Ένα χρόνο μετά την τελευταία συναυλία τους στην Ελλάδα οι Therion επιστρέφουν για δύο εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν το «Leviathan III» που κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου 2023 και με το οποίο ολοκληρώνεται η τριλογία του Leviathan.
Αυτήν τη φορά oι Σουηδoί θρύλοι του συμφωνικού metal θα παίξουν στο Fuzz Club στην Αθήνα, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, αφού το Piraeus Club Academy στο οποίο εμφανίστηκαν στις 15 Ιανουαρίου 2023 αποδείχτηκε μικρό, με τα παράπονα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πολύς κόσμος παρακολούθησε την συναυλία να επισκιάζουν την εξαιρετική εμφάνιση του συγκροτήματος. Την επόμενη μέρα, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 οι Therion θα εμφανιστούν στο Εightball Club στη Θεσσαλονίκη.
Η ιστορία των Therion ξεκινά το 1987, όταν ο Christofer Johnsson έδωσε πνοή στο γκρουπ το οποίο αρχικά είχε ξεκινήσει ως μια death metal μπάντα με το όνομα Blitzkrieg. Έδωσε στους Therion τό όνομα τους επηρεασμένος από το άλμπουμ “To Mega Therion“των Celtic Frost, που σημαίνει “ Το Μέγα Θηρίον” όρος που χρησιμοποιούσε ο Άλιστερ Κρώλεϋ.
Η στροφή 180 μοιρών του συγκροτήματος συντελέστηκε το 1996 όταν με το άλμπουμ τους “Theli”, ο Johnsson άφησε πίσω τα «σκληρά» φωνητικά και υιοθέτησε στη μουσική του συμφωνικά μέρη αλλά και Περσικές και Λύδιες κλίμακες και τρόπους, χρησιμοποίησε soprano τραγουδίστριες, καταφέρνοντας να «παντρέψει» μουσικά τη metal ατμόσφαιρα με τα οπερετικά φωνητικά, δημιουργώντας ένα μοναδικό, θεατρικό αποτέλεσμα. Πλέον, ο ορισμός του συμφωνικού metal είχε δοθεί!
Στο Vovin του 1998, ο Johnson χρησιμοποίησε μουσικούς των στούντιο, σοπράνο τραγουδίστριες και ορχήστρα εγχόρδων. Το αποτέλεσμα ήταν το δημοφιλέστερο άλμπουμ στην καριέρα του συγκροτήματος με τραγούδια όπως The Rise of Sodoma and Gommora και Birth of Venus Illegitima. To “Secret of Runes” του 2001 ήταν επηρεασμένο από την Βορειοευρωπαϊκή μυθολογία, ενώ στο “Lemuria” και το “Sirius B” του 2004, που κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα, συμμετείχε η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας και μια χορωδία 32 ατόμων.
Aπό εκεί και μετά η φήμη τους εξαπλωνόταν με άλμπουμς, όπως το “Gothic Kabbala του 2007 που ήταν το πιο “προγκρέσιβ” άλμπουμ τους. Ο Τζόνσον δήλωσε ότι αποσύρεται από τραγούδι και τα τραγούδια ερμηνεύονται από τους Mats Levén, Snowy Shaw και τρείς τραγουδίστριες, ανάμεσα τους και η σοπράνο της όπερας Hannah Holgersson
Πρόκειται για ένα κόνσεπτ άλμπουμ με αναφορές στην σκέψη του εσωτεριστή, πολύμαθου και σύμβουλου του Βασιλιά Γουσταύου Αδόλφου, Γιόχαν Μπούρεους. Ο Μπούρεους ήταν εκπρόσωπος του Γοτθικισμού, ενός εθνικού κινήματος του 17ου αιώνα που ένοιωθε περηφάνια για την καταγωγή από τους Γότθους και ο ίδιος ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τους Ρούνους.
Πορτραίτο του ρουνολόγου και εσωτεριστή Γιόχαν Μπούρεους που υπήρξε μέλος του εθνικού κινήματος του Γοτθικισμού
Οι δε στίχοι γράφηκαν από τον Τόμας Κάρλσον, ιδρυτή του εσωτεριστικού τάγματος Dragon Rouge (Κόκκινος Δράκος), μέλος του οποίου είναι και ο Κρίστοφερ Τζόνσοναπό το 1990. Το τάγμα συνδυάζει επιρροές από τον Πλάτωνα, τον Ηράκλειτο, τον Πλωτίνο και σύγχρονους φιλοσόφους, όπως ο εσωτεριστής Ιούλιος Έβολα, ο Φρειδερίκος Νίτσε, ο Κάρλος Καστανέντα και η σαμανιστική του φιλοσοφία, ο Μάρτιν Χαϊντεγγερ και ο βιταλιστής Ανρί Μπερξόν. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα του είναι η Σουμερική μυθολογία, η Καμπάλα, η γιόγκα, η μαγεία, η αλχημεία και η τάντρα. Όλα αυτά έχουν ήδη βρει θέση στους στίχους και τα εξώφυλλα των δίσκων των Therion.
Tόμας Κάρλσον; Ο εσωτεριστής που επηρέασε τους Therion
Τo 2007 ξεκίνησαν επίσης μια περιοδεία όπου συνεργαζόταν με κατά τόπους συμφωνικές ορχήστρες. Το αποκορύφωμα ήταν ο διπλός ζωντανός δίσκος ακτίνας The Miskolk Experiment, που ηχογραφήθηκε στο Φεστιβάλ Όπερας του Μίσκολκ στην Ουγγαρία και το Βουκουρέστι στο οποίο διασκεύαζαν Βάγκνερ, Μότσαρτ, Βέρντι και Ντβόρζακ, ενώ χρησιμοποίησαν φιλαρμονική ορχήστρα στα δικά τους κομμάτια.
OI THERION ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ MISCOLK EXPERIENCE ME ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ, ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΟΠΡΑΝΟ
Την επόμενη χρονιά τα μέλη της μπάντας χωρίζουν τους δρόμους τους, αλλά ο Κρίστοφερ Τζόνσον δηλώνει ότι οι Therion συνεχίζουν να υπάρχουν. Πρώτο άλμπουμ το Sitra Atra, ένα πάντρεμα συμφωνικού και doom metal, ενώ στο Les Fleurs de Mal διασκεύαζαν κλασσικά γαλλικά ποπ τραγούδια σε συμφωνικό στυλ. Το 2017, στην 30η επέτειο του συγκροτήματος, κυκλοφόρησαν την τρίωρη μέταλ όπερα Beloved Antichrist. Tα τρία τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν την τριλογία του Leviathan με τοLeviathan III να κυκλοφορεί μόλις πριν λίγες μέρες.
Πληροφορίες
Fuzz Live Music Club Πειραιώς 209 και Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος
Eightball Club Πίνδου 1, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη
Τιμή Εισιτηρίων: 27, 5 Euros μέσω more.com