του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη
«Απέναντι στις νέες προκλήσεις απαιτούνται νέες αναζητήσεις, νέες λύσεις, νέες πολιτικές. Απαιτείται να κοιτάξουμε μπροστά και να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα. Για να αποτρέψουμε τους κινδύνους και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Να μην αιχμαλωτιστούμε στο λαϊκισμό που υπόσχεται λύσεις από εκεί που δεν υπάρχουν. Να μην ακούσουμε ξανά πως φτάσαμε σε αδιέξοδο γιατί είχαμε -όπως πρόσφατα είπαν κάποιοι- αυταπάτες. Να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη φυγής στο αύριο που είναι ήδη παρόν και όχι αιχμαλωσίας στο χθες. Να επιλέξουμε την πρόοδο και όχι τη συντήρηση. Να κινηθούμε με εθνική ενότητα και αυτοπεποίθηση. Γιατί μόνο έτσι θα κερδίσουμε τη νέα εποχή. Και τα τελευταία χρόνια, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδείξαμε ότι μπορούμε να την κερδίσουμε», τονίζει ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Pagenews.gr». Συγκεκριμένα αναφέρει:
Είναι πλέον προφανές ότι οι γεωπολιτικοί κραδασμοί της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μεταφέρονται σε ολόκληρο τον κόσμο και το βιβλίο της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας κλείνει οριστικά. Αύριο τίποτα δεν θα είναι ίδιο με το χθες. Ήδη άλλωστε ο πόλεμος αυτός προκαλεί πρωτόγνωρες ενεργειακές -και όχι μόνο- ανατιμήσεις, αλλά και ισχυρές οικονομικές παρενέργειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε τα ανώτατα όρια των τελευταίων σαράντα χρόνων, η ακρίβεια θερίζει τα εισοδήματα των πιο αδύναμων και η αναπτυξιακή δυναμική υποχωρεί. Φαίνεται, μάλιστα, πως ακολουθεί παρατεταμένη περίοδος αστάθειας και αβεβαιότητας.
Την ίδια στιγμή, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη -και γενικότερα ο Δυτικός Κόσμος- παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στον αναθεωρητισμό και τον επεκτατισμό, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των εθνικών συνόρων, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη συνεχιζόμενη από το 1973 τουρκική προκλητικότητα. Με τις αυθαίρετες διεκδικήσεις που εγείρουν οι γείτονές μας, τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις, την απειλή πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, τους ισχυρισμούς για δήθεν «γκρίζες ζώνες», την άρνησή τους να δεχτούν την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις διαδοχικές απόπειρες τετελεσμένων γεγονότων, την αξίωση αποστρατικοποίησης των νησιών μας, την ώρα που παρατάσσουν απέναντι τη Στρατιά του Αιγαίου και συνεχίζουν την κατοχή της μισής Κύπρου.
Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται την ίδια ώρα που ο Κόσμος διανύει την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και των νέων τεχνολογιών, της ψηφιακής διακυβέρνησης και επιχειρηματικότητας, της ψηφιακής γνώσης και επικοινωνίας. Μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και η ψηφιακή προσαρμογή τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα συνιστά όρο επιβίωσης και προϋπόθεση διεκδίκησης του μέλλοντος. Μια εποχή που απαιτεί να συνεχιστούν εντατικά τα άλματα που κάναμε τα τελευταία χρόνια.
Ζούμε ταυτόχρονα τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, των άμεσων και απώτερων κινδύνων, που συνεπάγεται για ολόκληρο τον Πλανήτη. Καλούμαστε, έτσι να αλλάξουμε τρόπους παραγωγής, να στραφούμε σε νέες μορφές ενέργειας, να μηδενίσουμε ό,τι επιβαρύνει, μολύνει και υπερθερμαίνει τον Πλανήτη. Αλλά και να οχυρωθούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά απέναντι σε φυσικές καταστροφές που γίνονται πιο συχνές και πιο επώδυνες. Να στραφούμε οργανωμένα στην πράσινη, την κυκλική οικονομία.
Ζούμε ταυτόχρονα στη μετά την πανδημία εποχή και καλούμαστε να συνυπάρξουμε με έναν φονικό ιό, που προκάλεσε ήδη τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και επέβαλε μέτρα άμυνας που έφεραν πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, ύφεση και τεράστια κοινωνική κούραση. Έχουμε, ωστόσο, τώρα το εμβόλιο και τα νέα φάρμακα, που σίγουρα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Και ήδη περπατάμε σε μια νέα κανονικότητα συνύπαρξης με τον ιό. Με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα πιο επικίνδυνη μετάλλαξη.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Ολόκληρος ο κόσμος περνά ιστορικές στιγμές που θα καθορίσουν την πορεία του στα πολλά επόμενα χρόνια. Διανύουμε ήδη μια εποχή με πρωτόγνωρες παγκόσμιες προκλήσεις. Και απέναντι στις νέες προκλήσεις απαιτούνται νέες αναζητήσεις, νέες λύσεις, νέες πολιτικές. Απαιτείται να κοιτάξουμε μπροστά και να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα. Για να αποτρέψουμε τους κινδύνους και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Να μην αιχμαλωτιστούμε στο λαϊκισμό που υπόσχεται λύσεις από εκεί που δεν υπάρχουν. Να μην ακούσουμε ξανά πως φτάσαμε σε αδιέξοδο γιατί είχαμε -όπως πρόσφατα είχαν κάποιοι- αυταπάτες. Να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη φυγής στο αύριο που είναι ήδη παρόν και όχι αιχμαλωσίας στο χθες. Να επιλέξουμε την πρόοδο και όχι τη συντήρηση. Να κινηθούμε με εθνική ενότητα και αυτοπεποίθηση. Γιατί μόνο έτσι θα κερδίσουμε τη νέα εποχή. Και τα τελευταία χρόνια, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδείξαμε ότι μπορούμε να την κερδίσουμε