Το Nemo’s Garden είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ της εταιρείας ειδών κατάδυσης Ocean Reef Group και του ιδιοκτήτη της, του χημικού μηχανικού Sergio Gamberini. Το πείραμα ξεκίνησε το 2012 και εξερευνά νέες υδροπονικές τεχνικές -δηλαδή τρόπους να καλλιεργήσει κανείς χερσαία φυτά χωρίς χώμα.
Ο κήπος αποτελείται από έξι υποβρύχιες θόλους, οι οποίες πρώτα βυθίστηκαν κι έπειτα γέμισαν με 2000 λίτρα αέρα, ώστε να δημιουργηθεί μέσα τους ένα κενό. Σε αυτό το κενό είναι που «φυτεύονται» τα φρούτα και τα λαχανικά, από βασιλικό και μαρούλι μέχρι φράουλες. Οι συνθήκες στις θόλους είναι ιδανικές: ο ήλιος εξατμίζει το θαλασσινό νερό (αλλά όχι το αλάτι) στο κάτω μέρος της θόλου, μετατρέποντάς το σε ατμό που καταλήγει στο εσωτερικό τοίχωμα με τη μορφή σταγόνων, η θερμοκρασία κυμαίνεται ανάμεσα στους 24 και τους 32 βαθμούς Κελσίου και τα επίπεδα του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα παρακολουθούνται στενά.
Σύμφωνα με την ομάδα της Ocean Reef Group, η υποβρύχια γεωργία έχει πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχάς, περιοχές όπως η Liguria, όπου βρίσκεται και η πόλη Noli, έχουν πολλή θάλασσα, αλλά όχι αρκετή καλλιεργήσιμη γη. Δεύτερον, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Τρίτον, δεν υπάρχουν παράσιτα, άρα δεν χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα.
Η ομάδα δοκιμάζει συνεχώς νέα φυτά που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε αυτές τις συνθήκες, με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ο Giacomo d’Orlando, ένας φωτορεπόρτερ που ασχολήθηκε για μήνες με το πρότζεκτ, περιέγραψε τη γεύση ενός φύλλου βασιλικού σαν να είχε φάει «ολόκληρο το φυτό». Όντως, τα φυτά που μεγαλώνουν στις θόλους έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και αντιοξειδωτικά, που σημαίνει ότι μπορούν ίσως να χρησιμοποιηθούν και για φαρμακευτικές χρήσεις, αλλά και πιο έντονη και πλούσια γεύση.
Η χρήση οικολογικών μεθόδων και ελαφρών υλικών που μπορούν να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν με ευκολία γίνεται σκόπιμα, καθώς το όραμα του Gamberini είναι οι υποβρύχιοι κήποι να μπορούν με ευκολία να εφαρμοστούν και σε άλλες τοποθεσίες. Τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα περιοχές όπου η κλιματική αλλαγή, η ερημοποίηση και η λειψυδρία έχουν δυσχεράνει την παραγωγή τροφής. «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος μας» λέει.
jenny.gr