Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι δημιουργήθηκε σήμερα Πέμπτη μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συμμαχίας, ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης στη θάλασσα ή στον αέρα και στοχεύει στο να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες. Η είδηση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ και αναδημοσιεύτηκε σε ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ στο twitter με το εξής σχόλιο:
«Χαιρετίζω την καθιέρωση ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο ΝΑΤΟ για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Παραμένω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».
Η σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ:
Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020).
Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης στη θάλασσα ή στον αέρα. Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».
Η στρατιωτική αποκλιμάκωση μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έχει παίξει το ΝΑΤΟ στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία ενός παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών.
Η ανάρτηση του κ. Στόλτενμπεργκ στο twitter:
I welcome the establishment of a military de-confliction mechanism @NATO to reduce the risk of incidents & accidents in the #EastMed. This was achieved through the constructive engagement of Greece and Turkey. I remain in close contact with both Allies. https://t.co/yoxW04L0Cp
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) October 1, 2020
Η είδηση της δημιουργίας του μηχανισμού αποκλιμάκωσης έρχεται παράλληλα με το γεγονός ότι η σειρά συζήτησης των θεμάτων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες άλλαξε και η κουβέντα στράφηκε στην Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές.