Η Πολιτεία της Τζόρτζια «παιζόταν» νωρίς το πρωί της Παρασκευής (ευρωπαϊκή ώρα) μόλις σε 1267 ψήφους, με τους δύο υποψηφίους να έχουν αγγίξει το 49,4% των ψήφων έκαστος. Η απόλυτη ισοπαλία σχεδόν.
Στην Πενσιλβάνια, από τη στιγμή που άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στις πυκνοκατοικημένες περιοχές γύρω και μέσα στο Πίτσμπουργκ και τη Φιλαδέλφεια, η διαφορά μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν συρρικνώθηκε στο ελάχιστο, με τον Μπάιντεν να αγγίζει μία έντονα ορατή πιθανότητα να «πάρει» την πολιτεία των 20 εκλεκτόρων και να «καθαρίσει» το παιχνίδι.
Αντίθετα, στην Αριζόνα, ο Τραμπ άρχισε να κλείνει τη διαφορά του με τον αντίπαλό του, ενώ στη Νεβάδα, το πρωί της Παρασκευής, έδειχνε πως έχει τις δυνατότητες να καταλήξει πρώτος στην κούρσα. Στη Βόρεια Καρολίνα τα πράγματα ήταν σαφέστερα. Τα χαράματα της Παρασκευής ο Τραμπ φάνηκε πως θα κέρδιζε τελικά την πολιτεία αυτή.
Προηγουμένως οι δικαστές στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια «έδειξαν την πόρτα» στους νομικούς απεσταλμένους του Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ζητούσαν να διακοπεί η καταμέτρηση, καθώς και να πάψουν να καταμετρούν εφεξής επιστολικές ψήφους. Οι δικαστές αρνήθηκαν να αποδεχτούν τις αιτιάσεις της πλευράς Τραμπ. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε τη νέα έκρηξη Τραμπ, ο οποίος σε live μετάδοση δήλωσε για δεύτερη φορά πως είναι ο νικητής και κατήγγειλε χωρίς καμία απόδειξη πως είναι θύμα νοθείας και κλοπής. Τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα περισσότερα εν πάση περιπτώσει, διέκοψαν πάραυτα τη ζωντανή μετάδοση των δηλώσεων Τραμπ, ενέργεια πρωτόγνωρη και προφανώς πολιτικά πρωτάκουστη. Την ίδια περίπου ώρα ο αντίπαλός του καλούσε τους ψηφοφόρους του να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και την ηρεμία τους διαβεβαιώνοντάς τους πως στο τέλος θα είναι αυτός ο νικητής.
Το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο, πέρα από τις πολιτικές προτιμήσεις του, έχει πελάτες που δραστηριοποιούνται στην Dow Jones και στις Stock Markets και αναμένουν από τις πληροφορίες να συντάξουν εκθέσεις και να διατυπώσουν συμβουλές στους δικούς τους πελάτες ανά την υφήλιο, έδινε τον τόνο με τον ενδεικτικό τίτλο: «Ο Μπάιντεν κρατά μικρό προβάδισμα ενώ ο Τραμπ υπολογίζει σε δικαστικές νίκες». Με λίγα λόγια, ο «νικητής» δεν είναι αυτός που καταφεύγει στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Αυτή ήταν η εικόνα την Παρασκευή, νωρίς το πρωί, τρεις ημέρες μετά το άνοιγμα της κάλπης στις ΗΠΑ, όπου, κατά γενική ομολογία, με τη συνδρομή και των αριθμών, η συμμετοχή έχει σπάσει κάθε ιστορικό ρεκόρ, ακόμα και αυτό του 1908. Την Τρίτη που μας πέρασε ψήφισαν περί τα 160 εκατομμύρια Αμερικανοί. Θα πρέπει να προστεθούν και πολλά εκατομμύρια επιστολικές ψήφοι.
Δείτε LIVE λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών
Οι υποψήφιοι μάζεψαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην ιστορία των ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν να συγκεντρώνει περί τα 73 εκατομμύρια και βεβαίως να κερδίζει μακράν τη λεγόμενη λαϊκή ψήφο. Ωστόσο στις ΗΠΑ το πολιτικό σύστημα δεν καταμετρά τη λαϊκή ψήφο για να ανακηρύξει νικητή, αλλά τους εκλέκτορες, που είναι μόλις 538. Το σύστημα δεν αλλάζει διότι χρειάζεται να συγκεντρωθούν και να συμφωνήσουν 38 πολιτείες. Καμία μικρή πολιτεία δεν πρόκειται να συμφωνήσει να απεμπολήσει τα δικαιώματα που διατηρεί σε όφελος των μεγαλύτερων πολιτειών.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, η διαδικασία καταμέτρησης φθάνει στο τέλος της στην Πενσιλβάνια και την Τζόρτζια εντός των επόμενων λίγων ωρών. Ενδεχομένως και μόνον αυτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας στις δύο πολιτείες να δώσει νικητή. Αλλιώς θα πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα στη Νεβάδα και η οριστική διευθέτηση του «γρίφου» της Αριζόνα. Οι ειδικοί στα εκλογικά των ΗΠΑ και οι μεγάλες εφημερίδες της Ευρώπης υπολογίζουν να ανακηρυχθεί νικητής εντός της Παρασκευής. Αλλιώς η διαδικασία οδεύει σε αχαρτογράφητα νερά με προσφυγές, δικαστές, Ανώτατα Δικαστήρια και μεγάλη ένταση στους δρόμους και τις πλατείες των μεγάλων πόλεων, όπου μυρίζει μπαρούτι. Η Ουάσιγκτον μοιάζει με πόλη που αναμένει πολεμικές συρράξεις, με τα μαγαζιά και τις προθήκες οχυρωμένες και τις βιτρίνες προστατευμένες από μεταλλικά πλέγματα. Πρωτόγνωρα πράγματα δηλαδή.