Μεθαύριο Τετάρτη 5 Οκτωβρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθούν προς χρήση στο κοινό οι τρεις νέοι σταθμοί του Μετρό στον Πειραιά και ειδικότερα οι σταθμοί «Μανιάτικα», «Πειραιάς» (σ.σ. στο λιμάνι) και «Δημοτικό Θέατρο», ενώ την επόμενη ημέρα κατά πάσα πιθανότητα θα το επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να αυξηθεί η επιβατική κίνηση με το εν λόγω μέσο κατά 132.000 πολίτες ημερησίως, ενώ την ίδια ώρα οι συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι θα μειωθεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων κατά 23.000 ημερησίως, οπότε θα έχουμε αντιστοίχως και πτώση των ατμοσφαιρικών ρύπων και ειδικότερα του διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους την ημέρα.
Θυμίζουμε ότι μόλις χθες ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατέβηκε στους σταθμούς του Μετρό της πόλης και έκανε τη διαδρομή, ώστε να έχει μια πρώτη άποψη του νέου έργου. Ο συνολικός χρόνος μετάβασης με το μετρό από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το αεροδρόμιο υπολογίζεται σε μόλις 55 λεπτά.
Καραγιάννης: Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα συνδέεται με το μεγαλύτερο λιμάνι
Όπως τόνισε προ ημερών ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι σημαντικά τόσο για τους κατοίκους, όσο και για το περιβάλλον. «Έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε μεγάλα έργα υποδομής εν μέσω μίας υγειονομικής κρίσης, μίας ενεργειακής κρίσης και της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με τη λειτουργία του Μετρό στον Πειραιά το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα συνδέεται με το μεγαλύτερο λιμάνι σε λιγότερο από μία ώρα» σημείωσε το μέλος της κυβέρνησης μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
Γνωστοποίησε παράλληλα ότι έως το τέλος του 2022 θα προκηρυχθεί και το έργο της επέκτασης της Γραμμής 2 προς Ίλιον για να ακολουθήσουν σε επόμενη φάση, οι επεκτάσεις προς Μενίδι και Ζεφύρι. ενώ ζήτησε «να μην εργαλειοποιούνται πολιτικά και να μην χρησιμοποιούνται κομματικά τα έργα υποδομών, όπως έγινε και με το Μετρό της Θεσσαλονίκης, γιατί ανήκουν στους πολίτες και δεν έχουν χρώμα». Ως προς τα χρονοδιαγράμματα τόνισε ότι «ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της Γραμμής 4 είναι τα 7 χρόνια, στο τέλος, δηλαδή, του 2029» και πρόσθεσε ότι «για την κατασκευή της χρησιμοποιούμε σε μεγάλο βαθμό υπόγεια εκσκαφή για να περιορίσουμε την όχληση, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά».
newsbeast.gr