«Αυτή η νομοθέτησή σας για νέα διευρυμένη ΡΑΑΕΥ δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να κλείνει το ματάκι σε όλες αυτές τις κοινοπραξίες και τους ιδιώτες που έχουν βάλει στο μάτι την υψηλή επένδυση -πολύ παραγωγική επένδυση- που λέγεται «νερό» γενικά», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».
Σειρά ψεμάτων «ξεδιπλώθηκαν» απροκάλυπτα από την Κυβέρνηση
Η βουλεύτρια Πιερίας, άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της υπογραμμίζοντας ότι ήδη στον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα στην άρδευση έχει μπει ο ιδιωτικός τομέας. «Είδαμε μια σειρά ψεμάτων να ξεδιπλώνονται ανερυθρίαστα ακόμη και μπροστά στους προσκεκλημένους φορείς κατά την ακρόαση των φορέων στις τέσσερις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «καραμέλα» η οποία φυσικά δεν συνεχίστηκε, ότι τάχα η υπαγωγή των υδάτων, της αποχέτευσης και των απορριμμάτων κάτω από αυτή τη νέα διευρυμένη ρυθμιστική αρχή αποτελεί αιρεσιμότητα προκειμένου να εκταμιευθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού αποδείχθηκε και από τον εισηγητή της Αντιπολίτευσης, ότι καμία αιρεσιμότητα δεν αποτελεί, η αντισυνταγματική συμπερίληψη των νερών, παρά αποτελεί πρόταση της κυβέρνησης.
Ο θεσμός των ΣΔΙΤ και η μερική ιδιωτικοποίηση από την Κυβέρνηση
Η κα Σκούφα έκανε ειδική αναφορά στον θεσμό των ΣΔΙΤ σε ό,τι έχει να κάνει ευρύτερα με τη διαχείριση του νερού επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε στην επιτροπή οικονομικών το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου πρώτο-πρώτο φιγουράριζε, με ελάχιστα κονδύλια η κατασκευή αρδευτικών έργων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, προκαλώντας τότε την έντονη αντίδραση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, αφού με αυτόν τον τρόπο εισήγαγε η Κυβέρνηση τον ιδιωτικό παράγοντα, σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα όπως είναι η άρδευση των χωραφιών και των καλλιεργειών και της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα με ό,τι αυτό σημαίνει για την τιμολόγηση της παροχής άρδευσης, αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες, με τον έμμεσο ή και άμεσο έλεγχό του. «Όταν ελέγχεις το νερό, ελέγχεις τις καλλιέργειες και την παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα υπογραμμίζοντας ότι τότε το αφτί κανενός δεν ίδρωσε στην Κυβέρνηση.
«Δική σας πρόταση τα ΣΔΙΤ δική σας και η ιδιωτικοποίηση του νερού»
«Δική σας ήταν η πρόταση για τα ΣΔΙΤ στα αρδευτικά έργα, δική σας πρόταση είναι και τώρα», τόνισε η βουλεύτρια Πιερίας και πρόσθεσε ότι σε εφημερίδα όχι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι της αντιπολίτευσης, φιγουράρει η εκπόνηση αρδευτικών έργων στη χώρα κόστους ενός δισεκατομμυρίου με ΣΔΙΤ, με τις τρεις μεγαλύτερες κοινοπραξίες. Άρα, στην άρδευση των χωραφιών των αγροτών μας, ήδη έχει επισέλθει ο ιδιωτικο-οικονομικός παράγοντας, όπως ΣΔΙΤ έχουν επίσης επισέλθει και σε έργα βιολογικού καθαρισμού με την συγκεκριμένη Κυβέρνηση να είναι αυτή που νομοθέτησε για την παραχώρηση λειτουργίας και συντήρησης υποδομών αποχέτευσης σε ιδιώτες. «Οι βιολογικοί με δική σας νομοθέτηση πήγαν επίσης στα χέρια ιδιωτών, τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν δεν το θέλουν οι δήμοι. Με δική σας νομοθέτηση για τον εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, ν.4819/2021, θεσπίσατε την ιδιωτική οικονομία, τους ιδιώτες ακόμα και στις ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων. Και φυσικά εισάγατε τα ΣΔΙΤ ακόμα και σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις αποχέτευσης. Άρα, ήδη η είσοδος του ιδιωτικού παράγοντα έχει επισέλθει στον τομέα της αποχέτευσης και της άρδευσης -προς το παρόν μένει εκτός το πόσιμο νερό- και στα απορρίμματα. Για ποιο πράγμα συζητάμε; Για το αν θα ιδιωτικοποιηθεί; Μα ήδη με κάποιο ποσοστό ιδιωτικοποιήθηκε μέσω των ΣΔΙΤ».
