Καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και τους γονείς τους!
Στα παιδιά μας αξίζει το καλύτερο . Το μέλλον της νέας γενιάς πρέπει και μπορεί να χτίζεται στον 21ο αιώνα σε σχολικές υποδομές που θα αντανακλούν τις σύγχρονες δυνατότητες. Σε σχολεία που θα εξασφαλίζουν το απαραίτητο περιβάλλον για ολοκληρωμένη μόρφωση και εκπαίδευση.
Ωστόσο, η καθημερινότητα που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες γονείς και μαθητές στα σχολεία του Δήμου μας με ευθύνη κράτους, κυβερνήσεων και Δημοτικών αρχών εδώ και χρόνια είναι πολύ διαφορετική. Η σημερινή Δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έκανε τίποτα στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της κατάστασης, αλλά αντίθετα την χειροτέρεψε. Οι προτεραιότητες της και στην παιδεία είναι η ικανοποίηση των αναγκών των λίγων. Γι αυτό δεν παίρνουν προτεραιότητα αναγκαία έργα, δεν ολοκληρώνονται έγκαιρα όσα είναι σε εξέλιξη, γονείς και μαθητές ζουν σε πολλές στιγμές ένα πραγματικό αλαλούμ διακινδυνεύοντας ακόμα και την ασφάλεια των μαθητών.
Η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται στους εξής τέσσερις άξονες:
#1 Υποχρηματοδότηση
- 70% μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης των σχολείων από το 2011.
- Μόλις 2,4 εκ. ευρώ το χρόνο δίνονται από Κρατικούς Αυτοτελείς Πόρους στο Δήμο Θεσσαλονίκης για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (δηλ. ούτε μισό ευρώ τη μέρα για κάθε μαθητή).
- Πάνω από 80 εκ. ευρώ πληρώνουν οι γονείς του Δήμου Θεσσαλονίκης από την τσέπη τους για να καλύψουν τα κενά και τις ανεπάρκειες του σχολείου (από χαρτί φωτοτυπικού μέχρι και προτζέκτορες και αναλώσιμα).
- Πενιχρά είναι τα κονδύλια που δίνονται για τις αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις των Σχολείων. Συχνά οι Σύλλογοι Γονέων ξοδεύουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα ο ίδιος ο Δήμος.
#2 Υποστελέχωση
- Εκατοντάδες είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία του Δήμου, τόσο στη γενική όσο και στην ειδική αγωγή.
- Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας. Με βάση τις προσλήψεις αντιστοιχεί λιγότερη από 1(!) καθαρίστρια ανά σχολείο για το Δήμο Θεσσαλονίκης [(172 πλήρους, 77 μερικής) άτομα για 200 σχολεία, για το 2023].
- Σε όλο το Δήμο για 200 σχολεία υπάρχουν μόλις 13 (!) μόνιμοι υπάλληλοι για τις συντηρήσεις και επισκευές των σχολείων.
#3 Υποδομές χωρίς συντήρηση
- Το 68% των σχολικών κτιρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι κτισμένα πριν το 1985, δηλαδή με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς.
- Το 38% των σχολικών κτιρίων είναι υψηλής προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου, δηλαδή διαθέτουν παρωχημένο σχεδιασμό και στοιχεία που τα καθιστούν ευάλωτα έναντι του σεισμικού φαινομένου.
#4 Τεράστιες ελλείψεις στη σχολική στέγη
- Πάνω από 20 θεσμοθετημένοι χώροι σχολείων έχουν αποχαρακτηριστεί τα τελευταία 20 χρόνια «λόγω αδυναμίας απαλλοτρίωσής τους από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου». Οι 15 από αυτούς αφορούν Νηπιαγωγεία.
- Την ίδια ώρα κανένα σχολείο δεν έχει κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στο Δήμο, και μόλις 4 Νηπιαγωγεία και 1 Ειδικό βρίσκονται ακόμα στις εξαγγελίες (από το 2018).
- Δεκάδες kibo έχουν τοποθετηθεί σε αυλές σχολείων (ακόμα και σε Λύκεια), Νηπιαγωγεία λειτουργούν σε υπόγεια Δημοτικών, για να καλύψουν όπως – όπως τη δίχρονη προσχολική αγωγή.
Ώς εδώ ! Το ΚΚΕ και οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης μπαίνουμε μπροστά μαζί με τους γονείς και τους μαθητές στον αγώνα για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για αναβαθμίσμενες υποδομές, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Συνολικά για ένα σχολείο που θα μορφώνει και όχι που θα εξοντώνει.
Στις εκλογές στις 8 Οκτώβρη θα χρειαστούν πιο πολλοί εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, ώστε να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή που θα διεκδικεί:
- Αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να καλύπτονται από το κράτος οι ανάγκες των σχολείων, για να μην βάζουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για τη λειτουργία του σχολείου.
- Διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων, για να μην χάνεται ούτε μία ώρα μαθήματος.
- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δήμο για την κάλυψη των αναγκών σε επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων, στην καθαριότητα και τη φύλαξη, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
- Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια:
- Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλόλητας για όλα τα σχολικά κτήρια, προαύλια κτλ.
- Να γίνει έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – πιστοποιητικά καυστήρων και θέση αυτών – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
- Κατάρτιση προγράμματος ανέγερσης νέων σχολείων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αντικατάσταση των παλιών κτιρίων, επισκευή – συντήρηση των νεότερων. Αντικατάσταση όλων των kibo που στεγάζουν κύρια Νηπιαγωγεία.
- Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη. Επιβολή πλαφόν στις τιμές.
- Εξασφάλιση ενός δωρεάν γεύματος και δεκατιανού σε όλα τα παιδιά όλων των βαθμίδων.
Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας γονιών και μαθητών. Γι αυτό στις 8 Οκτώβρη o λαός της πόλης χρειάζεται ένα πραγματικό αντίπαλο δέος στην πολιτική που υποβαθμίζει και τα σχολεία των παιδιών μας. Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Βασίλη Τομπουλίδη.