Ραγδαία αύξηση κατά 29% των κρουσμάτων, κατά 56% των θανάτων και σε ποσοστό 16% των διασωληνωμένων καταγράφεται το τελευταίο τετραήμερο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με «Το Βήμα», το τελευταίο τετραήμερο υπήρξε αύξηση του μέσου όρου των κρουσμάτων κατά 104 κάθε ημέρα.
Το «άλμα» της πανδημίας και η τάση εξάπλωσης του Covid-19 προκαλεί εξαιρετική ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.
Κι αυτό γιατί υπήρξε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων (άνω των 438) ακόμη και το Σαββατοκύριακο που θεωρείται ότι λόγω της μη καταγραφής διαγνώσεων από ορισμένα ιδιωτικά εργαστήρια κλπ, ο αριθμός αυτού του διήμερου είναι σχεδόν πάντα μικρότερος του μέσου όρου.
Με κίνδυνο τις επόμενες ημέρες να υπάρξει περαιτέρω ραγδαία άνοδος των νοσούντων, παρότι υπάρχει και σχετική αύξηση των τεστ.
Ένα βήμα από το «κόκκινο» η Αττική
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αττική «υπολείπεται» κατά περίπου μόνο εννιά κρούσματα από το να χαρακτηρισθεί «κόκκινη» περιοχή (με περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ).
Επιπλέον, ανησυχία υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, με τη σχετική αναλογία να είναι το τελευταίο δεκαημέρο 35 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους με ανοδική όμως πορεία.
Την ίδια ώρα εντυπωσιάζει η υπέρβαση αυτού του ορίου μέχρι και… τρεις φορές κι η επιδημιολογική επιβάρυνση στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Καστοριά.
Το τετραήμερο λοιπόν από 14-18 Οκτωβρίου εντοπίσθηκαν 1.875 φορείς του Covid-19 που σημαίνει ημερησίως 468 κρούσματα, όταν αυτός ο αριθμός ήταν 364 νοσούντες κάθε ημέρα την εβδομάδα 7 έως 14 Οκτωβρίου και 353 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.
Η προαναφερόμενη αύξηση προσεγγίζει το 30% κι ίσως σηματοδοτεί σημαντική ανοδική πορεία και γρηγορότερη προσέγγιση του ορίου των 600 κρουσμάτων καθημερινά που θεωρείται το όριο, η υπέρβαση του οποίου θα οδηγήσει σε τοπική ή και γενική «καραντίνα».
Διπλασιάστηκε ο μέσος όρος των θανάτων
Ακόμη το τελευταίο τετραήμερο 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, που σημαίνει μέσο όρο 10 θανάτων κάθε ημέρα, ενώ αυτός ο αριθμός ήταν 6,4 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και 4,7 το πρώτο επταήμερο του Οκτωβρίου. Δηλαδή ο μέσος ημερήσιος όρος των θανάτων εμφανίζεται να διπλασιάσθηκε μέσα σε 10 σχεδόν ημέρες.
Έτσι λοιπόν τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζεται τεράστια αύξηση κρουσμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό των περιοχών σε Ιωάννινα, Κοζάνη αλλά και Καστοριά.
Η Αθήνα έχει μέσο όρο 178 κρουσμάτων την ημέρα κι αν υπερβεί τα 187 (δηλαδή εννιά μόλις περισσότερα) θα βρεθεί σε κατάσταση μεγίστης επιφυλακής με επιπλέον περιοριστικά μέτρα.
Η Θεσσαλονίκη έχει τις τελευταίες δέκα ημέρες 39 περίπου κατά μέσο όρο κρούσματα κι υπολογίζεται αν αυτός ο μέσος αριθμός ανά 24ωρο υπερβεί τα 55 (δηλαδή περίπου 16 περισσότερα) θα βρεθεί κι αυτή στην «κόκκινη ζώνη».
Με βάση τα ίδια δεδομένα σε προβληματικό σημείο είναι η Κόρινθος κι η Βοιωτία που θα βρεθούν σε κατάσταση επιφυλακής αν αυξηθούν τα ημερήσια κρούσματα κατά περίπου 2-3 σε κάθε μία από τις εν λόγω περιοχές.
Συναγερμός για τα κρούσματα – Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη το απόγευμα
Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα εξετάστηκαν σήμερα στην τακτική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία της πανδημίας.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην εισήγησή του παρουσίασε τα στοιχεία με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων καθώς και με τα στατιστικά για την εικόνα μετάδοσης του ιού σε κάθε περιοχή.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Γι΄αυτό το λόγο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων, Κίμων Δρακόπουλος.