Νομπέλ Ειρήνης στο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ

Η απονομή του Νομπέλ Ειρήνης στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ στέλνει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Το πορτραίτο ενός οργανισμού, από τον οποίο εξαρτώνται οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Συνήθως αναζητά ακούραστα δωρεές. Όμως μετά την ανακοίνωση του Νομπέλ Ειρήνης στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών (WFP), ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής του, δήλωσε συγκινημένος: “Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν έχω λόγια.” Με την απόφαση της Επιτροπής των Βραβείων Νομπέλ στο Όσλο, τιμάται το έργο του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ που ξεκίνησε το 1961 με στόχο όχι μόνο τη σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο από την πείνα αλλά και την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.

Το προσωπικό του WFP με έδρα τη Ρώμη βάζει συχνά τη ζωή του στην πρώτη γραμμή εμπόλεμων ζωνών και εστιών κρίσης για να σώσει τις ζωές άλλων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ υπογράμμισε επίσης το πολιτικό μήνυμα που στέλνει με το φετινό Νομπέλ Ειρήνης: “Ο κόσμος “πεινά” επίσης για διεθνή συνεργασία διότι ο κορωνοϊός, η κλιματική αλλαγή και άλλες απειλές απαιτούν διεθνή αλληλεγγύη”.

“Πείνα βιβλικών διαστάσεων”

Ήδη από τον Απρίλιο του 2020, εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος προειδοποίησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για “λιμούς σε βιβλικές διαστάσεις”. Σε περίπου 25 χώρες οι άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν σε δεινή κατάσταση λόγω καταστροφικής πείνας τους επόμενους μήνες. Μάλιστα το κόστος της απαιτούμενης βοήθειας υπολογίζεται σε 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια. “Η πείνα απειλεί εκατομμύρια ανθρώπων στην Υεμένη. Έπρεπε να μειώσουμε τις ποσότητες τροφίμων στο μισό λόγω έλλειψης χρημάτων” είχε δηλώσει τον Ιούλιο ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πείνα αυξάνεται παγκοσμίως, ενώ παράλληλα η καταπολέμησή της γίνεται ολοένα πιο δύσκολη επειδή υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης. Σύμφωνα με στοιχεία του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, οι δωρεές και τα έσοδα μειώθηκαν από συνολικά περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 6,3 δισ. δολάρια το τρέχον έτος. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο μεγαλύτερος δωρητής, εντούτοις έχουν μειώσει τις συνεισφορές τους από 3,36 δισ. δολάρια σε 2,73 δισ.

“Ευθύνη της παγκόσμιας κοινότητας”

Τρίτος μεγαλύτερος δωρητής είναι η Κομισιόν από την ΕΕ, η οποία επίσης έχει μειώσει τη συμβολή της από 685 εκατομμύρια σε 422 εκατομμύρια δολάρια. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία αύξησε τη βοήθειά της στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στο ένα δισ. δολάρια. ”

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εκπροσωπεί την ευθύνη της παγκόσμιας κοινότητας. Οι υπάλληλοί του είναι οι “πρωταθλητές της ανθρωπότητας” στα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου”, ανέφερε από την πλευρά του ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Για πάνω από 50 χρόνια, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει διασώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές κρίσεων και καταστροφών από την πείνα. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1961 με πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Aϊζενχάουερ.

Άστριντ Πράνγκε ντε Ολιβέιρα

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle

 

Exit mobile version