοτικός θα γίνεται. «Για να εξαφανιστεί ο ιός θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μισοί Έλληνες, αλλά θα έχουμε 400.000 έως 500.000 δόσεις για τις ευπαθείς ομάδες το πρώτο διάστημα, όταν κι εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο».
Πέτσας: Μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό με 200 έως 400 κρούσματα
Για την απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε ολικό lockdown το οποίο ισχύει από αύριο Σάββατο 7/11 μίλησε ο Στέλιος Πέτσας.
«Θέλαμε να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν εκείνες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». «Ένας μικρός κυματισμός μετατράπηκε σε ένα κύμα και αυτό το κύμα πήγε να γίνει ένα τσουνάμι για να πνίξει το ΕΣΥ. Γι αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να μην περιμένει το πώς θα πάνε τα μέτρα που πήρε την προηγούμενη εβδομάδα. Κινηθήκαμε άμεσα προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και να τιθασεύσουμε μέχρι το τέλος του μήνα αυτό το κύμα που ήταν πολύ επικίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πέτσας προχώρησε και σε μια ανησυχητική πρόβλεψη. «Όπως φαινόταν από τις τελευταίες ημέρες και την αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε, μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε να γεμίσουν 150 ΜΕΘ μόνο από τα κύματα των τελευταίων ημερών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown εάν δεν φθάσουμε στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά στα κρούσματα (300-400). Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το ποια είναι τα κριτήρια που θα μας κάνουν στο τέλος του μήνα να πούμε ότι χαλαρώνουμε, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι: «Η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη με 200 έως 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Με αυτό το κριτήριο λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο».
Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και στην οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Για το επίδομα έως 800 ευρώ απάντησε ότι ανέβηκε το ποσό γιατί έγινε αντιληπτή η πίεση που υπήρξε στα εισοδήματα.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να καλύψει όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ έκανε γνωστό ότι σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα. Για τους εργαζόμενους στον καλλιτεχνικό χώρο, απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Πολιτισμού να δημιουργηθεί ένα μητρώο, για τη φύση του επαγγέλματος με ακρίβεια, αλλά δεν είναι ακόμα σε φάση να αξιολογηθεί.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι από την εκκίνηση της πανδημίας έως τώρα η κυβέρνηση προχώρησε σε 7.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ.
Γώγος: Δεν αποκλείεται η παράταση του lockdown
Πιθανή είναι η παράταση του lockdown μετά τις τρεις εβδομάδες σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος είπε ότι οι τρεις εβδομάδες χρειάζονται οπωσδήποτε και πρόσθεσε «βλέποντας και κάνοντας», επισημαίνοντας ότι ο κορονοϊός έγινε πιο μεταδοτικός.
Όπως ανέφερε τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Μετά θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων. Για να τελειώσει το lockdown τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1000 και ο δείκτης Rt να πέσει κάτω από το 1.
Κοτανίδου: Τι πρέπει να γίνει για να πούμε τέλος το lockdown
Από αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου η Αττική μπαίνει σε γενικό lockdown καθώς ο κορονοϊός καλπάζει, καταγράφοντας χθες 2.917 κρούσματα.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περίπτωση που δουν να μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία κάτι που αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες. Για το τέλος του lockdown θα πρέπει επίσης τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1.000.
Παράλληλα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως τώρα με το lockdown ελπίδα τους είναι ότι θα προλάβουν την διασπορά του ιού και την πίεση στα νοσοκομεία. «Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε 1 βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η καθηγήτρια σημείωσε πως το πρώτο που θέλουν να δουν από αυτό το lockdown είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Η κ. Κοτανίδου εξήγησε πως αυτό που έκανε όλους στην επιτροπή να εισηγηθούν lockdown ήταν η τεράστια αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία. Ερωτηθείς για το λόγο που συνέβη αυτό η ίδια απάντησε πως ο λόγος ήταν η ξαφνική τεράστια μετάδοση του κορονοϊού λόγω του ότι δεν ακολουθήθηκαν αυστηρά τα μέτρα.
Αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη στα νοσοκομεία τα οποία είναι έτοιμα να δεχτούν περιστατικά κορονοϊού ανέφερε χαρακτηριστικά και ΜΕΘ επίσης. Ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν αρκετοί θάνατοι και υπογράμμισε πως οι άνθρωποι που καταλήγουν δεν καταλήγουν όλοι στις ΜΕΘ αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι τόσο βαριά που δεν φτάνουν καν στις ΜΕΘ.
Ερωτηθείς για το αν θα κάνουμε Χριστούγεννα η κ. Κοτανίδου ανέφερε πως εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Αν συμμορφωθούμε, αν τηρήσουμε τα μέτρα αν δεν κάνουμε απερίσκεπτα πράγματα και γιορτές θα μπορέσουμε να κάνουμε και τους συγγενείς μας να δούμε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.