Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η στάση του διεθνούς παράγοντα απέναντι στην Τουρκία και οι προσδοκίες από την Πενταμερή στη Γενεύη για το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίας του δικηγόρου και πολιτευτή της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης Νίκου Καραγιαννακίδη στην εκπομπή «Εδώ Μακεδονία» στην Εγνατία Τηλεόραση. Προσκεκλημένος του δημοσιογράφου Αντώνη Οραήλογλου, ο κ. Καραγιαννακίδης μίλησε για το «δίκαιο των συμφερόντων» που καθορίζει τη στάση των μεγάλων δυνάμεων, επιδοκίμασε την εξωτερική πολιτική που ασκείται από τη χώρα μας τους τελευταίους 18 μήνες και μίλησε για τη στάση της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την «κράτος – παραβάτη» του Διεθνούς Δικαίου.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στην Αθήνα ενόψει της Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη ο κ. Καραγιαννακίδης σημείωσε: «Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει στην ελληνική πρόταση για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Παρακολουθώντας την τουρκική πολιτική από το 1974 μέχρι σήμερα, διαπιστώνει κανείς εύκολα πως οι Τούρκοι όχι μόνο δεν επιθυμούν λύση στο Κυπριακό παρά την αναγνώριση του ψευδοκράτους και στη συνέχεια την προσάρτηση του, αλλά αυτό το οποίο επιζητούν είναι να ανοίξουν και άλλα θέματα στο Αιγαίο τα οποία είναι νομικώς ανυπόστατα, υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα δεχτεί αφόρητες πιέσεις, αλλά δεν πρόκειται να έχουμε λύση και επ’ ουδενί δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιαδήποτε άλλη πρόταση παρά αυτή που έχει συμφωνηθεί ως κοινή γραμμή, για διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία.
Λύση στο Κυπριακό περνά μόνο μέσα από τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, τη στροφή της στο δυτικό, πολιτισμένο κόσμο, με το να πάψει να βλέπει ως μέσο επίλυσης των διαφορών της την επέμβαση σε γειτονικά και όχι μόνο κράτη. Η Τουρκία είναι κράτος – παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου με ποινικό μητρώο», είπε.
«Το Δίκαιο των συμφερόντων»
Σχετικά με την ανοχή που επιδεικνύει διαχρονικά ο διεθνής παράγοντας προς την Τουρκία ο πολιτευτής της ΝΔ, απάντησε πως η Ιστορία έχει αποδείξει, ότι οι μεγάλες δυνάμεις παρεμβαίνουν μόνο όταν κάτι τις αφορά άμεσα. «Συνεπώς» συνέχισε, «όταν οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό συμφέρον δεν πρόκειται να πολεμήσουν. Εμείς πρέπει να είμαστε ισχυροί για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα μας. Υπερισχύει πάντα το δίκαιο των συμφερόντων».
«Βλέπω αύξηση της έντασης»