Μοναδική λάμψη στον 18ο Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος

17.000 δρομείς από 71 χώρες και σπουδαίες επιδόσεις στη μεγαλύτερη γιορτή της Βόρειας Ελλάδας!

Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία φόρεσαν τα γιορτινά τους και χάρισαν αξέχαστες στιγμές στους 17.000 δρομείς από κάθε γωνιά του πλανήτη, που έζησαν την ασύγκριτη εμπειρία της συμμετοχής στον 18ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, το πρωινό της Κυριακής 21 Απριλίου! Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες, τα ρεκόρ των πρωταθλητών των δρόμων αντοχής, μαζί με τα μηνύματα κοινωνικής ευαισθησίας που έστειλε η διοργάνωση, έκαναν και φέτος ξεχωριστή τη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση της Βόρειας Ελλάδας, την οποία απόλαυσαν εξίσου πολύ οι πολυάριθμοι συμμετέχοντες, οι οικογένειές τους και οι θεατές! Η συμπερίληψη όλων ανεξαιρέτως των κοινωνικών ομάδων και οι παράλληλες εκδηλώσεις ολοκλήρωσαν ιδανικά τη γιορτή, που θα μείνει αξέχαστη!

Δρομείς κάθε ηλικίας και επιπέδου, από 10χρονους μαθητές δημοτικών σχολείων μέχρι την 86χρονη Ευδοξία Δρακόλια από τα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης που ήταν ξανά παρούσα στον Δρόμο 5.000μ. όπως και ο 85χρονος Κωνσταντίνος Σεϊταρίδης, καθώς και δρομείς με αναπηρίες, έζησαν τη χαρά της συμμετοχής και της προσωπικής νίκης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

Η παγκόσμια διάσταση της διοργάνωσης αποτυπώθηκε φέτος με τρόπο εντυπωσιακότερο από κάθε άλλη φορά, μέσα από την παρουσία δρομέων από 71 χώρες και πέντε ηπείρους, ακόμα και από μακρινά μέρη όπως το Νεπάλ, η Ζιμπάμπουε, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Χιλή, δημιουργώντας νέο ρεκόρ ξένων συμμετοχών και καταρρίπτοντας την αντίστοιχη περσινή επίδοση των συμμετοχών από 70 χώρες!

Μετά την απόλυτα επιτυχημένη ολοκλήρωση του φετινού «Μαραθωνίου της Ιστορίας», ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης Δρόσος Χριστόπουλος υπογράμμισε:

«Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους όσους τίμησαν με την αγωνιστική συμμετοχή τους τη διοργάνωσή μας, καθώς επίσης όλους τους εθελοντές μας και τις εθελοντικές ομάδες που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω την τεράστια ομάδα μας, τους τεχνικούς μας, τα παιδιά του Κέντρου Εγγραφών, τη διοίκηση του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ και την Οργανωτική Επιτροπή μας. Αυτή η ομάδα δικαίωσε με τον καλύτερο τρόπο όλους τους κρατικούς και θεσμικούς φορείς που επί 18 χρόνια επενδύουν σε αυτή τη διοργάνωση προσφέροντας τόσο την εμπιστοσύνη και την αιγίδα τους, όσο και με την παρουσία και την οικονομική υποστήριξή τους. Πιστεύω ότι η υπέροχη σημερινή εικόνα τους δικαίωσε.

Αυτή η διοργάνωση, αλλά και ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιός μας, αποτελούν εθνικό, τουριστικό, αθλητικό και εμπορικό κεφάλαιο για την πόλη και για τη χώρα μας και πρέπει όλοι μας να τις διαφυλάξουμε, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους προβάλλοντας τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Στον Μαραθώνιο δρόμο θριάμβευσε ο πρωταθλητής υπεραποστάσεων και νικητής του περσινού «Σπάρταθλου» Φώτης Ζησιμόπουλος της “Kasimis Training”, που πέρασε την αψίδα του τερματισμού στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του Αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη, σε χρόνο 2 ώρες 23:40.

Δεύτερος τερμάτισε ο προπέρσινος νικητής του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» Γιώργος Καλαπόδης με χρόνο 2 ώρες 25:49, ενώ την τριάδα των νικητών συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μπέης του Πανελληνίου ΓΣ με 2 ώρες 31:22.

«Ο αγώνας πήγε τέλεια, πίεσα όσο μπορούσα μέσα στην κούρσα και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Μου αρέσει να ρισκάρω και δικαιώθηκα», δήλωσε μετά την επικράτησή του ο Φώτης Ζησιμόπουλος.

 

Στον Μαραθώνιο των γυναικών, η Ματίνα Νούλα του ΝΓΣΘ Ηρακλής αναδείχθηκε νικήτρια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με νέο εντυπωσιακό ατομικό ρεκόρ (2 ώρες 45:02) βελτιώνοντας την προσωπική της επίδοση, που ήταν 2 ώρες 46:53 από τον τελευταίο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Την τριάδα των μεταλλίων συμπλήρωσαν η Ντενίζ Δημάκη του ΓΑΣ Ιλισός (2 ώρες 57:45), στην πρώτη συμμετοχή της στη διαδρομή Πέλλα-Θεσσαλονίκη, και η Βουλγάρα Ντεσισλάβα Βασίλεβα (3 ώρες 05:51).

«Το ευχαριστήθηκα πολύ! Είναι μία πάρα πολύ ωραία διοργάνωση και κατάφερα να πετύχω το ατομικό ρεκόρ που ήθελα. Θα μπορούσα να κάνω ακόμα καλύτερο χρόνο, με βάση την εικόνα που έβλεπα στις προπονήσεις, αλλά το σημαντικό είναι να υπάρχει διαρκής ατομική βελτίωση. Ήταν πολύ εμψυχωτική και συγκινητική η συμπαράσταση του κόσμου σε όλη τη διαδρομή. Είναι μία διαδρομή πολύ εύκολη, ιδανική για ρεκόρ και επιπλέον οι καιρικές συνθήκες σήμερα ήταν πολύ καλές. Ελπίζω να είμαι και του χρόνου εδώ!», τόνισε μετά τη νέα νίκη της η Ματίνα Νούλα.

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας, Ευστάθιος Φουντουκίδης.

Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε o Γιώργος Ιατρουδέλλης με χρόνο 32:14, βελτιώνοντας την επίδοση και την κατάταξή του έπειτα από την αντίστοιχη της 3ης θέσης στον περσινό αγώνα. Στο βάθρο των νικητών τον ακολούθησαν ο Γιώργος Μανουσίδης του Α.Σ.Ν. Ορεστιάδας (32:27) και ο Αλέξανδρος Τζουμάκας της “The North Face” (32:36).

Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Μαρία Παπαναστασίου (36:35), μπροστά από την Κύπρια Αγγελική Σοφοκλέους του “APOEL Runners” (39:31) και τη Μαργαρίτα Ντίνα της “Stoikos Running Team” (39:47).

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, έδωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. υπερίσχυσε ο Στέφανος Τζιερτζίδης του ΑΟ Δράμας (15:30), ανεβαίνοντας δύο θέσεις σε σχέση με πέρσι, ενώ ακολούθησαν ο Κύπριος Νεόφυτος Λεμονάρης της “Lemon Team” (15:47) και ο Θανάσης Κοτσονάς του ΓΑΣ Λιβαδειάς (16:46).

Στις γυναίκες τη νίκη κατέκτησε για τρίτη διαδοχική χρονιά η Βασιλική Καλλιμογιάννη του ΝΓΣΘ Ηρακλής (17:40), μπροστά από την Στεφανία Μπάκου του ΣΔ Τρικάλων (18:53) και την Παναγιώτα Τόκα του ΑΠΣ Απόλλων Δυτ. Αττικής (19:48).

Οι εκκινήσεις του δρόμου των 5.000μ. δόθηκαν μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, διαδοχικά από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) Στάθη Κωνσταντινίδη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, από την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη, τον Ολυμπιονίκη και Πρεσβευτή της διοργάνωσης Ιωάννη Μελισσανίδη και την Ολυμπιονίκη και Πρόεδρο της Ο.Ε. Βούλα Πατουλίδου, από τον Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρο Καλαφάτη και τη Βουλευτή Επικρατείας Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, από την Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Κούλα Γιαννακίδου, τον Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Κώστα Γιουτίκα και τον Δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου Λευτέρη Αλεξανδρίδη, ενώ την τελευταία εκκίνηση για τα ΑμεΑ έδωσαν τα διοικητικά στελέχη του διοργανωτή συλλόγου ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ.

