Επίκαιρο παραμένει το ζήτημα της επιστροφής στη χώρα μας των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την πλειοψηφία των Βρετανών να εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της επανένωσής τους στην Αθήνα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση από τη YouGov.
Ειδικότερα, η εταιρεία έθεσε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου το ερώτημα σε 7.717 ενήλικες στη Μεγάλη Βρετανία «πού πιστεύετε ότι ανήκουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
«Στην Ελλάδα» απάντησε το 59% εξ αυτών, «στη Βρετανία» μόλις το 18% και το 22% δεν έδωσε απάντηση.
Η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα είναι η επικρατούσα άποψη σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των ερωτηθέντων, δηλαδή ανά φύλο, πολιτικές πεποιθήσεις, ηλικία και κοινωνική τάξη.
Ενδεικτικά, το 49% των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος απαντά «Ελλάδα» στο ερώτημα έναντι 28% που απαντά «Βρετανία». Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος είναι 73% έναντι 11%.
Ανάρτηση στα αγγλικά για την αποδοχή από τη βρετανική κοινή γνώμη του αιτήματος της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισχυρή. Ας την ενισχύσουμε περαιτέρω. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το σωστό και να ενώσουμε ξανά τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα. Μια κίνηση που υποστηρίζεται από τον βρετανικό λαό», έγραψε.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο πριν από μερικές ημέρες.
«Έθεσα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σήμερα και πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Μουσεία ανά τον κόσμο εργάζονται όλο και περισσότερο ώστε να μοιραστούν, να επιστρέψουν, να επανενώσουν ή να δανείσουν εκθέματα, σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα γλυπτά που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο «συνιστούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν έναν σημαντικό συμβολικό δεσμό ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους».
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο για την εξεύρεση λύσης που θα καταστήσει δυνατό να δει κανείς τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην ολότητά τους, στην Αθήνα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν τίθεται αμφιβολία πως μπορούν να εκτιμηθούν με τον καλύτερο τρόπο ευρισκόμενα στον χώρο που ανήκουν. Έχει μεγάλη σημασία η οπτική σύνδεση των γλυπτών με το ίδιο το μνημείο που τους προσδίδει την παγκόσμια αξία τους», τόνισε.
Τζόνσον: Τα Γλυπτά δεν θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Guardian φέρνει στη δημοσιότητα μια επιστολή από το 2012 στην οποία ο τότε δημάρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον απαντούσε προς στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, γράφοντας του ότι «σε έναν ιδανικό κόσμο είναι ασφαλώς αλήθεια ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δε θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί ποτέ από την Ακρόπολη και σήμερα θα ήταν δυνατό να τα δει κανείς στην ολότητά τους».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Χινός, ζητούσε την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο ενόψει τότε της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου, αίτημα στο οποίο ο κ. Τζόνσον είχε απαντήσει αρνητικά.
Όπως εξηγούσε, κατά την άποψή του η αποχώρηση των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο μετά από πάνω από 250 χρόνια θα συνιστούσε «σοβαρή και αθεράπευτη απώλεια».
«Όσο και αν κατανοώ την επιχειρηματολογία για την αποκατάσταση στην Αθήνα, αισθάνομαι ότι εν τέλει πρέπει να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Λονδίνου», κατέληγε ο νυν πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή:cnn.gr