Το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο του για τα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Μιχάλης Αλεξανδρίδης.
Αναφερόμενος αρχικά στην κατάσταση που βρήκε τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, σημείωσε πως «από τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πριν από δέκα χρόνια η ετήσια χρηματοδότηση πέρυσι ήταν 3,3 εκατομμύρια ευρώ. Έμεναν μόνο 100 χιλιάδες ευρώ και με αυτά τα δεδομένα η λειτουργία της τηλεόρασης ήταν μόνο για μία βάρδια. Στη διάρκεια αυτού του προγράμματος είχε τρεις εκπομπές, που στην ουσία ήταν μονόωρες. Κάτι παρόμοιο συνέβαινε και στο ραδιόφωνο. Ενημερωτική εκπομπή δεν υπήρχε. Μέσα σε όλα αυτά διαπίστωσα ότι στο προσωπικό είχαν συμβιβαστεί με μια απραγία και απλά δικαιολογούσαν την ύπαρξη τους και ήθελε να κρυφτεί ο κάθε ένας πίσω από τον άλλον».
Όπως επισήμανε, έχει ήδη συμφωνηθεί η συμμετοχή της Περιφέρειας στη ΔΕΠΘΕ, κάτι το οποίο αναμένεται να ανακουφίσει σημαντικά τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
«Δε σας κρύβω ότι σκέφτηκα πάρα πολύ να αποδεχτώ την πρόταση που μου έκανε ο δήμαρχος, γιατί φοβήθηκα ότι θα συνδυάσω το τέλος της δημοσιογραφικής μου καριέρας με μια αποτυχία. Από την άλλη είχα μια επιμονή του δημάρχου που με έπεισε ότι εννοούσε αυτό που έλεγε και ότι θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Στόχος μου να γίνουν δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα και να αγκαλιάσουν περισσότερο την ενδοχώρα της πόλης. Να προβάλλει την πόλη να φωτίσει δρόμους διεκδίκησης κάποιον σοβαρών ζητημάτων. Σε αυτό βοηθά να μετατραπεί η ΕΡΤ3 σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας», σημείωσε σχετικά.
Όπως υπογράμμισε, «στον πρώτο σχεδιασμό που κάναμε σε συνεργασία με τον δήμαρχο είπαμε ότι δε θέλαμε να έχουμε ως “λιβανιστήρι” τη δημοτική τηλεόραση. Συμφωνήσαμε στον πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα με ό,τι αυτό σημαίνει» και πρόσθεσε πως γίνεται η προσπάθεια «να ληφθεί μια πρωτοβουλία να μπει στο σχήμα και η Περιφέρεια και περιμένουμε το επόμενο διάστημα μια τροπολογία ώστε να ενταχθεί στη ΔΕΠΘΕ πράγμα που σημαίνει μια οικονομική ανακούφιση».
«Αποφασίσαμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στο προσωπικό και να κάνουμε την προσπάθεια στηριζόμενοι σε αυτούς που υπάρχουν μέσα ή σε αυτούς που υπήρξαν κάποτε και αξιολογήθηκαν καλά», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια παρουσίασε ένα σχέδιο τριών φάσεων για το μέλλον των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
«Η πρώτη το πρώτο τρίμηνο έπρεπε να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε ασχέτως αν μπορούμε να το κάνουμε με τα μέσα που έχουμε. Έπρεπε να δείξουμε ένα δείγμα γραφής. Η δεύτερη φάση ξεκινά από το Σεπτέμβριο του 2024 μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Θα βελτιώσουμε τη λειτουργία το προϊόν και το αποτέλεσμα μας. Η τρίτη φάση θα είναι μια τηλεόραση που την έχουμε τώρα στο μυαλό μας και θα την έχουμε διαμορφώσει ως τότε».
Όπως τόνισε, «πέρυσι περίσσεψαν 100 χιλιάδες άλλα φέτος είμαστε 50 χιλιάδες μέσα λόγω αύξησης στους μισθούς και τα τροφεία των δημοσιογράφων. Αυτό που κάναμε είναι να δημιουργήσουμε έναν κουμπαρά. Δεν πήραμε γενικούς διευθυντές, συνεργάτες συμβασιούχους, δεν κάναμε διαγωνισμούς για συμβάσεις αιτήσεις. Κάναμε δύο βάρδιες τις εκπομπές στην τηλεόραση. Στόχος μας ήταν να φέρουμε τη Θεσσαλονίκη στο κανάλι και στα ερτζιανά. Ενισχύσαμε πολύ τον ενημερωτικό χαρακτήρα. Προσπαθήσαμε να ενοποιήσουμε τη μουσική φυσιογνωμία του καναλιού. Τώρα είμαστε στη φάση να στρώσουμε το διαφημιστικό κομμάτι και να προσπαθούμε να πουλάμε σταδιακά για να έχουμε έσοδα. Μέχρι το καλοκαίρι θέλουμε να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, μετά το καλοκαίρι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα αμιγώς μουσικό πολιτιστικό ραδιόφωνο στη συχνότητα του 100,6 συνυφασμένο με την έντεχνη μουσική της πόλης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αύξηση του ενοικίου για το χώρο όπου στεγάζονται τα δημοτικά ΜΜΕ από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, δηλώνοντας πως μέχρι το καλοκαίρι του 2025 αυτά πρόκειται να μετεγκατασταθούν.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθεια του προσωπικού, βλέπω ότι νιώθουν περηφάνια. Χρειαζόμαστε μια βοήθεια από το Δημοτικό συμβούλιο και τον δήμο, θέλουμε μια ειλικρινή συμφωνία. Εμείς θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά και να μας κρίνετε για τη δουλειά μας. Να το χρηματοδοτείται βήμα βήμα όσο μπορείτε. Δεν θα μπορεί να υπάρχει ραδιοτηλεόραση με έσοδα 120 χιλιάδες ευρώ ετησίως», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Διαμαντάκης, αντιπρόεδρος ΔΕΠΘΕ, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, σημείωσε πως «ο Μιχάλης Αλεξανδρίδης έχει σχέδιο για τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης. Είναι το πρώτο πλάνο μέχρι τον Ιούνιο και η ανάπτυξη του οράματος του θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο να γίνεται. Θεωρώ ότι είναι ικανός να κάνει τη διαφορά και με αυτά ελπίζω και εύχομαι να περάσουμε σε μια νέα εποχή για τη δημοτική τηλεόραση»