Παράλληλα με το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα διεξήχθη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή παιδιών, ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων. Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, που αμέσως μετά τον τερματισμό τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό τρίωρο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης.

 

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών μαθητών δημοτικών σχολείων και το παιδικό πρωτάθλημα σκάκι, ο 18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ- bwin αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή για όλη την οικογένεια!

Ιδιαίτερη λάμψη έδωσαν με την παρουσία τους ο Πρεσβευτής του «Μαραθωνίου της Ιστορίας», Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης και η Πρέσβειρα της διοργάνωσης, η Μαραθωνοδρόμος Σόνια Τσεκίνι, που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα με τη δύναμη ψυχής που επιδεικνύει.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» διεξήχθη το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου ΑμεΑ από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ) με την υποστήριξη της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης. Μεγάλος νικητής στην κατηγορία Τ12 για αθλητές με τύφλωση αναδείχθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Γιώργος Παρίσσης με συνοδούς τον Γιάννη Νικολαΐδη και τον Κωνσταντίνο Παρόδο.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτέλεσε η τυφλή δρομέας Μπέκι Σαλόφσκα από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία έτρεξε με συνοδεία στον Δρόμο 10.000μ., στέλνοντας μήνυμα δύναμης και ζωής.

Το ίδιο πέτυχαν επίσης μέσα από την προσπάθειά τους ο Παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, που έτρεξε με χειρήλατο αγωνιστικό αμαξίδιο, καθώς και οι δρομείς που αγωνίστηκαν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο με ΑμεΑ, όπως η ομάδα «Τρέξε Μαζί Μου» του Βασίλη Γερογιάννη με επτά αμαξίδια και η “Never Give Up” του Θωμά Τάτσιου με δύο αμαξίδια, προσφέροντας σε ισάριθμους ανθρώπους με αναπηρία τη χαρά της συμμετοχής. Τη διοργάνωση τίμησε επίσης με την παρουσία του και ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν και τα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης, με περίπου 200 δρομείς, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 60 έως 86 ετών.

Με τα δικά τους running teams έτρεξαν αρκετοί από τους συνολικά 87 φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης. Επιπλέον, χορηγοί της διοργάνωσης θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας τους Φορείς της επιλογής τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ευθύνης έγινε ανακύκλωση όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν από τη διοργάνωση καθώς λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με στόχο να εξελιχθεί ο Μαραθώνιος σε μία αμιγώς «πράσινη» διοργάνωση.

Ξεχωριστή αξία είχε και η εντυπωσιακή παρουσία των 1.250 εθελοντών και των εθελοντικών φορέων, χωρίς την καθοριστική συμβολή των οποίων δεν θα ήταν εφικτή η επιτυχημένη τέλεση των αγώνων.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διοργάνωση είχε κορυφωθεί το Σάββατο (20/04) με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ενημερωτική Ημερίδα του Μαραθωνίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» με θέμα «Ο αθλητισμός στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: Από το περπάτημα έως τον Μαραθώνιο», καθώς και με την Αλεξάνδρειο Ειρηνοδρομία, που κάλυψε την απόσταση από την Αρχαία Πέλλα μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης διερχόμενη από 13 σταθμούς, συμβολίζοντας την προσπάθεια του ανθρώπου για σωματική και πνευματική ολοκλήρωση και την αέναη αγωνία του για το αγαθό της ειρήνης και τον διάλογο μεταξύ των λαών.

Το ραντεβού ανανεώνεται πλέον για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 και τον 12ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ, που αναμένεται να χαρίσει ανάλογες στιγμές σε όλους!

Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS και διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού, World Athletics σε αγωνιστικές διαδρομές που φέρουν την επίσημη πιστοποίηση της. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα τελείται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζεται από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών και Εθελοντικών Φορέων Υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του www.atgm.grwww.alexanderthegreatmarathon.org.

Exit mobile version