Στις 7.4.2023, μέσω Δελτίου Τύπου, η παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έθεσε μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν από την επιλογή της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην εγκατάσταση πολυκέντρων ανακύκλωσης, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα, τη σκοπιμότητα και την οικονομική τους βιωσιμότητα.
Σε πρόσφατη επιστολή της, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις 9.4.2023, η επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, ενημερώνει τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, ότι μέχρι να διεξαχθεί από ελληνικής πλευράς σχετική αξιολόγηση από εμπειρογνώμονες για την αποτελεσματικότητα και τη σχέση ποιότητας – τιμής για τα σπίτια ή πολυκέντρα ανακύκλωσης («recycling houses»), η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποσύρεται από τα σχετικά έργα.
Μπορεί η χρηματοδότηση των πολυκέντρων ανακύκλωσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης να γίνεται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αλλά, όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, πρέπει καταρχήν να βαρύνει τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης συσκευασιών (ΣΣΕΔ) ενώ η απόσυρση της χρηματοδότησης από την ΕΕ κάνει επιτακτική την ανάγκη να σταματήσει η κάθε διαδικασία μέχρι να αποδειχθεί η αποδοτικότητα και η οικονομικότητά τους.
«Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι έκθετη, εφόσον ο διαγωνισμός για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία των 48 πολυκέντρων ανακύκλωσης, που το κάθε ένα κοστίζει 370.000 με το ΦΠΑ, έχει ήδη ολοκληρωθεί. Καλούμε τη διοίκηση Ζέρβα να μην υπογράψει τη σχετική συμφωνία-πλαίσιο και βεβαίως να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για προνομιακή επικοινωνιακή αντιμετώπιση από μηντιακά και επιχειρηματικά κέντρα των Αθηνών, σε σύμπλευση με την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν μπορεί να σπαταλά 615.000 ευρώ για δράσεις δημοσιότητας σε ΜΜΕ των Αθηνών. Έχουμε ξαναπεί πως η ανταποδοτική ανακύκλωση μέσω των πολυκέντρων οδηγεί στην αποτυχία και στην καύση», δηλώνει ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος.