“Σε πτωτική πορεία ο ρυθμός νέων μολύνσεων και θανάτων στον κόσμο. Η επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση του δεύτερου κύματος”, ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση.
“Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει σταθεροποιηθεί στις 200 περίπου ανά ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να ξεκινήσει μία μείωση. Εντός του Μαρτίου αναμένουμε ύφεση”, συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι “βλέπουμε σταθεροποίηση και δεν φαίνεται να χρειάζονται νέα μέτρα”, τόνισε.
Στην Αττική, σύμφωνα με τα όσα είπε, υπάρχει μία σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή μείωση. Τα μέτρα που ελήφθησαν λογικά θα επιταχύνουν τη μείωση.
“Τη μεγαλύτερη επίπτωση βλέπουμε στα άτομα 40-64. Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι που συναντιόμαστε χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκα. Να περιοριστούμε στη φούσκα επαφών”, συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Που “μπαίνουν” επιπλέον μέτρα
Την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αλλά και τη λήψη επιπλέον μέτρα στις περιοχές όπου η επιδημιολογική κατάσταση το επιβάλλει ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Έτσι, όπως είπε:
-Παραμένουν στο ίδιο αυξημένο επίπεδο Αχαϊα, Μύκονος και Αττική, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
-Στο «κόκκινο» εντάσσονται οι δήμοι Κεφαλονιάς, Ηρακλείου Κρήτης, Θάσου και όλη η Ηλεία, εκτός από την περιοχή της Ανδρίτσαινας.
Σημειώνεται ότι στο “κόκκινο” παραμένει η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.
Τα επιπλέον μέτρα που ίσχυαν δεν παρατείνονται στους δήμους:
-Θήρας, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Ζακύνθου, Σπάρτης και Εορδαίας Κοζάνης.