Λιχουδιά για τους κατοίκους της Μακεδονίας, οι μελιτζάνες Λαγκαδά παίρνουν πιστοποιητικό μοναδικής γεύσεως και ξεκινούν το ταξίδι τους ως προμαγειρεμένο γεύμα.
Δίπλα στους πωλητές της λαϊκής αγοράς ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης παρακολουθεί τις νέες διατροφικές τάσεις, που βασίζονται σε παραδοσιακά προϊόντα.
Πρόκειται για το Εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν (ΕΠΙΠ), όπως εξηγεί ο Γιώργος Σαμούρης, διευθυντής ερευνών ΕΛΓΟ Δήμητρα. Είναι μια ετικέτα, που μπαίνει σε παραδοσιακά προϊόντα τα οποία διαθέτουν χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει σύνδεση με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή προέλευσης. Ο νέος όρος, ιδιότυπο προϊόν αφορά ένα προμαγειρεμένο γεύμα, που περιλαμβάνει μελιτζάνα, τυρί φέτα και ντομάτα σάλτσα.
Μελιτζάνες Λαγκαδά – Το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ στην Ελλάδα
Ένα πρόγραμμα που έχει σχέση με την γαστρονομία υπεβλήθη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΑΠΘ και μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης επί δεκαετίες, προκειμένου να ενταχθεί στα επενδυτικά σχέδια της περιφέρειας. Στόχος να αναδειχθούν τα παραδοσιακά πιάτα της μακεδονικής κουζίνας. Έτσι, παλιές συνταγές, έγινα έτοιμο φαγητό και τυποποιήθηκαν προκειμένου ως γεύματα να γίνουν ευρύτερα γνωστά.
Όπως εξηγεί ο κ. Σαμούρης, από περίπου 125 συνταγές κατέληξαν σε 30 και από αυτές οι επτά επελέγησαν ως οι πλέον χαρακτηριστικές της περιοχής. «Η μελιτζάνα αλά ελληνικά περιέχει τα τρία βασικά παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας». Ο φάκελος με την πρόταση για το εγγυημένο παραδοσιακό, ιδιότυπο προϊόν παραδόθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μελιτζάνες Λαγκαδά – Το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ στην Ελλάδα
Ο Άγγελος Δερέτζης πρόεδρος του σωματείου λαϊκών αγορών, τονίζει πως η ομοσπονδία επιθυμεί να πιστοποιήσει τα προϊόντα που παράγουν οι Έλληνες παραγωγοί και να τα προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στο εξωτερικό. «Για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο». Και τα τρία προϊόντα, μελιτζάνες, ντομάτες και φέτα πωλούνται στις λαϊκές αγορές και προέρχονται από την περιοχή της Δορκάδος, αν και αυτήν την εποχή ο εφοδιασμός γίνεται από τα θερμοκήπια της Κρήτης, λόγω καιρού όπως λέει.
Μελιτζάνες Λαγκαδά – Το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ στην Ελλάδα
Το έτοιμο φαγητό είναι μια νέα τάση και οι πωλήσεις αυξάνονται τελευταία και στην Ελλάδα. Οι κοινωνικές συνθήκες δημιουργούν νέες ανάγκες. Μοναχικά άτομα, εργαζόμενοι που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν αλλάζουν τα στερεότυπα για το παραδοσιακό γεύμα το μεσημέρι.
Ιδιότυπα προϊόντα μπορούν να παραχθούν σε όλη την χώρα, δεν υπάρχουν περιορισμοί. Η συνταγή είναι που έχει τοπική ταυτότητα και σε αυτό διαφέρουν από τα προϊόντα ΠΟΠ.