Διευρυμένη Ρυθμιστική Ενέργειας με παχυλούς μισθούς και γαλάζια golden boys
Η Βουλεύτρια Πιερίας σημείωσε ότι στα στα οκτώ χρόνια της βουλευτικής θητείας της, είναι η πρώτη φορά που θυμάται απέναντι σε μια νομοθετική πρωτοβουλία να είναι όλη μα όλη η κοινωνία, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης. «Δεν νοείται η ύδρευση και η αποχέτευση μακριά από τον στενό πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Αυτό λέει η νομολογία και οι αποφάσεις του ΣτΕ, αυτό λέει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Και πετάτε ξαφνικά αυτή τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τη διευρύνετε, την υποστελεχωμένη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προβλέπετε στη διεύρυνση του πεδίου της μόνο την ύπαρξη τριών ειδικών συμβούλων, με παχυλούς μισθούς, γαλάζια golden boys και μας λέτε ότι η διευρυμένη αυτή ΡΑΑΕΥ θα ελέγχει και θα εκπονεί σχέδια με το 10% του προσωπικού της ΡΑΕ. Και οι υπόλοιποι από πού θα είναι; Θα είναι με outsourcing; Δηλαδή οι ιδιώτες τι θα έρχονται να ελέγξουν; Τις πρώην δημοτικές επιχειρήσεις νερού; Και γιατί λέω πρώην δημοτικές επιχειρήσεις νερού; Διότι ήδη από το 2020 γαλάζια στελέχη, κυβερνητικοί Βουλευτές, έλεγαν για ανάγκη συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ και ακόμη και ΣΔΙΤ στον τομέα των ΔΕΥΑ. Άρα αυτό είναι το σχέδιό σας», υπογράμμισε η κα Σκούφα.
Η ΔΕΥΑ Κατερίνης, η υποστελέχωση και η άρνηση της Κυβέρνησης
«Από τις τριανταπέντε ΔΕΥΑ που ελέγχθησαν μία εξ αυτών ήταν και η ΔΕΥΑ Κατερίνης. Έχω διαβάσει μετά λεπτομερείας το πόρισμα της DG REGIO. Πουθενά δεν κάνει λόγο για ίδρυση νέας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, που είναι για να ελέγχει την ελεύθερη οικονομία και τον ανταγωνισμό. Αντίθετα, μιλάει για υποστελέχωση των ΔΕΥΑ. Η ΔΕΥΑ Κατερίνης, από το 2019 είχε ζητήσει δεκαοκτώ μόνιμους υπαλλήλους, γιατί είναι αποψιλωμένη από τότε που ξεκίνησαν τα μνημόνια. Πού πήγε αυτό το αίτημα; Έμεινε στα συρτάρια. Δεν θα τους πληρώνει αυτούς τους δεκαοκτώ υπαλλήλους το κράτος. Ανταποδοτικά πληρώνονται. Γιατί δεν δίνετε το «πράσινο» φως να στελεχωθούν οι ΔΕΥΑ; Και επίσης, η DG REGIO κάνει λόγο για εκτόξευση του λειτουργικού κόστους των ΔΕΥΑ λόγω της εκτόξευσης της τιμής της ενέργειας. Οι ΔΕΥΑ, πληρώνουν το ενεργειακό κόστος με βάση το απλό επαγγελματικό τιμολόγιο. Μιλάμε, δηλαδή, για επιχειρήσεις που λειτουργούν βιολογικούς και έχουν απλό επαγγελματικό κι όχι βιομηχανικό τιμολόγιο. Μιλάμε για επιχειρήσεις, σαν τη ΔΕΥΑ Κατερίνης, που έχουν καταθέσει μελέτες για να αντιμετωπίσουν οι ίδιες το υψηλό ενεργειακό κόστος για φωτοβολταϊκά πάρκα και ακόμη δεν τις έχετε συνδέσει, γιατί δεν υπάρχει, πρώτον, διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος, γιατί έχουν προλάβει οι μεγάλες κοινοπραξίες να τον καταλάβουν όλο και γιατί δεν έχετε εκταμιεύσει ούτε σεντ από τα 100 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα σχετικά έργα», είπε απευθυνόμενη στον υπουργό η κα Σκούφα.
Η διευρυμένη ΡΑΑΕΥ κλείνει το μάτι σε κοινοπραξίες και μεγαλοϊδιώτες
«Αυτή η νέα διευρυμένη ΡΑΑΕΥ δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να κλείνει το ματάκι σε όλες αυτές τις κοινοπραξίες και τους ιδιώτες που έχουν βάλει στο μάτι την υψηλή επένδυση -πολύ παραγωγική επένδυση- που λέγεται «νερό» γενικά. Με αυτό τον τρόπο ρυθμίζετε εκ των προτέρων μια ελεύθερη αγορά, που πάει να ιδρυθεί, όσο αντισυνταγματικό και αν είναι αυτό», κατέληξε η Βουλεύτρια Πιερίας.
Δείτε εδώ την ομιλία – τοποθέτηση: https://bit.ly/40nv3Z9